Medvedí cesnak je chuťovo zaujímavá rastlina, ktorá rastie aj v českej prírode, a je obľúbená medzi ľuďmi aj kvôli svojim zdravotným benefitom. Ak sa zaujímate o túto rastlinu a chcete sa dozvedieť viac o jej pôvode, raste, sušení a uchovávaní, potom je tento článok presne pre vás.
Aké sú najvhodnejšie podmienky pre rast medvedieho cesnaku a ako ho možno použiť v kuchyni? Ako správne sušiť a uchovávať medvedí cesnak, aby si zachoval svoju kvalitu a chuť po dlhšiu dobu? Na tieto otázky vám odpovieme na nasledujúcich riadkoch.
Obsah článku
Čo je to medvedí cesnak
Cesnak medvedí (Allium ursinum) je druh rastliny z čeľade cibuľovitých (Alliaceae), ktorá sa vyskytuje v prevažne v lesných a vlhších miestach v Európe, Ázii a Severnej Amerike. To je teda aj odpoveď na to, kde táto rastlina rastie. Je teda zrejmé, že na svoj rast potrebuje tienisté a vlhšie podmienky.
Má guľovitú cibuľku a listy s chuťou podobnou cesnaku, ktoré sa často používajú ako korenie alebo prísada do šalátov. Využíva sa aj pre svoje liečivé účinky, najmä pre svoje antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Navyše sa mu prisudzujú detoxikačné a prekrvujúce účinky.
Kedy rastie medvedí cesnak?
Medvedí cesnak zvyčajne začína rásť v marci a apríli, v závislosti od klímy a nadmorskej výšky. Jeho listy sa potom objavujú na začiatku jari, často skôr ako u ostatných rastlín, pričom tieto rastliny dorastajú až do výšky 30 centimetrov.
Hlavná fáza kvitnutia dosahuje v máji a júni, kedy sa na ňom objavujú biele kvety usporiadané v kvetenstvách. Po odkvitnutí sa na rastline ešte vytvoria semienka, ktoré dozrievajú v júli alebo auguste. Potom pri príchode jesene rastlina odumiera.
V tomto období kvitne aj púpava lekárska. Prečítajte si, aké má liečivé účinky a ako ju využiť.
Na čo je dobrý medvedí cesnak?
Kedy rastie medvedí cesnak už viete. Na čo sa ale vôbec používa? Má využitie ako v kuchyni, tak aj v liečiteľstve. V kuchyni sa jeho listy často používajú ako ako korenie alebo ako prísada do šalátov, ako už bolo spomenuté. Majú chuť a vôňu podobnú cesnaku, ale sú miernejšie a sladšie. Je obľúbenou ingredienciou v mnohých tradičných jarných pokrmoch, napríklad v polievkach, omáčkach, cestovinách a nátierkach.
V liečiteľstve sa zas využíva pre svoje antimikrobiálne a protizápalové účinky. Môže pomôcť pri liečbe infekcií dýchacích a močových ciest, zlepšovať krvný obeh a znižovať krvný tlak. Navyše má detoxikačné účinky a pomáha podporovať zdravie pečene.
Jeho účinky ale môžu negatívne interagovať s určitými liekmi, a môže tak byť nebezpečný pre niektoré skupiny ľudí – napríklad pre tehotné ženy.
Ako sušiť medvedí cesnak?
Listy medvedieho cesnaku sa dajú ľahko usušiť, aby bolo možné ich používať ako korenie do jedla po celý rok. Tu vám prinášame základné rady nielen na samotné sušenie, ale zároveň aj na to, čo mu musí predchádzať.
Zber
Zbierajte ho v čase, keď sú jeho listy stále ešte zelené a rastlina kvitne. Najlepšie v dopoludňajších hodinách, kedy sú listy najvlhšie.
Čistenie
Opláchnite listy vodou a odstráňte prípadné nečistoty a suché okraje. Inak by hrozilo, že na nich zostanú baktérie, ktoré môžu celú snahu o bezproblémové vysušenie priviesť navnivoč.
Sušenie
Rozložte listy na rovnej ploche, napríklad na sieťovine alebo na papierovom obrúsku. Nechajte ich taktov suchom, teplom a dobre vetranom priestore, kde nie je priame slnečné žiarenie. A to asi týždeň až dva, kým nevyschnú a nezačnú byť krehké.
Ako uchovať medvedí cesnak
Ako na skladovanie? Usušené listy uložte do suchého a tmavého priestoru, a to napríklad do sklenenej alebo plastovej nádoby s uzáverom. Skladujte ich každopádne vždy zásadne na chladnom a suchom mieste, aby si udržali svoju charakteristickú chuť a vôňu.
Dobre usušený a skladovaný cesnak medvedí možno použiť ako korenie pri varení – napríklad do polievok, omáčok, marinád alebo na dochutenie mäsových pokrmov.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.