Zelená špargľa, prezývaná aj ako kráľ jari, je lahodnou a výživnou zeleninou. Je obľúbený nielen pre svoju skvelú chuť, ale aj pre svoje vysoké nutričné hodnoty. Už v staroveku bola špargľa veľmi populárna pre svoje afrodiziakálne a omladzujúce účinky.
Máte chuť jeho účinky vyskúšať? Začali ste špargľu pestovať, ale neviete, čo s úrodou? Alebo chcete svojich priateľov a rodinu oslniť svojim kuchárskym umom? Tak čítajte ďalej, pokiaľ sa chcete dozvedieť ako rýchlo a jednoducho v kuchyni vykúzliť delikatesy aj úsmev na tvári Vašich hostí!
Obsah článku
Prečo práve zelená špargľa?
Chrumkavá textúra zelenej špargle a jej jemná chuť dodáva pokrmom výnimočný rozmer. Zelená špargľa je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Má nízky obsah kalórií, preto je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia zaradiť zdravšie zložky do svojho jedálnička.
Benefity zelenej špargle
Zelená špargľa je plná živín nevyhnutných pre naše zdravie. Za zmienku stojí vitamín A a C, draslík, biotín, vitamíny skupiny B, kyselina listová a ďalej napríklad fosfor, železo, jód či sodík. Špargľa je taktiež skvelým zdrojom aminokyselín a minerálnych látok, čím pôsobí aj aký liek proti opici.
V minulosti bola špargľa používaná ako liečebný prostriedok v tradičných medicínach rôznych kultúr. Bol využívaný na liečbu tráviacich ťažkostí, obličkových problémov a tiež ako diuretikum. Svojím vysokým obsahom antioxidantov prispieva k celkovému zdraviu.
Už od stredoveku sa špargľa považuje za afrodiziakum a je spájaná s podporou sexuálneho zdravia a plodnosti.
Čo robiť so zelenou špargľou?
Rozhodli ste sa pre pestovanie špargle a neviete čo s úrodou? Nezúfajte! Máme pre Vás hneď niekoľko inšpirujúcich receptov, ktorými môžete obohatiť svoj jedálniček.
Keď do vyhľadávača napíšete spojenie „zelená špargľa recepty“, určite na Vás vykukne množstvo receptov. Ale ako to už býva, čím väčší výber máme, tým horšie sa nám vyberá. Preto sme pre Vás hneď niekoľko receptov vyskúšali a vybrali top 8 najväčších gurmánskych zážitkov.
Ako pripraviť špargľu?
Ešte pred akoukoľvek jeho tepelnou úpravou si poďme pripomenúť, ako pripraviť špargľu. Zásadná je jeho čerstvosť – čím skôr po zbere ho skonzumujete, tým sladšia bude. Ak špargľu zakúpite v obchode, dajte ju ihneď do chladničky a okolo stoniek omotajte navlhčenú papierovú utierku. Tým zabránite uvädnutiu.
Zelená špargľa najskôr poriadne umyte, predovšetkým jeho špičky. Odlomte zhruba 2 až 3 cm drevnatého konca stonky. Špargľa nie je potrebné lúpať celú, stačí iba odkrojiť väčšie výrastky.
Špargľa zrežte tak, aby všetky kúsky mali rovnakú dĺžku, osušte a zviažte povrázkom k sebe.
Ako dlho sa varí zelená špargľa?
Špargľa sa skladá z dvoch častí – stoniek a špičiek. Stonky potrebujú trochu viac starostlivosti a času ako špičky, ktoré sú krehkejšie a jemnejšie.
Ako uvariť špargľu? Do hrnca nalejte vodu a dajte variť. Medzitým si pripravte špargľu a vedľa si nachystajte väčšiu misku s vodou a kockami ľadu. Akonáhle voda začne variť, opatrne vložte špargľu do vody tak, aby stonky boli úplne ponorené a jeho špičky vyčnievali z hrnca von. Týmto spôsobom zaistíte, že špičky budú varené v pare a budú tak príjemne chrumkavé, zatiaľ čo stonky budú krásne mäkké.
Varte približne 2 až 4 minúty. Dĺžku varenia zelenej špargle udáva hrúbka stonky. Pokiaľ si na začiatku nie ste istí, zvoľte radšej kratšiu dobu a stav kontrolujte. Akonáhle Vám časovač určí koniec varenia, špargľu vyberte a vložte do misky s ľadovou vodou.
Čo uvariť zo zelenej špargle?
Ako urobiť zelenú špargľu súčasťou Vášho jedálnička? To vám prezradí ďalšie riadky. Predvedieme Vám, v akých možných podobách je možné špargľu zakomponovať do Vášho repertoáru. Ukážeme Vám, čo uvariť zo zelenej špargle, keď máte veľa času na to pripraviť nedeľný obed o troch chodoch, ale aj keď vôbec čas nemáte, ale o jedlo sa oklamať nechcete. Tiež sa dozviete, ako si urobiť ľahkú a zdravú večeru, alebo ako zahnať chuť na sladké. A aj tí, čo majú nejaké potravinové obmedzenie, si prídu na svoje s našimi vegánskymi, bezlepkovými alebo raw zelenú špargľu recepty.
Zelená špargľa recepty
Zelená špargľa recepty: predjedlo
1. Zapečená špargľa so šunkou a syrom
Ingrediencia
- zelená špargľa – 6 ks
- šunka – 6 plátkov
- syr – 150 g
- maslo – 15 g
Postup
- Vpred pripravenú špargľu obalíme do plátku šunky a vložíme do zapekacej misy. Pokryjeme plátkami syra a kúskami masla.
- Misu vložíme do vopred rozohriatej rúry a pečieme približne 10 minút na 200°.
- TIP: ak máte náladu na výraznejšie chute a máte viac času, môžete si toto predjedlo ozvláštniť nasledujúcimi spôsobmi:
- Špargľu položte do zapekacej misy a pokvapkajte marinádou z pomarančovej šťavy, olivového oleja, soli, korenia a medu . Hore položte camembert a vetvička rozmarínu. Dobu pečenia predĺžte o cca 10 minút.
- Špargľu pomažte marinádou z olivového oleja, čerstvého korenia a dijonskej horčice a obaľte v slanine. Skvele sa hodí na gril!
2. Šalát so zelenou špargľou, fetou a vlašskými orechmi
Ingrediencia
- zelená špargľa – 6 ks
- poľníčkový šalát – 150 g
- jarná cibuľka – 2 ks
- uhorka hadovka – 150 g
- čerstvá petržlenová vňať – 1/4 zväzku
- syr feta – 100 g
- vlašské orechy – 30 g
- olivový olej – 1+1 ČL
- citrónová šťava – 1 ČL
- soľ a korenie
Postup
- Zelenú špargľu nakrájame na menšie kúsky (cca 3 cm). Do panvice vlejeme olivový olej a kúsky špargle sprudka vyprážame približne 3 minúty.
- Jarnú cibuľku nakrájame na malé, tenké kolieska a uhorku na menšie kocky. Polníček a petržlenovú vňať stačí iba umyť.
- Vlašské orechy nahrubo posekáme a nasucho opražíme na panvici približne 5 minút.
- Všetky suroviny zmiešame v mise, posypeme orechmi a nadrobenou, vopred osušenou fetou a dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Zelená špargľa recepty: polievka
3. Špargľová polievka s parmezánom a medvedím cesnakom
Ingrediencia
- zelená špargľa – 500 g
- čerstvý medvedí cesnak – 1 zväzok
- smotana na šľahanie – 200 ml
- citrónová šťava
- soľ a korenie
- parmezán
- ciabatta – 1 ks
- maslo – 60 g
Postup
- Špargľu si pripravíme vopred. Väčšinu povaríme vo vode približne 5 minút a časť stoniek nakrájame na cca 3cm veľké klátiky.
- Medvedí cesnak umyjeme a nakrájame nahrubo.
- Do špargľového vývaru vložíme kúsky špargle a ďalej varíme asi 10 minút domäkka. V polovici varenia vsypeme medvedí cesnak.
- Ko koncu varenia vlejeme smotanu na varenie. Hrniec odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
- Medzitým si v panvici na masle opečieme ciabattu nakrájanú na kocky.
- Do polievky postupne vmiešame nakrájané maslo, osolíme, okoreníme a ochutíme citrónovou šťavou. Podávame v miske s hoblinkami parmezánu, špargľovými špičkami a ciabattovými krutónmi.
Zelená špargľa v hlavnej úlohe
4. Hovädzí steak so zelenou špargľou a smotanovou omáčkou
Ingrediencia
- zelená špargľa – 250 g
- hovädzí steak – 300 g
- olivový olej – 4 PL
- smotana na šľahanie – 4 PL
- soľ a zelené korenie
Postup
- Mäso naložíme do olivového oleja, soli a čerstvo namletého zeleného korenia a necháme v marinovať 2 hodiny.
- Špargľa uvaríme podľa návodu.
- Na rozpálenej panvici sprudka opražíme marinované hovädzie steaky, a to z oboch strán vždy po dobu 8 až 10 minút. Opečené mäso dáme nabok a necháme odpočinúť.
- Do rovnakej panvice so zvyškom marinády prilejeme smotanu a zvaríme v jemnú omáčku.
- Hovädzie steaky dáme na tanier, pridáme špargľu a prelejeme smotanovou omáčkou.
5. Cestoviny so zelenou špargľou a sušenou šunkou v krémovej omáčke
Ingrediencia
- zelená špargľa – 1 zväzok
- cestoviny – 400 g
- jamón serrano – 100 g
- cibuľa – 1 ks
- cesnak – 3 strúčiky
- mrazený hrášok – 1 veľká hrsť
- zeleninový vývar – 100 ml
- olivový olej – 1 PL
- strúhaný parmezán – 1 veľká hrsť
- soľ a korenie
Postup
- V hrnci uvaríme cestoviny, aby boli al dente.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľku nakrájanú nadrobno. Pridáme sušenú šunkou nakrájanú na kocky a najemno nasekaný cesnak. Minútku zarestujeme, a potom pridáme špargľu nakrájanú na tenké šikmé plátky.
- Suroviny spoločne restujeme, pridáme soľ a korenie a prisypeme mrazený hrášok. Podlejeme zeleninovým vývarom a prikryjeme pokrievkou a minútu podusíme.
- Po minúte odkryjeme a prisypeme nastrúhaný parmezán. Prisypeme zliate uvarené cestoviny a krátko premiešame, aby sa cestoviny omáčkou obalili.
- Servírujeme na tanier s parmezánom a čerstvo namletým čiernym korením.
Zelená špargľa recepty: sladko
6. Závin so špargľou a rebarborou
Ingrediencia
- zelená špargľa – 15 výhonkov
- rebarbora – 200 g
- cukor krupica – 100 g
- listové cesto
- vanilkový cukor – 4 g
- mletá škorica – 4 g
- vajcia – 1 ks
Postup
- Z výhonkov zelenej špargle odrežeme špičky a rebarboru opracujeme. Stonky zelenej špargle aj rebarboru nakrájame na rovnako veľké kúsky.
- Rebarboru vložíme do panvice a s cukrom na masle domäkka orestujeme.
- Listové cesto si medzitým rozvaľkáme, poukladáme naň špargľu a posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Na to poukladáme vychladnutú rebarborovú zmes a vysypeme zvyšnú škoricu.
- Závin zabalíme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vopred rozohriatej rúry a pečieme na 200 ° asi 30 minút.
7. Špargľový koláč bez lepku, mlieka a vajec
Ingrediencia
Na cesto:
- múka Schär – 100 g
- pohánková múka – 150
- mandľová múka – 50 g
- cukor múčka – 100 g
- vegánske maslo – 200 g
- jablkový pretlak – 3 PL
- bezlepkový kypriaci prášok – 5 g
- soľ – 4 g
Na náplň:
- zelená špargľa – 600 g
- pomarančová šťava – 300 ml
- cukor krupica – 200 g
- škorica – 1 ČL
- medovka – 1 vetvička
- vanilkový struk – 1/2 ks
Na zálievku:
- vegánska smotana na šľahanie sójová – 250 ml
- vegánska kyslá smotana kokosová – 100 ml
- trstinový cukor – 140 g
- limetková kôra – 1 ks
- jablkový pretlak – 12 PL
Postup
- Maslo necháme zmäknúť v izbovej teplote, potom ho s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Do rovnakej misy pridáme jablkový pretlak, preosiatu zmes z múk s kypriacim práškom a soľou a premiešame. Do druhého dňa necháme necháme cesto oddýchnuť v chladničke.
- Zelenú špargľu dôkladne očistíme. Z cukru si v hrnci pripravíme svetlý karamel, ktorý zalejeme pomarančovou šťavou. Pridáme škoricu a rozkrojený vanilkový struk. Následne si karamel necháme vychladnúť na 50 °C.
- Do rovnakého hrnca pridáme medovku. Špargľu dáme do vákuovacieho vrecka, zalejeme rozvarom z karamelu a korenia, zavákuujeme a necháme variť na 50 ° C na 40 min, aby špargľa do seba natiahla všetky chute z rozvaru. Takto ho necháme do druhého dňa v sáčku s rozvarom vychladnúť.
- Ďalší deň si rozvaľkáme cesto a vyložíme ním koláčovú formu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 7 minút na 170°.
- Po upečení korpus vyberieme, okrájame prebytočné cesto z okrajov a dáme ešte dopiecť na ďalšie 4 minúty.
- Po vychladnutí poukladáme špargľu na cesto a pripravíme si zálievku.
- Všetky ingrediencie na zálievku zamiešame dohromady a necháme odstáť približne 30 min, než sa nám úplne rozpustí cukor.
- Po rozpustení cukru vylejeme túto zmes na špargľu v korpuse a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme približne 30 minút na 160°. Podávame vychladený.
8. Nakladaná zelená špargľa s cibuľkami
Ingrediencia
- zelená špargľa – 2 zväzky
- biely vínny ocot – 375 ml
- voda – 900 ml
- koriander – 1,5 PL
- horčičné semeno – 1 PL
- citrónová kôra – 6 ks
- bobkový list – 2 ks
- jarná cibuľka – 10 ja
- cukor kryštál – 1 PL
- soľ hrubozrnná – 2 PL
Postup
- V hrnci privedieme do varu vodu s bielym vínnym octom, koriandrom, horčičným semenom, citrónovou kôrou, bobkovým listom, soľou a cukrom. Toto je náš rôsol.
- Špargľu očistíme podľa návodu a natesná ju zvisle naukladáme do zaváracích pohárov. Do každej z nich potom pridáme pár cibuliek.
- Každý pohár naplníme ešte vriacim lákom tak, aby špargľa aj cibuľky boli plne ponorené. Necháme stáť približne 1 hodinu v izbovej teplote, následne zaviečkujeme a dáme do chladničky.
- Táto zavarená zelená špargľa s cibuľkami je delikátna už po 24 hodinách odpočinku v chlade. Pokiaľ poháre necháte v chladnom prostredí, bude Vám robiť radosť jeden celý mesiac.
Bonusový recept
9. Špargľové smoothie
A máme tu pre vás jeden recept navyše ako bonus! V minulom článku ste si mohli prečítať, ako doma urobiť smoothie na 10 spôsobov. Ak ste všetky vyskúšali a máte chuť na ďalšie, vyskúšajte energy nápoj v prírodnej forme!
Skúste uvarenú špargľu rozmixovať s jablkami, datľami, banánom, avokádom, hruškami a vodou z kokosu a vyčarujte si vitamínovú bombu, ktorá Vám nielen ráno dodá energiu!
Záverom
Zelená špargľa je zdrojom nekonečných možností na varenie. Z tejto lahodnej zeleniny je možné vytvoriť naozaj širokú škálu pokrmov, ktoré uspokoja vaše chuťové poháriky a obohatia váš jedálniček. Buďte odvážni, experimentujte a objavujte nové dimenzie špargľovej kuchyne!
-
Recept na najlepší domáci Baileys – Zvládnete to aj vy!
Najlepší domáci Baileys si môžete ľahko pripraviť sami podľa vašich predstáv. Domáce Baileys sú ideálne na stretnutie s priateľmi alebo ako darček!
-
Spln december 2024 a vplyv na emócie: ako posledný spln v roku
Spln december 2024 prinesie krásny pohľad na nočnú oblohu. Prečítajte si, kedy nastane spln v decembri a aké sú emócie počas splnu.
-
Citrón, jedlá sóda a ocot na vodný kameň – Lacné a účinné
Citrón, sóda bikarbóna a ocot na vodný kameň sú pomocníkom v boji proti vodnému kameňu. Prečítajte si, ako tieto prírodné prostriedky používať.
Tereza vyštudovala práva na Masarykovej univerzite v Brne. Má dlhoročnú prax, od roku 2012 sa živí ako redaktorka, novinárka, reportérka a prekladateľka. Písaním sa zaoberá aj vo svojom voľnom čase a jej snom je raz vydať svoju vlastnú knihu. Miluje pečenie a svojim blízkym s obľubou pripravuje torty a iné dobroty.