Mať vlastné vypestované paradajky je snom každého záhradkára. Či už pestujete paradajky za oknami, na balkóne alebo v záhradke, je potrebné venovať dostatočnú pozornosť správnej starostlivosti tak, aby bola úroda čo najväčšia a plody chutili čo najlepšie. Ako sa správne starať o paradajky? Ako a kedy paradajky zaštipovať a ako na ich správne hnojenie? To všetko a ešte viac sa dozviete v tomto článku.
Obsah článku
Pestovanie paradajok úvod
Ako sa správne starať o paradajky? Pre správne pestovanie paradajok začnite výberom vhodného typu a odrody paradajok. Existuje viac ako 10 000 odrôd paradajok, ktoré sa líšia svojím tvarom, farbou aj chuťou. Zasadiť si pokojne môžete divokú odrodu z Čile, z ktorej vám vyrastú výborné paradajky čiernej farby, ktoré majú vyššie množstvo anthokyanov, ktoré skvele pôsobia ako prevencia proti rakovine a demencii.
Pre pestovanie paradajok zo semienok si predpestujte rastlinky 6-8 týždňov pred posledným jarným mrazom. Semienka vysajte do malých nádob a po vzídení rastliny ich presaďte do väčšej nádoby, aby mala dostatok miesta. Dbajte na to, aby bola zasadená do kvalitnej zeminy. Sadenicu s 5-6 lístkami pri stálych vonkajších teplotách okolo 10 ° C vysaďte do záhona na slnečné miesto a dostatočne zalejte.
Zaštipovanie paradajok
Zaštipovanie paradajok, známe tiež ako vylamovanie paradajok, spočíva v odstraňovaní vedľajších výhonov alebo výhonkov, ktoré vyrastajú v pazuchách listov pri hlavnej stonke. Tým sa smerujú živiny do hlavnej stonky a hlavných výhonov. To vedie k lepšiemu rastu plodov, zosilneniu rastliny, lepšiemu vetraniu a osvetleniu rastliny, čo znižuje riziko chorôb a napadnutia škodcami.
Kedy sa zaštipujú paradajky?
Paradajky začíname zaštipovať obvykle niekoľko týždňov po ich výsadbe do zeme alebo do kvetináča. Je dôležité, aby rastlina mala dostatočne silné a zdravé stonky a vytvorila niekoľko párov listov pred tým, než ju začneme zaštipovať. To zvyčajne trvá asi 3-4 týždne od doby, keď sadenice boli presadené do zeme alebo kvetináče.
Ideálny čas na zaštipovanie paradajok (vylamovanie paradajok) je ráno alebo večer, kedy je rastlina dobre hydratovaná a menej vystavená teplu a priamemu slnečnému žiareniu. Zaštipovanie by sa malo vykonávať pravidelne asi raz týždenne, akonáhle sa na rastline objavia vedľajšie výhony.
Ako zaštipovať paradajky?
Pri zaštipovaní paradajok zaštipujeme iba bočné prýty rastlín paradajok, ktoré rastú medzi hlavnou stonkou a listom. Na zaštipovanie je najlepšie použiť vlastné ruky. Pomocou prstov, prípadne nechty vyštiepneme nechcené výhonky. Neodporúča sa používať na zaštipovanie nôž či nožnice, a to z dôvodu, aby nedošlo k prenosu chorôb a plesní medzi jednotlivými rastlinami.
Ako zaštipovať bežné a ako kríčkové paradajky?
U bežných paradajok sa obvykle vykonáva tzv. „hlavné stonkové zaštipovanie“, kedy sa odstraňujú vedľajšie výhony v pazuchách listov pod prvým kvetenstvom a ponechávajú sa iba hlavné výhony nad ním.
Keríčkové paradajky sú odrody, ktoré majú prirodzený rozvetvený rast. Zvyčajne sa nezaštipujú, pretože ich vetvenie a rast sú prispôsobené ich prirodzenému tvaru a veľkosti. Kríčkové paradajky mávajú hustejšiu listovú korunu a vytvárajú viac kvetenstiev na väčšom množstve výhonov.
Ako zaštipovať kríčkové paradajky? Zaštipovanie kríčkových paradajok vykonávame len na udržanie kompaktného a hustého vzrastu. Odstraňujeme vedľajšie výhony v pazuchách listov a spodné listy rastliny.
Hnojenie paradajok
Hnojenie paradajok je vhodné vykonávať v troch fázach:
- Pred výsadbou: 2-3 týždne pred výsadbou pôdu obohatiť o hnoj či kompost a minerálne hnojivá s dostatočným množstvom fosforu a draslíka.
- Počas vegetácie: po prvom kvitnutí je dobré použiť v hnojive aj dusičnany, ktoré podporujú rast rastliny.
- Počas plodnosti: opäť kompletné hnojivo s dostatočným množstvom fosforu a draslíka.
Pri hnojení je potrebné kontrolovať PH pôdy – paradajky majú radšej kyslejšiu pôdu s PH 6-6,5. Na testovanie je možné použiť špeciálne meradlá, PH papieriky alebo si môžete urobiť domáci test pomocou octu a sódy.
Na trhu je k dostaniu nespočet chemických i prírodných hnojív. Mnoho kvalitných hnojív si však môžete vyrobiť aj sami doma, často aj s nulovými nákladmi:
- Korprivové hnojivo: Natrhané žihľavy dáme do uzatvárateľnej nádoby a zalejeme dažďovou vodou. Po dobu 2 až 4 týždňov necháme kvasiť a občas zamiešame. Roztokom potom hnojíme v pomere 1:50.
- Sliepky: Ak vám po dvore behajú sliepky, zanechávajú za sebou skvelé hnojivo, ktoré je výborným zdrojom živín pre vaše paradajky. Zozbierajte sliepky, zalejte vodou a nechajte lúhovať. Roztokom potom hnojíme v pomere 1 diel roztoku na 10 dielov vody.&lbsp;
- Drevený popol: Drevený popol je vďaka svojmu zloženiu (34 % vápnika a 10 % draslíka) super hnojivom pre vaše paradajky. Stačí ho nasypať na pôdu a zaliať.
- Škrupiny z vajíčok: Po výborných nedeľných raňajkách škrupiny nevyhadzujte, ale rozomeľte ich a využite ďalej ako hnojivo pre paradajky. Škrupiny obsahujú vysoký pomer vápnika, ktorý ochráni rastliny pred chorobami. Škrupiny možno tiež využiť ako super ochranu paradajok pred slimáky.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.