Ovsená kaša je rýchla a lacné raňajky plné živín, ktorú si ľahko zvládnete pripraviť sami doma. Ovsené vločky sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín a mnohých ďalších prospešných látok. Nasýti na dlhú dobu a pomocou rôznych ďalších ingrediencií ako sú napríklad semienka, ovocie alebo korenie z nich môžete vyčarovať nepreberné množstvo zdravých a zábavných jedál plných živín. Vyskúšajte s nami 3 skvelé recepty na výbornú ovsenú kašu a naštartujte tak deň zdravo a bez výčitiek.
Obsah článku
Prečo raňajkovať ovsenú kašu
- Je to jednoduché rýchle raňajky jednoduché na prípravu
- Stojí pár korún a suroviny zoženiete v každom bežnom obchode
- Môžete ju raňajkovať každý deň a zakaždým môže chutiť inak
- Hodí sa do zdravého jedálnička aj keď sa snažíte schudnúť
- Zasýti na dlhú dobu a nebudete po nej mať chute na sladké
- Je plná zdravej vlákniny
- Vďaka vláknine prospeje vášmu tráveniu
- Je zdrojom komplexných sacharidov
- Neobsahuje lepok a môžete ju teda jesť aj keď máte bezlepkovú diétu
Čím kašu dozdobiť
Pri zdobení ovsenej kaše sa medze nekladú. Môžete pridať všetko, čo máte radi a čo práve máte doma alebo na záhrade. Vďaka tomu vaša kaša môže zakaždým chutiť inak a ľahko vás tak neomrzí. Najlepšou kombináciou je ovsená kaša s ovocím, orechmi a semienkami.
Semienka a orechy sú zdrojom vitamínov, minerálov, bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Vyskúšajte do svojej kaše pridať napríklad tekvicové semienka, chia semienka, vlašské orechy, mandle, lieskové jadrá či slnečnicové semienka. Pokiaľ ste v diéte, dajte si pozor na ich množstvo, nech do svojho tela neúmyselne neprijímate príliš veľké množstvo tukov.
Čerstvé ovocie, ovocie sušené mrazom, sušené ovocie či mrazené ovocie. To všetko môžete vo svojej kaši vyskúšať! Použite čerstvé ovocie, ktoré práve máte doma alebo na záhrade. Výborné je lyofilizované ovocie, ako sú napríklad jahody, maliny, mango, černice a mnoho ďalších. Mrazené ovocie je výhodné hlavne v zimnom období, keď je ovocie drahé a menej dostupné. Použiť môžete napríklad mrazené maliny či lesnú zmes, stačí ich dať v miske na chvíľu do mikrovlnnej rúry a vložiť do kaše. Vyskúšajte mrazené ovocie aj v parných letných mesiacoch, dodá kašu zaujímavé osvieženie.
Orechové maslo – na trhu je nepreberné množstvo všemožných druhov orechových masiel všetkých druhov a príchutí. Môžete vyskúšať orechové maslá vyrobené čisto z pomletých orechov alebo maslá dochucované. V diéte si opäť dajte pozor na jeho množstvo.
Korenie dodá kašu chuť. Vyskúšajte pridať škoricu či holandské kakao.
Proteín – pokiaľ vo vašom jedálničku nemáte dostatok bielkovín, do kaše pridajte proteín. Môžete použiť neochutený proteín, tzv. čistý proteín, alebo ochutený proteín, ktorý vám kašu zároveň dochutí a osladí.
Recepty na ovsenú kašu
Základ ovsenej kaše
Na vytvorenie základu ovsenej kaše budete potrebovať
- 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek
- 2/3 hrnčeka mlieka
- 1 lyžica medu
Postup: Do hrnca nasypete vločky, pridajte mlieko a zohrejte na miernom ohni. Varte do zhustnutia. Následne kašu dozdobte a ochuťte podľa svojich chutí.
Ovsená kaša s jablkom a Chia semienkami
- 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek (napr. Emco)
- 2/3 hrnčeka mlieka
- 1 jablko
- 1 lyžica medu
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžica chia semienok
Postup: Do hrnca nasypte vločky, pridajte mlieko a zohrejte na miernom ohni. Až začne kaša prebublávať a ľahko hustnúť, pridajte jedno nastrúhané jablko a škoricu a premiešajte. Keď vločky zhustnú asi na konzistenciu krupicovej kaše, zložte hrniec z platne, pridajte med a chia semienka, premiešajte a preložte do misky.
Ozdobte lesným ovocím, nasekanými vlašskými orechmi a mletou škoricou.
Ovsená kaša s kakaom a čučoriedkami
- 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek (napr. Emco)
- 2/3 hrnčeka mlieka
- Hrsť čučoriedok
- 1 lyžica holandského kakaa
- 1 lyžica medu
- 2 lyžičky škorice
Postup: Do hrnca nasypte vločky, pridajte mlieko a zohrejte na miernom ohni. Až začne kaša prebublávať a ľahko hustnúť, pridajte kakao a škoricu. Po zhustnutí na konzistenciu krupicovej kaše hrniec odstavte, oslaďte kašu medom, premiešajte a preložte do misky.
Ozdobte nakrájaným banánom, jahodami, nasekanými orechmi strúhaným kokosom.
Ovsená kaša s kokosom, pomarančom a mätou
- 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek (napr. Emco)
- 2/3 hrnčeka mlieka
- 1 lyžica holandského kakaa
- 1 lyžica strúhaného kokosu
- 1 lyžica chia semienok
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžica medu
Postup: Do hrnca nasypte vločky, pridajte mlieko a zohrejte na miernom ohni. Až začne kaša prebublávať a ľahko hustnúť, pridajte kakao, kokos a škoricu. Po zhustnutí odstavte hrniec, do kaše pridajte med a chia semienka, všetko premiešajte a preložte do misky.
Kašu ozdobte plátkami pomaranča, nasekanými orieškami a pár lístkami mäty. Mäta dodá kašu zaujímavú osviežujúcu chuť.
Vyskúšajte tiež Smoothie recepty: 10 výborných receptov na vitamínové bomby
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.