Zavárané mäso

Zavárané mäso postup: Ako pripraviť zavárané mäso v pohári?

Chystáte sa na dovolenku a chcete ušetriť tým, že si so sebou priveziete jedlo? Pokiaľ ste milovníkom dobrého jedla, nemusíte sa na dovolenke spoliehať iba na instantné pokrmy či sušené potraviny. V takom prípade sa vám určite bude hodiť znalosť toho, ako na pripraviť zavárané mäso tak, aby sa nepokazilo aj na dlhej ceste do zahraničia. Správne zavárané mäso je navyše schopné prečkať aj dlhú dobu bez chladničky, teda si ho vďaka zavareniu môžete vziať napríklad aj do kempu a užiť si v ňom nefalšované mäsové hody.

Zavárané mäso v pohári

Zavárané mäso v pohári je skvelým spôsobom, ako si uchovať čerstvosť mäsa a mať pripravené chutné jedlo aj v nepriaznivých podmienkach. Buďte kreatívni a skúste rôzne druhy mäsa, korenia a omáčok, aby ste si vytvorili skvelé zásoby výživných a rýchlych obedov pre svoje dobrodružné výlety či dovolenku.

Zavárané mäso

Možnosti, ako pripraviť zavárané mäso

Ako správne zavariť mäso? Najčastejšie využívanou možnosťou je nechať ju zavariť vo vlastnej šťave, ktorá ju pri správne vykonanom postupe dostatočne ochráni pred skorým pokazením. Na krátku dovolenku teda nie je potrebné vymýšľať žiadne zložitosti a môžete sa vrhnúť do zavarenia mäsa vo vlastnej šťave.

Avšak pokiaľ sa vaša dovolenka pretiahne, alebo ak chcete mať istotu, že mäso vydrží aj náročnejšie podmienky, tak možno uvažovať aj o inom spôsobe zavarenia mäsa. S výdržou mäsa v pohári pomôže napríklad pridanie soli, ktoré dokáže životnosť zavarenia predĺžiť pokojne aj o mesiace. Rovnako môžete pridať aj med či mlieko, ktoré sú tiež skvelými konzervantmi.

Čím je mäso suchšie, tým je pochopiteľne menej náchylné na kazenie, teda pred zavarením mäsa jej môžete nechať chvíľku vysychať. Nepodceňte ani starostlivé umytie a utesnenie pohára.

Ako pripraviť zavárané mäso v pohári

Pri výbere metódy zavarenia záleží na tom, či budete mať možnosť na dovolenke ešte mäso nejako tepelne upravovať. Predpokladajme ale, že mäso si už predpripravíte doma tak, aby ste sa potom s jeho varením nemuseli obťažovať na dovolenke.

Ako zavariť pečené mäso?

Potrebovať k tomu budete litrový zavárací pohár na jednu až dve porcie, vodu, soľ av neposlednom rade aj samotné mäso – je pritom jedno, či dáte prednosť hovädziemu či bravčovému. Mäso najprv nakrájajte na väčšie kocky o veľkosti približne 2-3 cm, pričom vopred ešte dôkladne očistite zaváracie poháre. Do nich potom dajte mäso s vodou tak, aby v pohári zostal dostatočný vzduchový priestor.

Koľko vody pridať? Ideálny pomer vody predstavuje 300 ml na jeden pohár. Myslite na to, že počas zavárania bude mäso ľahko napučiavať, preto pohár naplňte maximálne do 3/4. Potom zavárací pohár dôkladne zaviečkujte a dajte ho do horúceho sterilizačného kúpeľa.

Ideálna dĺžka zavárania mäsa

Ako dlho zavárať bravčové mäso? A ako dlho hovädzie či kuracie? V prípade prvých dvoch druhov mäsa platí, že by sa mala zavárať približne dve a pol hodiny pri teplote aspoň 100 stupňov. Ideálne je tento časový úsek rozdeliť do dvoch dní počas ktorých nechajte mäso vždy zavárať minimálne jednu celú hodinu.

Kuracie mäso je z tohto pohľadu menej náročné, zavárať stačí iba pár desiatok minút. Na druhú stranu sa jedná o najmenej vhodné mäso na zaváranie. Takže ak si chcete dopriať mäsové hody na dovolenke, tak jednoznačne odporúčame voliť bravčové alebo hovädzie mäso.

Po ukončení zavárania vyberte poháre z hrnca a nechajte ich postupne chladnúť na izbovú teplotu otočené dnom nahor. Počas chladenia by mali viečka vytvoriť vákuový efekt. Skladujte zavarené mäso na chladnom a suchom mieste.

Zavárané mäso

Tipy pre zavárané mäso

Medzi jednotlivými zaváracími cyklami je vhodné nechať prestávku aspoň 24 hodín, ideálne 36 hodín. Hoci je lepšie sterilizovať mäso na dvakrát, tak aj sterilizovanie vykonané iba raz je dostatočné a nemusíte mať obavy o kvalitu a bezpečnosť zavareného mäsa. Pre lepšiu chuť môžete vodu nahradiť vývarom a pohár vyložiť masťou.

Ako zavariť mäso do pohárov na dovolenku? To už teraz viete, na záver sa teda ešte venujme tomu, ako sa zaváraninou nakladať. Základom je vyvarovať sa tomu, aby musela byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu a vysokým teplotám. Pokiaľ si teda so sebou vezmete zavarené mäso v pohároch, tak sa ho snažte po celý čas udržiavať v chladiacich boxoch alebo taškách, ktoré udržia stálu teplotu.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *