Hľadáte nové spôsoby, ako pripraviť klasické rezne? Ak áno, tak tu ste na správnom mieste! V dnešnom článku vám totiž predstavíme zaujímavé recepty na rezne, konkrétne recept na rezne v jogurte a na obrátené rezne. Tieto recepty si vaša rodina okamžite zamiluje.
Vedeli ste, že sa dajú rezne elegantne skombinovať aj s jogurtom? A čo tak obrátené rezne – počuli ste niekedy o nich? Pokiaľ nie, tak neváhajte a vyskúšajte tieto jednoduché a chutné recepty, ktoré vám umožnia urobiť rezne dvoma veľmi zaujímavými a netradičnými spôsobmi. Vychutnajte si naše rezne recepty.
Obsah článku
Rezne v jogurte
Čo budete potrebovať na lahodné rezne v jogurte?
Ak chcete vyskúšať recept na rezne v jogurte, nezľaknite sa dlhého zoznamu ingrediencií. V recepte sa totiž nachádza väčšie množstvo rôzneho korenia, avšak toto korenie dodá rezňom nezabudnuteľnú chuť. Ak niektoré z týchto korenín nemáte doma, nemusíte zúfať, stačí ho vynechať alebo nahradiť podobným.
- 4 kuracie rezne (cca 500 g)
- 2 hrnčeky gréckeho jogurtu (približne 500 g)
- 1 citrón
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky medu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1/4 lyžičky mletého koriandra
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky kurkumy
- 2 hŕstky nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra na ozdobenie
Ako si pripraviť rezne v jogurte?
- Rezne nakrájajte na menšie kúsky a utrite ich papierovou utierkou.
- V miske zmiešajte jogurt, olivový olej, med, soľ, korenie, rascu, papriku, koriander, zázvor a kurkumu.
- Umyte citrón a zlúpnite z neho kôrku, a potom vytlačte citrónovú šťavu do misky.
- Cesnak olúpte a prelisujte ho aj do misy s jogurtom.
- Výslednú zmes dobre premiešajte, kým nie je dokonale hladká.
- Následne vložte rezne do premiešanej zmesi a postarajte sa o to, aby boli celé pokryté vrstvou tejto zmesi.
- Rezne potreté jogurtovou zmesou preložte do nekovovej misky a prikryte ju potravinovou fóliou. Následne ich nechajte marinovať v chladničke, a to najmenej 2 hodiny (ideálne cez noc).
- Potom predhrejte rúru na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Rezne vyberte z marinády a premiestnite ich na plech.
- Pečte rezne v rúre 15-20 minút, kým nie sú zlatisté a vo vnútri upečené.
- Rezne podávajte s jogurtom, ktorého zvyšok si nechajte práve ako prílohu. Na ozdobenie môžete rezne posypať nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Obrátené rezne
Už ste niekedy počuli o rezne naruby? Tento druh rezňov nadobúda veľkú obľúbenosť. Prečo rezne naruby? Ide o to, že mäso je najskôr obalené v strúhanke a až následne vo vajíčku. Vďaka tomu sa rezne menej vysušia a sú tak vo vnútri krásne krehké a vláčne.
Čo budete potrebovať na obrátené rezne?
- 4 kuracie rezne (okolo 500 g)
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček krupice
- 2 vajcia
- 2 lyžičky medu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1/4 lyžičky mletého koriandra
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky kurkumy
- 1/2 hrnčeka nastrúhaného tvrdého syra
- 2 hŕstky nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra na ozdobenie
Ako si prichystať obrátené rezne, alebo rezne naruby?
- Rezne nakrájajte na menšie kúsky a osušte ich papierovou utierkou.
- Cibuli olúpte a nakrájajte ju na tenké plátky. Cesnak olúpte a prelisujte.
- Rozpáľte olej v panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Vymažte ich na strednom plameni, kým cibuľa nezmäkne.
- K cibuli a cesnaku pridajte med, soľ, korenie, rascu, papriku, koriander, zázvor a kurkumu. Dobre premiešajte a nechajte variť približne minútu.
- Pridajte rezne na panvicu a smažte ich asi 5 minút, kým nie sú zlatisté zo všetkých strán. Potom ich odložte na tanier.
- V mise zmiešajte krupicu, mlieko, vajcia a polovicu nastrúhaného syra. Zmes dobre premiešajte a nalejte ju do panvice, kde ste piekli rezne. Stiahnite plameň a nechajte variť asi 5 minút, kým krupica nezhustne.
- Potom opatrne vzniknutú zmes naneste na rezne a posypte zvyškom syra.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-15 minút, kým syr nezmäkne.
- Rezne vyberte z rúry a nechajte pár minút odpočinúť, aby sa syr trochu schladil a nebol tak horúci.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom, a môžete podávať.
Tento rezeň naruby je veľmi chutný a je vhodný ako rýchly obed alebo večera. Krupicová vrstva zaisťuje, že rezne naruby sú pekne mäkké a šťavnaté. Med, korenie a syr zas pridávajú do jedla zaujímavo netradičnú chuť. Takto pripravené rezne navyše môžete podávať s rôznymi prílohami ako sú napríklad zemiaky, ryža alebo zeleninový šalát. Skrátka rezne teda rozhodne nemusia byť iba nudnou záležitosťou!
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.