Máte radi avokádo a hľadáte spôsoby, ako ho zaradiť do svojho jedálnička? Chcete vyskúšať nové avokádo recepty a pritom nestrácať čas zložitou prípravou? Potom ste tu správne, pretože v tomto článku vám predstavíme 3 jednoduché a chutné avokádo recepty, ktoré si môžete ľahko pripraviť aj u vás doma. Dozviete sa, prečo je výhodné jesť avokádo, ako často je dobré ho zaraďovať do svojho jedálnička a čo sa z neho dá pripraviť.
Obsah článku
Prečo jesť avokádo?
Avokádo je považované za zdravé kvôli svojmu bohatému nutričnému profilu. Obsahuje vysoké množstvo zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov, ako sú napríklad vitamín K, vitamín C, vitamín B6, horčík a draslík.
Tieto živiny pomáhajú udržiavať zdravie srdca, podporujú funkciu mozgu a pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť. Avokádo tiež obsahuje antioxidanty, ktoré zas pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Navyše kôstku z avokáda si môžete zasadiť a vďaka tomu vypestovať rastlinku avokáda.
Ako často jesť avokádo?
Všeobecne sa odporúča jesť avokádo v rozumnom množstve 1-2x do týždňa ako súčasť zdravej a vyváženej stravy. Kedy nejesť avokádo? Príliš častá konzumácia avokáda môže predstavovať problém, pretože aj keď avokádo obsahuje zdravé tuky, tiež má aj veľa kalórií.
Ak teda jete príliš veľa avokáda, môžete začať priberať na váhe kvôli zvýšenému príjmu kalórií. Navyše avokádo môže byť kontaminované pesticídmi, takže je dôležité konzumovať ho s mierou a vyberať si ideálne len jeho BIO varianty.
Ako chutne pripraviť avokádo?
Avokádo môže byť v kuchyni použité vskutku všestranne. Existuje mnoho spôsobov, ako možno upraviť avokádo. Konkrétne avokádo môže byť roztlačené vidličkou, prípadne mixérom, a použité ako prísada do guacamole, dipov, omáčok atď. Ďalej avokádo je možné nakrájať na kocky a použiť ho ako prísadu do šalátu či na sendviče.
Aké ďalšie spôsoby prípravy avokáda existujú?
- Grilovanie – získa ním ľahko opečenú kôrku a mäkké, krémové vnútro.
- Pečenie – avokádo je možné naplniť rôznymi náplňami a upiecť v rúre.
- Vyprážanie – pre lahodný a chrumkavý pokrm nakrájajte avokádo na plátky a osmažte ho dozlatista.
Čo sa dá robiť z avokáda?
Existuje množstvo spôsobov, ako je možné použiť avokádo v kuchyni. Medzi tie najpopulárnejšie jedlá s avokádom potom patria:
- Guacamole – klasický mexický pokrm pripravený z roztlačeného avokáda, cesnaku, cibule, limetky a korenia.
- Avokádový toast – nakrájané avokádo na toastu s trochou soli a čerstvo mletým čiernym korením.
- Šaláty – avokádo sa bežne používa ako prísada do rôznych šalátov.
- Smoothie – roztlačené avokádo sa často pridáva do ovocných smoothies, aby zvýšilo ich krémovosť.
- Avokádové maslo – avokádo sa môže roztlačiť a použiť ako náhrada masla alebo margarínu.
Avokádo recepty
Toast s avokádom a vajcom – avotoast
Veľmi rýchly výživný a chutný je opečený toast s avokádom a volským okom. Tento toast s avokádom, alebo avotoast, si môžete pripraviť napríklad na raňajky alebo obed. Na prípravu 2 toastov budete potrebovať:
- 1/2 zrelého avokáda
- toastový či iný chlieb
- 1 lyžička citrónovej alebo limetkovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 vajcia
Postup na prípravu:
- Avokádo rozpoľte nožom a lyžicou odstráňte šupku.
- Vložte ho do misky a vidličkou roztlačte.
- Pridajte citrónovú šťavu a ochuťte soľou a korením.
- Z vajec si na panvici s kvapkou oleja pripravte osolené a okorenené volské oká.
- Plátky chleba opečte v sendvičovači alebo na panvici.
- Nakoniec opečené toasty natrite hrubšou vrstvou avokádovej zmesi a hore položte volské oká.
Nátierka z avokáda alebo avokádovej guacamole
Veľmi chutná je aj nátierka z avokáda. Na prípravu tejto avokádovej nátierky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky nakrájaných paradajok
- 1/4 šálky nasekaného koriandra
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
Ako pripraviť nátierku z avokáda?
- Avokádo rozpoľte nožom a lyžicou odstráňte šupku.
- Vložte ho do misky a vidličkou roztlačte.
- Pridajte prelisovaný cesnak, paradajky, koriander, citrónovú šťavu a na dochutenie aj soľ a korenie.
- Všetky ingrediencie dobre premiešajte.
- Podávajte ako dip, nátierku na pečivo alebo ako prísadu do sendvičov.
Tip: Vyskúšajte avokádové guacamole s tortillovými chipsami ako zdravší variant večerného zobania k televízii.
Avokádová omáčka s cestovinami
Ďalší chutný avokádo recept je recept na krémovú avokádovú omáčku s cestovinami. Čo na prípravu 2 porcií budete potrebovať?
- 1 zrelé avokádo
- 200 gramov cestovín
- 80 gramov smotanového alebo tvarohového syra (napríklad Gervais)
- 1/4 šálky nasekaného koriandra
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- parmezán na posypanie
Postup jeho prípravy by potom mal vyzerať nasledovne:
- Dajte uvariť cestoviny podľa návodu.
- Medzitým rozpoľte avokádo, olúpte, nakrájajte a dajte do mixéra.
- Pridajte citrónovú šťavu, smotanový syr, olúpaný strúčik cesnaku a nasekaný koriander.
- Všetko spoločne mixujte, kým nevznikne hustá smotanová omáčka.
- Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju nariediť mliekom.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Zmiešajte uvarené cestoviny s avokádovou omáčkou.
- Podávajte posypané parmezánom.
Ako vidíte, avokádo recepty sú veľmi rýchle a jednoduché a pritom chutné a plné živín. Ktorý z receptov vyskúšate?
Neviete, čo variť? Inšpirujte sa našimi 5 receptami na lacné jedlá.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.