Tento článok vám predstaví prírodnú liečivku zvanú rebarbora a ponúkne štyri jednoduché rebarbora recepty, ktoré si môžete pripraviť sami doma. Aké sú hlavné zdravotné prínosy rebarbory? Na čo je rebarbora dobrá, čo z nej pripraviť a ako sa rebarbora zavára? To všetko sa dočítajte na nasledujúcich riadkoch. Ktorý z receptov s rebarborou vyskúšate?
Obsah článku
Na čo je dobrá rebarbora?
Rebarbora obsahuje prírodné antioxidanty a vlákninu, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tela a podporujú zdravú funkciu tráviaceho systému. Obsah vlákniny v rebarbore teda napomáha správnemu tráveniu a prevencii zažívacích problémov. Rebarbora je ďalej bohatá aj na vitamíny C, vitamín K, vápnik, železo a ďalšie dôležité živiny, ktoré podporujú imunitný systém, zdravé kosti a krvnú zrážanlivosť. Vďaka obsahu fytonutrientov a antioxidantov navyše rebarbora dokáže pomáhať znižovať zápaly v tele a prispievať k celkovému zdraviu.
Rebarbora recepty
Výborný rebarbora koláč
Na prípravu chutného koláča s rebarborou budete potrebovať 300 gramov čerstvej rebarbory, 200 gramov hladkej múky, 100 gramov masla a 150 gramov cukru. Ďalej si na prípravu tohto receptu nakúpte aj dve vajíčka, mlieko (potreba bude 120 ml), prášok do pečiva, vanilkový a práškový cukor a soľ.
Ako na samotnú prípravu? Začnite ošúpaním a nakrájaním rebarbory na menšie kúsky, a osoľte jej, vďaka čomu ľahko zmäkne. Predhrejte rúru na 180 °C a vo veľkej miske zmiešajte maslo, vajcia, mlieko a cukor. Do zmesi potom ešte prisypte múku, prášok do pečiva a štipku soli, a všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo cesto. Do cesta potom vmiešajte pripravenú rebarboru (prípadne vanilkový cukor, ak máte radšej sladšie koláče) a vložte ho na vymastený plech do rúry.
Koláč pečte približne 40-45 minút, alebo pokiaľ nebude prepečený a nechytí zlatistú farbu. Následne vyberte koláč z rúry a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Potom ho môžete posypať práškovým cukrom. Potom ho môžete posypať práškovým cukrom a výborný olovrant do školy aj do práce je na svete.
Hovädzie s rebarborou – výživný rebarbora recept
Nakrájajte 500 gramov mäsa hovädzieho na menšie kúsky. V hrnci zohrejte olej a orestujte mäso. Pridajte stredne veľkú cibuľu nakrájanú na kocky a opražte ju spoločne s mäsom. Potom pridajte dve stonky rebarbory nakrájané na menšie kúsky a všetko premiešajte.
Potom pridajte 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového), priklopte hrniec a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým mäso nezmäkne a rebarbora sa nezačne rozpadať. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením. A podávajte s ryžou alebo so zemiakmi.
Rebarborový šalát
Ak sa vám nechce púšťať do zložitého a zdĺhavého varenia a pečenia, tak pre vás máme alternatívu v podobe jednoduchého rebarbora receptu, ktorý si dokážete pripraviť behom pár minút aj bez skúseností s varením. Ako na prípravu skvelého rebarborového šalátu?
Najprv nakrájajte stonky rebarbory na tenké plátky. Potom zmiešajte rebarboru s čerstvými jahodami (nakrájanými na štvrtky), ďalším sezónnym ovocím podľa výberu a niekoľkými lístkami mäty, ktoré dodajú šalátu potrebný šmrnc. Následne ešte pridajte trochu cukru a citrónovej šťavy na vyváženie chutí.
Nechajte šalát odpočinúť v chladničke asi 15 minút, aby sa chute prepojili. A podávajte ako osviežujúce letné predjedlo.
Ako sa zavára rebarbora?
Zaváranie rebarbory je skvelým spôsobom, ako rebarboru uchovať a môcť ju následne využívať aj mimo sezóny. Tu je jednoduchý návod na zaváranie rebarbory:
- Rebarboru umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Pripravte si sladký nálev, ktorý bude zavarenú rebarboru konzervovať a dodá jej chuť. Zmiešajte vodu s cukrom vo vhodnom hrnci, priveďte do varu a následne varte 5-10 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a nálev nezíska sirupovú konzistenciu.
- Pridajte nakrájanú rebarboru do horúceho nálevu a varte 1-2 minúty. Ak preferujete mäkšiu rebarboru, môžete predĺžiť dobu varenia.
- Sterilizujte poháre aj viečka a poháre naplňte rebarborou s nálevom. Uzavrite poháre viečkom a pevne utiahnite.
- Naplnené poháre vložte do veľkého hrnca s vodou a priveďte vodu do varu. Varte približne 10-15 minút. Potom poháre opatrne vyberte z hrnca a nechajte ich vychladnúť položené dnom nahor.
Zavarená rebarbora je skvelá ako samotná, tak aj ako prísada do koláčov, tort, palaciniek, džemov, omáčok a ďalších dezertov.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.