Ak hľadáte nové a zaujímavé recepty, ktoré obohatia váš jedálniček, môže byť skvelou voľbou si pripraviť niečo dobré s čínskou kapustou alebo Pak Choi. Tento druh zeleniny je v Ázii veľmi populárny pre svoju vynikajúcu chuť a skvelé výživové hodnoty. Pomaly sa však začína udomácňovať aj v českých kuchyniach.
Zaujíma vás, ako môžete túto zeleninu múdro použiť v kuchyni? A na prípravu akých jedál sa hodí najviac? Potom ste tu správne, pretože v tomto článku sa pozrieme na päť úžasných receptov, ktoré vám ukážu, ako lahodne využiť Pak Choi v kuchyni.
Obsah článku
Čo je to Pak Choi? A ako chutí?
Pak Choi, u nás známy skôr ako čínska kapusta, je listovou zeleninou pôvodom z Ázie, ktorá je hojne rozšírená v ázijskej kuchyni. Má biele stonky so širokými zelenými listami, pričom na zber je pripravená už necelé dva mesiace po výsadbe.
Má jemnú a mierne sladkú chuť a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, K a vitamínu A. Táto zelenina sa často používa v rôznych ázijských pokrmoch, vrátane polievok a vyprážaných pokrmov, a tiež sa často konzumuje surová ako súčasť šalátov.
Čo urobiť z Pak Choi?
Ide o skvelú zeleninu, ktorú je možné využiť v mnohých rôznorodých receptoch. Nižšie je potom uvedených niekoľko konkrétnych nápadov na to, čo je možné z tejto zeleniny pripraviť. Na ktorý sa vám budú zbiehať sliny najviac?
Vyprážané Pak Choi s ryžou
- Nakrájajte čínsku kapustu na menšie kúsky a zbavte sa pri tom jej tvrdých stoniek.
- Rozpáľte panvicu s olejom na vysokú teplotu, a pridajte do nej nakrájaný cesnak a zázvor, ktoré dodajú kapustu výraznejšiu chuť.
- Po pár sekundách pridajte čínsku kapustu restujte po dobu 2-3 minút, kým nezmäkne.
- Podľa chuti pridajte sójovú omáčku a podávajte spoločne s prílohou (ryžou).
Lahodný Pak Choi šalát
Ak máte radi šaláty, môžete skúsiť pridať čínsku kapustu do šalátu. Stačí ho nakrájať na menšie kúsky a pridať k obľúbeným ingredienciám.
Suroviny:
- 2 hlávky čínskej kapusty
- cibuľa
- 2-4 mrkvy
- 2 uhorky
- čerstvá mäta
- čerstvý koriander
- pražené arašidy
Dresing:
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica ryžového octu
- šťava z limetky
- 1 najemno nakrájaný strúčik cesnaku
Príprava:
- Nakrájajte Pak Choi, cibuľu, mrkvu a uhorku na tenké plátky. Nasekajte čerstvé bylinky, koriander a pridajte pražené arašidy. A všetko zmiešajte.
- Zmiešajte všetky ingrediencie pre dresing v miske, a dobre ich premiešajte.
- Do vzniknutej zmesi z úvodu prilejte dresing a opatrne premiešajte.
- Ak chcete, ozdobte šalát ďalšími arašidmi a bylinkami.
- Šalát podávajte okamžite, aby zostal čerstvý.
Pak Choi polievka
- Uvarte si vývar (napr. kuracie alebo zeleninový) a pridajte doň nakrájaný Pak Choi.
- Potom pridajte na kocky nakrájané tofu, a celú zmes varte asi 10 minút.
- Podľa chuti môžete pridať zázvor, cesnak, sójovú omáčku alebo chilli papričky.
- Hotovú polievku môžete ešte chuťovo vylepšiť rezancami.
Čínska kapusta s bravčovým mäsom a ryžou
- Na panvici rozohrejte olej, a opečte na ňom na kocky nakrájané bravčové mäso – ideálne dozlatista.
- Pridajte na tenké prúžky nakrájanú čínsku kapustu a opekajte ju asi 5 minút, kým nezačne mäknúť.
- Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, cibuľu a cesnak a na miernom ohni celú zmes opekajte ďalších 5 minút.
- Podľa potreby pridajte sójovú omáčku na zvýraznenie chuti.
- Podávajte s varenou ryžou.
Smažená čínska kapusta s tofu – recept s Pak Choi pre vegetariánov
Ingrediencia:
- 1 hlávka čínskej kapusty
- 200 g tofu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
- soľ a korenie
Postup:
- Čínsku kapustu umyjeme, očistíme a nakrájame na prúžky. Tofu nakrájame na kocky.
- Cibuli a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno.
- Na panvici rozpálime olej a na ňom osmažíme tofu do zlatista. Potom ho odložíme na tanier.
- Do panvice pridáme cibuľu a cesnak, a orestujeme ich do mäkka.
- Pridáme čínsku kapustu a smažíme ju asi 5 minút za občasného premiešavania, kým kapusta nezmäkne.&lbsp;
- Pridáme sójovú omáčku, soľ a korenie podľa chuti a premiešame.
- Na panvicu znovu pridáme osmažené tofu a premiešame ho s čínskou kapustou.
- Zmes podávame za tepla s ryžou alebo inou prílohou podľa chuti.
Vyskúšajte aj niektorý náš mangold recept.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.