Hľadáte nové nápady na sladký obed, ktorý vás poteší a zlepší vám náladu? Radi by ste vyskúšali niečo nové a netradičné – napríklad sladké recepty? Ak áno, tak ste na správnom mieste! V dnešnom článku vám totiž prinášame 4 obľúbené recepty na sladké jedlá, ktoré si určite zamilujete.
Obsah článku
Čo sladké na obed?
Určite ste už počuli, že raňajkovať ako kráľ, obedovať ako šľachtic a večerať ako žobrák. Sladký obed môže byť skvelou voľbou na víkendový obed. Spríjemní vám deň a určite poteší celú vašu rodinu. Vyskúšajte naše 4 obľúbené sladké recepty, ktoré môžete pripraviť ako sladký obed, dezert alebo ako sladkú bodku.
Palačinky s ovocím a šľahačkou – legendárne sladké jedlo
Aké suroviny nakúpiť?
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
- 1 šálka mlieka
- 1 vajcia
- 1 lyžica oleja
- ovocie podľa vášho výberu (napr. jahody, čučoriedky, banány, kivi)
- šľahačka
- javorový sirup (alebo iný sirup podľa vášho výberu)
Ako si pripraviť tieto chutné palacinky?
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor v miske.
- V inej miske rozmiešajte mlieko, vajcia a olej.
- Obe zmesi premiešajte, kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
- Rozohrejte panvičku na strednú teplotu a potrite ju olejom.
- Naberačkou dajte porciu cesta na panvičku a opekajte ju z oboch strán, kým nebudú palacinky zlatisto hnedé.
- Preložte palacinku na tanier a ozdobte ju plátkami ovocia. Preložte palacinku na polovicu a potom na štvrtinu, aby vznikol trojuholník.
- Pred podávaním pridajte šľahačku a sirup.
Perníkové rezy – zaradia sa medzi vaše obľúbené sladké recepty?
Čo budete potrebovať?
- 300 gramov hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky perníkového korenia
- 120 gramov masla
- 120 gramov cukru
- 1 vajcia
- 4 polievkové lyžice medu
- 150 mililitrov smotany na šľahanie
- 200 gramov tmavej čokolády
Postup prípravy:
- Zmiešajte hladkú múku, jedlú sódu a perníkové korenie v miske.
- V druhej miske našľahajte maslo s cukrom, kým nebude krémové. Pridajte vajcia a med, a dobre premiešajte.
- Obe zmesi zmiešajte do jednej a všetko dôkladne premiešajte.
- Cesto dajte na papier na pečenie na plech a rovnomerne rozotrite. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15 až 20 minút, kým nezíska ľahko zlatistú farbu. Potom ho nechajte vychladnúť.
- V malom hrnci rozohrejte smotanu na strednom plameni. Keď začne bublať, pridajte nakrájanú čokoládu a miešajte kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nezíska hladkú konzistenciu.
- Rozotrite čokoládovú zmes na upečený perníkový podklad. Nechajte vychladnúť – až čokoláda stuhne.
- Nakoniec rezy nakrájajte na menšie kúsky a podávajte.
Koláč s jablkami a škoricou – lahodné sladké jedlo na obed
Ktoré suroviny sú potrebné?
- 3 jablká
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Ako upiecť tento chutný koláč?
- Jablká olúpte, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte na tenké plátky.
- Zmiešajte cukor a mletú škoricu, pridajte aj štipku soli.
- V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a krupicový cukor.
- Pridajte vajcia a rastlinný olej a všetky suroviny dôkladne premiešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Plech na pečenie vymažte maslom.
- Rozotrite cesto na plech a naskladajte naň plátky jabĺk.
- Potom na cesto nalejte zmes cukru a škorice vytvorenú v bode 2.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30 až 40 minút, kým koláč nezhnedne a neodlepí sa od okrajov plechu.
- Hotový koláč nechajte vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte.
Tvarohové šišky s makom – sladký obed pre lepšiu náladu
Čo budete potrebovať na prípravu?
- 500 g tvarohu
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- 200 g mletého maku
- 200 g krupicového cukru
Ako postupovať?
- V mise zmiešajte tvaroh, vajcia, hladkú múku, krupicový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetky suroviny dôkladne miešajte pokiaľ sa nevytvorí hladké tvarohové cesto.
- Z cesta vytvarujte malé guličky.
- Do väčšieho hrnca nalejte dostatok vody a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a do vody dajte tvarohové guličky variť asi 10 minút.
- Medzitým si pripravte makovú náplň. V ďalšom hrnci zmiešajte mletý mak a krupicový cukor. Potom postupne prilievajte horúcu vodu a miešajte, kým zmes nezačne mať kašovitú konzistenciu.
- Vytiahnite tvarohové guličky a obaľte ich v maku tak, aby ním boli celé pokryté.
- Do hlbšej panvice nalejte olej a zohrejte na strednú teplotu. Vymažte tvarohové guličky na horúcom oleji, kým nezhnednú a nezískajú zlatistú farbu.
- Hotové tvarohové šišky s makom podávajte teplé.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.