fašiangové jedlá

Najobľúbenejšie fašiangové jedlá – Zabíjačka a sladké jedlá

Fašiangové jedlá sú neodmysliteľnou súčasťou tohto veselého obdobia plného tanca, masiek a zábavy. Každé jedlo, ktoré sa dostane na karnevalový stôl, má svoj vlastný príbeh a tradíciu, či už je to výdatná zabíjačka, sladké šišky alebo bravčové knedle veľmi. Masopust je čas, keď si ľudia môžu dopriať všetko, čo si po zvyšok roka odopierajú!

Fašiang

Fašiang je tradičný sviatok, ktorý sa oslavuje pred začiatkom pôstu a predstavuje poslednú príležitosť na oslavy, tanec a hodovanie. Tento veselý sviatok je plný farebných masiek, sprievodov, hudby a tanca, pretože ľudia sa pred obdobím pôstu lúčia s mäsom a bohatými jedlami. Pôst je podľa úryvku na webovej stránke nzip.cz „… dobrovoľné zrieknutie sa jedla na obmedzený čas, ktorý si zvyčajne určuje človek sám.“.

Fašiang je známy svojou pohostinnosťou, stoly sú plné slaných jedál, ako je zabíjačka, ale aj sladkostí, ako sú šišky a koláče. Je to čas radosti, spoločne stráveného času a bohatých tradícií, ktoré zostávajú neodmysliteľnou súčasťou zimných osláv.

fašiangové recepty

Čo sa jedáva na fašiangy?

Fašiang je sviatok, pri ktorom sa hoduje vo veľkom a každé jedlo má svoju symboliku. Je to čas veselosti, zábavy a chutného jedla, ktorý sa tradične spája s rozlúčkou s mäsom pred začiatkom pôstu. Čo všetko teda patrí na karnevalový stôl?

  • Ovar a jitrnice – Podobné zabíjačkové jedlá ako v Českej republike.
  • Kapustnica – Hustá polievka z kyslej kapusty, klobásy a údeného mäsa.
  • Šišky a fánky – Sladké vyprážané pečivo podobné českým šiškám alebo božím milostiam.
  • Pečené mäso – Bravčové alebo husacie, často podávané s knedľou a kapustou.

Fašiangové jedlá sú bohaté, chutné a vytvárajú skvelé prostredie pre spoločné oslavy. Je to čas, keď si ľudia môžu dopriať všetko, na čo by po zvyšok roka nemali čas.

Fašiangové jedlá

Fašiang je časom osláv, tanca a hodovania. Je to čas, keď sa rodiny a priatelia stretávajú pri stoloch prestretých tradičnými jedlami, ktoré nielen výborne chutia, ale majú aj historickú tradíciu.

Domáce jaternice

Jaternice sú jednou z najobľúbenejších špecialít, ktoré nesmú chýbať na žiadnej zabíjačke či fašiangovej hostine. Voňavá zmes bravčového mäsa, vnútorností a korenia plnená do čriev je symbolom poctivej slovenskej kuchyne. Pripravte si ich doma podľa tradičného receptu!

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 500 g bravčovej pečene
  • 500 g bravčových jaterníc alebo tučného bravčového brucha
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica majoránky
  • 1 čajová lyžička mletého korenia
  • 1 čajová lyžička mletého korenia
  • 1 polievková lyžica soli (podľa chuti)
  • 200 g chleba alebo žemlí
  • 250 ml mäsového vývaru
  • bravčové črevo na plnenie

Bravčové pliecko, lopatku a pečeň uvaríme v osolenej vode do mäkka (asi 1,5 hodiny). Vývar si nechajte na ďalšie použitie. Uvarené mäso a pečeň nakrájajte na menšie kúsky a pomeľte na hrubšie mäso. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte na masti dozlatista. K mletému mäsu pridajte osmaženú cibuľu, roztlačený cesnak, majorán, korenie, nové korenie a soľ. Pridáme na kocky nakrájanú žemľu a zalejeme trochou vývaru, aby zmes zostala šťavnatá. Všetko dôkladne premiešajte.

Pripravenou zmesou naplňte bravčové črevá a na koncoch ich zviažte motúzom. Vložte bravčové črevá do teplej vody (asi 80 °C, nie vriacej!) a pomaly varte asi 20 minút. Potom ich nechajte vychladnúť. Jaternice môžete ihneď opiecť na panvici či upiecť v rúre, aby mali chrumkavú kôrku.

Recept na šišky

Fašiang na Slovensku sa nezaobíde bez vyprážaných sladkostí. Šišky sú jednou z najobľúbenejších pochúťok podávaných počas fašiangových osláv. Sú nadýchané, voňavé a obalené v cukre.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 50 g cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica rumu (pre lepšiu štruktúru cesta)
  • olej alebo masť na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie
  • džem na plnku (nepovinné)

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžicu múky. Nechajte droždie vykysnúť (asi 10 minút). Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, rum a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.

Cesto rozvaľkáme na 1,5 cm hrubý plát a vykrajujeme kolieska (napr. pohárom). Nechajte ešte 15 minút odpočívať. Šišky vyprážame na rozpálenom oleji alebo masti z oboch strán dozlatista. Hotové šišky osušte na obrúsku, obaľte ich v práškovom cukre a naplňte džemom podľa chuti.

fasiangove jedla

Kapustnica

Kapustnica je kultová slovenská polievka, ktorá sa pripravuje najmä počas sviatkov a fašiangového obdobia. Má bohatú chuť, je sýta a ideálna na zahriatie počas zimných mesiacov. Každá rodina má svoj vlastný osvedčený recept, ale základné ingrediencie zostávajú rovnaké – kyslá kapusta, údené mäso a klobása.

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g údeného mäsa (krkovička, rebrá)
  • 2 kvalitné klobásy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti
  • 1 polievková lyžica sladkej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 2 zemiaky
  • 1 hrsť sušených húb (nepovinné)
  • 100 ml smotany (nepovinné)
  • soľ, korenie podľa chuti

Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na masti, pridajte roztlačený cesnak a sladkú papriku. Pridáme údené mäso, zalejeme vodou (asi 1,5 l), pridáme bobkový list, nové korenie a čierne korenie. Nechajte variť asi 30 minút. Do hrnca pridajte kyslú kapustu (aj so slaným nálevom pre výraznejšiu chuť), nakrájané klobásy a sušené huby (ak používate). Varte ďalších 30 minút.

Zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte ich do polievky. Varte, kým nie sú mäkké. Podľa potreby pridajte rascu, soľ a korenie. Ak chcete jemnejšiu chuť, môžete na záver pridať smotanu. Kapustovú polievku nechajte aspoň hodinu odpočívať, ideálne ju podávajte na druhý deň – chute sa krásne spoja. Podávajte s čerstvým chlebom.

Zdroje: cesketradice.cz – Masopust – zvyky a tradice, eta.cz – Masopust je v plném proudu – vychutnejte si svátek jídla a veselí

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *