pak choi

PAK CHOI alebo čínska kapusta: 5 lahodných receptov

Ak hľadáte nové a zaujímavé recepty, ktoré obohatia váš jedálniček, môže byť skvelou voľbou si pripraviť niečo dobré s čínskou kapustou alebo Pak Choi. Tento druh zeleniny je v Ázii veľmi populárny pre svoju vynikajúcu chuť a skvelé výživové hodnoty. Pomaly sa však začína udomácňovať aj v českých kuchyniach.

Zaujíma vás, ako môžete túto zeleninu múdro použiť v kuchyni? A na prípravu akých jedál sa hodí najviac? Potom ste tu správne, pretože v tomto článku sa pozrieme na päť úžasných receptov, ktoré vám ukážu, ako lahodne využiť Pak Choi v kuchyni.

Pak Choi

Čo je to Pak Choi? A ako chutí? 

Pak Choi, u nás známy skôr ako čínska kapusta, je listovou zeleninou pôvodom z Ázie, ktorá je hojne rozšírená v ázijskej kuchyni. Má biele stonky so širokými zelenými listami, pričom na zber je pripravená už necelé dva mesiace po výsadbe.

Má jemnú a mierne sladkú chuť a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, K a vitamínu A. Táto zelenina sa často používa v rôznych ázijských pokrmoch, vrátane polievok a vyprážaných pokrmov, a tiež sa často konzumuje surová ako súčasť šalátov.

Čo urobiť z Pak Choi?

Ide o skvelú zeleninu, ktorú je možné využiť v mnohých rôznorodých receptoch. Nižšie je potom uvedených niekoľko konkrétnych nápadov na to, čo je možné z tejto zeleniny pripraviť. Na ktorý sa vám budú zbiehať sliny najviac?

Pak Choi recept

Vyprážané Pak Choi s ryžou

  • Nakrájajte čínsku kapustu na menšie kúsky a zbavte sa pri tom jej tvrdých stoniek.
  • Rozpáľte panvicu s olejom na vysokú teplotu, a pridajte do nej nakrájaný cesnak a zázvor, ktoré dodajú kapustu výraznejšiu chuť.
  • Po pár sekundách pridajte čínsku kapustu restujte po dobu 2-3 minút, kým nezmäkne.
  • Podľa chuti pridajte sójovú omáčku a podávajte spoločne s prílohou (ryžou).

Lahodný Pak Choi šalát

Ak máte radi šaláty, môžete skúsiť pridať čínsku kapustu do šalátu. Stačí ho nakrájať na menšie kúsky a pridať k obľúbeným ingredienciám.

Suroviny:

  • 2 hlávky čínskej kapusty
  • cibuľa
  • 2-4 mrkvy
  • 2 uhorky
  • čerstvá mäta
  • čerstvý koriander
  • pražené arašidy

Dresing:

  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica ryžového octu
  • šťava z limetky
  • 1 najemno nakrájaný strúčik cesnaku

Príprava:

  1. Nakrájajte Pak Choi, cibuľu, mrkvu a uhorku na tenké plátky. Nasekajte čerstvé bylinky, koriander a pridajte pražené arašidy. A všetko zmiešajte.
  2. Zmiešajte všetky ingrediencie pre dresing v miske, a dobre ich premiešajte.
  3. Do vzniknutej zmesi z úvodu prilejte dresing a opatrne premiešajte.
  4. Ak chcete, ozdobte šalát ďalšími arašidmi a bylinkami.
  5. Šalát podávajte okamžite, aby zostal čerstvý. 

Pak Choi polievka

  • Uvarte si vývar (napr. kuracie alebo zeleninový) a pridajte doň nakrájaný Pak Choi.
  • Potom pridajte na kocky nakrájané tofu, a celú zmes varte asi 10 minút.
  • Podľa chuti môžete pridať zázvor, cesnak, sójovú omáčku alebo chilli papričky.
  • Hotovú polievku môžete ešte chuťovo vylepšiť rezancami.
recept s pak choi

Čínska kapusta s bravčovým mäsom a ryžou

  • Na panvici rozohrejte olej, a opečte na ňom na kocky nakrájané bravčové mäso – ideálne dozlatista.
  • Pridajte na tenké prúžky nakrájanú čínsku kapustu a opekajte ju asi 5 minút, kým nezačne mäknúť.
  • Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, cibuľu a cesnak a na miernom ohni celú zmes opekajte ďalších 5 minút.
  • Podľa potreby pridajte sójovú omáčku na zvýraznenie chuti.
  • Podávajte s varenou ryžou.

Smažená čínska kapusta s tofu – recept s Pak Choi pre vegetariánov

Ingrediencia:

  • 1 hlávka čínskej kapusty
  • 200 g tofu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 2 lyžice oleja na vyprážanie
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Čínsku kapustu umyjeme, očistíme a nakrájame na prúžky. Tofu nakrájame na kocky.
  2. Cibuli a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno.
  3. Na panvici rozpálime olej a na ňom osmažíme tofu do zlatista. Potom ho odložíme na tanier.
  4. Do panvice pridáme cibuľu a cesnak, a orestujeme ich do mäkka.
  5. Pridáme čínsku kapustu a smažíme ju asi 5 minút za občasného premiešavania, kým kapusta nezmäkne.&lbsp;
  6. Pridáme sójovú omáčku, soľ a korenie podľa chuti a premiešame.
  7. Na panvicu znovu pridáme osmažené tofu a premiešame ho s čínskou kapustou.
  8. Zmes podávame za tepla s ryžou alebo inou prílohou podľa chuti.

Vyskúšajte aj niektorý náš mangold recept.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *