Bravčové stehno recepty ponúkajú nekonečné možnosti prípravy a chuťových kombinácií. Od tradičných pečených pokrmov po exotické grilované variácie, bravčové stehno sa stalo nepostrádateľnou súčasťou kuchýň po celom svete. Jej šťavnatosť a výrazná chuť poskytujú základ pre širokú škálu receptov, ktoré oslovia chuťové poháriky každého. V tomto článku sa dozviete niekoľko inšpiratívnych receptov, ktoré vám pomôžu objaviť nové spôsoby využitia bravčového stehna vo vašej kuchyni. Od tradičného pečenia po moderné grilovanie, tu nájdete recepty na každú príležitosť.
Obsah článku
Bravčové stehno
Bravčové stehno je jedným z najužitočnejších a najviac využívaných častí mäsa prasaťa. Nachádza sa na zadnej časti prasaťa a skladá sa zo svalov, ktoré sú dobre prekrvené a málo tučné. To z nej robí ideálny kúsok mäsa pre rôzne metódy prípravy, ako je pečenie, vyprážanie, grilovanie alebo dusenie. Bravčové stehno je obvykle k dostaniu v podobe celých kusov, plátkov alebo kociek, čo dáva kuchárom širokú škálu možností pri príprave rôznych pokrmov. Vďaka jej všestrannosti a vynikajúcej chuti je bravčové stehno obľúbenou voľbou nielen u profesionálnych kuchárov, ale aj domácich kuchárov po celom svete.
Ako pripraviť bravčové stehno?
Príprava bravčového stehna je relatívne jednoduchá a ponúka mnoho možností, ako ju pripraviť. Pečenie bravčové stehno je obľúbenou metódou, ktorá zaručuje šťavnaté a chutné mäso. Najprv je dôležité stehno osoliť a okoreniť, prípadne môžete použiť rôzne bylinky a korenie podľa vašej chuti. Potom ju môžete umiestniť do predhriatej rúry a piecť pri optimálnej teplote a doby, ktoré záleží na veľkosti a hrúbke mäsa. Ďalšou možnosťou je vyprážanie bravčové stehno, čo je populárny spôsob, ako vytvoriť chrumkavú kôrku a šťavnaté mäso. Stehno najprv nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte, potom obaľte v múke, vajciach a strúhanke a smažte na rozpálenom oleji dozlatista.
Čo sa hodí k bravčovému stehnu?
K bravčovému stehnu sa hodí celý rad príloh, ktoré môžu zvýrazniť jeho chuť a vytvoriť skvelé kombinácie. Typickými prílohami sú napríklad koreňová zelenina, ako sú mrkva, zemiaky, petržlen, paštrnák alebo repa, ktoré môžete pripraviť napríklad ako pečenú zeleninu, čerstvý šalát alebo zeleninové pyré. Kyslé prílohy, ako sú kyslé uhorky, kyslá kapusta alebo nakladaná zelenina, môžu skvele doplniť bohatú chuť bravčového mäsa.
Medzi ďalšie obľúbené prílohy patria rôzne omáčky ako smotanová, horčičná, šampiňónová omáčka alebo omáčka na báze červeného vína, ktoré zvýraznia chuť mäsa. Kombinácia sladkokyslej prílohy, ako je brusnicová omáčka alebo kompót z červenej kapusty, môžu dodať pokrmu zaujímavú kombináciu sladkej a kyslej chuti. Pečené plody, ako sú jablká, hrušky alebo marhule, môžu byť pečené spolu s bravčovým mäsom a predstavujú skvelú sladkokyslú prílohu.
Ryža je vždy spoľahlivou prílohou a ponúka mnoho možností, vrátane jazmínovej ryže, basmati ryže, ryže na smotane alebo paella. Čerstvo upečený chlieb, žemľa alebo knedle sú tradičnou voľbou, ktorá dokáže absorbovať omáčky a šťavy z mäsa. Tieto prílohy môžu byť skvelým doplnkom k bravčovému stehnu, či už sa rozhodnete pre akékoľvek iné pokrmy.
Bravčové stehno recepty
Čo sa dá variť z bravčového stehna? Z bravčového stehna je možné pripraviť celý rad lahodných pokrmov, ktoré oslovia rôzne chuťové preferencie a zároveň ponúknu širokú škálu možností prípravy. Niektoré z obľúbených pokrmov z bravčového stehna zahŕňajú pečený, vyprážaný, dusený alebo grilovaný variant. Pečené bravčové stehno prináša klasický pokrm s chrumkavou kôrkou, ideálne pre slávnostné príležitosti a rodinné večere, zatiaľ čo vyprážané stehno, obaľované a vyprážané, poskytuje chrumkavý zážitok a bohatú chuť.
Dušené bravčové stehno s aromatickými koreniacimi zmesami a zeleninou vytvára šťavnaté a chutné mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku. Grilované bravčové stehno má jemnú chuť údenia a chrumkavú textúru, ideálnu pre letné grilovanie a vonkajšie akcie. Ďalej je možné stehno marinovať v rôznych koreniacich zmesiach alebo omáčkach, čo dodá mäsu bohatú chuť a arómy. Tenké plátky bravčového stehna môžu byť použité na prípravu rôznych jedál, ako sú rolky, plnené rolády alebo pokrmy stir-fry.
Pečené bravčové stehno s medovo-horčičnou glazúrou
Pečené bravčové stehno s medovo-horčičnou glazúrou je jedným z tých receptov, ktoré spájajú harmóniu chutí a vytvárajú nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Táto jednoduchá, ale elegantná príprava kombinuje šťavnaté bravčové mäso s pikantnou a sladkou glazúrou, ktorá sa krásne karamelizuje počas pečenia. Tento recept je ideálnou voľbou na slávnostné príležitosti, ale zároveň je dostatočne jednoduchý na to, aby sa stal obľúbeným pokrmom aj na každodennú večeru.
Suroviny:
- 1 kg bravčového stehna
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predohrejte rúru na 180°C.
- V malej miske zmiešajte med a horčicu.
- Bravčový stehno osoľte, okoreňte a potrite pripravenou glazúrou.
- Pečte v rúre asi 45-60 minút, alebo kým nie je mäso prepečené.
Táto pečená bravčová stehno s medovo-horčičnou glazúrou je skvelou voľbou pre slávnostné príležitosti alebo rodinné večere.
Bravčové stehno s jablčnou omáčkou a zemiakovou kašou
Bravčové stehno s jablčnou omáčkou a zemiakovou kašou je jedným z tých receptov, ktoré spájajú tradičné chute a vytvárajú neodolateľne lahodný pokrm. Táto jednoduchá, ale lahodná kombinácia prináša šťavnaté kúsky bravčového mäsa, ktoré sa krásne dopĺňajú s jemnou sladkokyslou omáčkou z čerstvých jabĺk. Tento recept je ideálny na rodinné večere alebo na oslavu, keď sa chcete pochváliť jedinečným jedlom, ktoré poteší každého gurmána pri stole.
Suroviny:
- 800 g bravčového stehna
- 2 jablká, olúpané a nakrájané na kúsky
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 lyžice masla
- 500 ml vývaru
- 500 g zemiakov
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici opražte bravčové stehno a cibuľu na masle dozlatista.
- Pridajte nakrájané jablká a vývar, nechajte variť asi 30 minút.
- Medzitým uvarte zemiaky, rozmixujte ich s maslom a smotanou na kašu.
- Servírujte bravčové stehno s jablčnou omáčkou a zemiakovou kašou.
Tento pokrm je skvelou kombináciou sladkého, kyslého a krémového, ktorá poteší celú rodinu.
Bravčové stehno so slivkovou omáčkou a zemiakovou knedľou
Bravčové stehno so slivkovou omáčkou a zemiakovou knedľou je pokrmom, ktorý v sebe spája klasické chute a jedinečné textúry, vytvárajúce dokonalú harmóniu na tanieri. Táto receptúra, často spájaná s tradičnou českou kuchyňou, prináša šťavnaté kúsky bravčového mäsa, ktoré sa skvele dopĺňajú s bohatou, sladkokyslou omáčkou z čerstvých sliviek.
Suroviny:
- 800 g bravčového stehna
- 200 g sliviek, bez kôstok
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 lyžice masla
- 250 ml vývaru
- 200 g zemiakov
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici osmažte bravčové stehno s cibuľou na masle dozlatista.
- Pridajte nakrájané slivky a vývar, nechajte dusiť asi 20 minút.
- Medzitým uvarte zemiaky a pripravte zemiakovú knedľu podľa receptu.
- Servírujte bravčové stehno so slivkovou omáčkou a zemiakovou knedľou.
Tento pokrm je plný bohatej chuti slivkovej omáčky a jemnej zemiakovej knedle, čo ho robí skvelou voľbou pre tradičnú českú večeru.
Bravčové stehno so zeleninovým ratatouille
Bravčové stehno so zeleninovým ratatouille je pokrmom, ktorý prináša jedinečnú kombináciu chutí a textúr, ktorá osloví aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Lahodná zmes zeleniny dodáva pokrmu sviežosť a jemnú sladkosť, ktorá skvele kontrastuje s plnotučnou a sýtou chuťou bravčového stehna. Tento recept je nielen lahodnou poctou francúzskej kuchyni, ale aj skvelou voľbou pre každú príležitosť.
Suroviny:
- 800 g bravčového stehna
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cuketa, nakrájaná na kocky
- 1 paprika, nakrájaná na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 paradajky, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Bravčový stehno osoľte a okoreňte, potom osmažte na rozpálenom oleji dozlatista.
- Na inej panvici osmažte cibuľu a cesnak na olivovom oleji, potom pridajte nakrájanú cuketu, papriku a paradajky.
- Dušte zeleninu asi 15-20 minút, kým nezmäkne.
- Servírujte bravčové stehno so zeleninovým ratatouillom.
Tento pokrm je plný chutí a vôní, ktoré vás okamžite prenesú do francúzskeho vidieka. Ideálna voľba pre milovníkov zdravého a farebného jedla.
Bravčové stehno s hoisin omáčkou a zeleninou na wok
Bravčové stehno s hoisin omáčkou a zeleninou na wok predstavuje dokonalú kombináciu tradičných ázijských chutí s moderným kulinárskym umením. Tento recept spája šťavnaté kúsky bravčového mäsa s bohatou paletou zeleniny, ako sú brokolica, mrkva, paprika a cibuľa, ktoré sa spolu dusia v exotickej hoisin omáčke. Pripravte sa na to, že sa vaše chuťové bunky prebudia k životu pri každom súste, a vaša kuchyňa sa naplní vôňou ďalekých krajov a radosti zo spoločného stolovania s blízkymi.
Suroviny:
- 800 g bravčového stehna, nakrájaného na rezančeky
- 1 cibuľa, nakrájaná na prúžky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
- 2 lyžice hoisin omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice sezamového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na rozpálenej panvici smažte bravčové stehno s cibuľou, kým nezozlátne.
- Pridajte nakrájanú papriku a mrkvu, osoľte, okoreňte a smažte asi 5 minút.
- Pridajte hoisin omáčku, sójovú omáčku a sezamový olej, premiešajte a varte ďalších 2-3 minúty.
- Servírujte horúce s ryžou alebo čerstvo varenými rezancami.
Tento exotický pokrm je plný bohatých chutí a aróm, ktoré vás prenesú na ázijský trh. Ideálna voľba pre milovníkov pikantného jedla.
Grilované bravčové stehno so sójovou marinádou
Grilované bravčové stehno so sójovou marinádou je pokrmom, ktorý zdvihne vaše grilovacie schopnosti na novú úroveň a zároveň poskytne vašim chuťovým bunkám exotickú dovolenku. Sójová marináda dodáva mäsu hlbokú a bohatú chuť s ľahkým koreneným nádychom, ktorý očarí každého milovníka grilovania.
Suroviny:
- 800 g bravčového stehna
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička mletého zázvoru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, med, nasekaný cesnak, mletý zázvor, soľ a korenie.
- Borvový stehno osušte a potom ho marinujte v pripravenej marináde aspoň 30 minút.
- Rozpálený gril pripravte na grilovanie a potom grilujte stehno z oboch strán asi 15-20 minút, kým nie je prepečená.
Táto grilovaná bravčová stehno s sójovou marinádou je skvelou voľbou pre letné grilovanie a prinesie do vášho jedálnička exotické chuťové dobrodružstvo. Odporúčame preskúmať aj článok ako naložiť mäso na grilovanie.
Pečené bravčové stehno s bylinkovou krustou
Pečené bravčové stehno s bylinkovou krustou prináša dokonalú symbiózu jednoduchosti a rafinovanej chuti. S každým sústom sa vám dostane do úst jemná explózia chutí, ktorá osloví vaše chuťové poháriky a zanechá vás s pocitom úplného uspokojenia. Toto pečené stehno je ideálnou voľbou pre špeciálne príležitosti, kedy chcete vašich hostí prekvapiť a nadchnúť nezabudnuteľným gastronomickým zážitkom.
Suroviny:
- 800 g bravčového stehna
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžičky sušených byliniek (rozmarín, tymián, oregano)
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Bravčový stehno osoľte a okoreňte, potom ho potrite olivovým olejom a nasekaným cesnakom.
- Zmiešajte sušené bylinky s olivovým olejom a vytvorte krustu, ktorú nanesiete na povrch stehna.
- Predohrejte rúru na 180 ° C a pečte bravčový stehno asi 45-60 minút, kým nie je mäso prepečené a krusta zlatistá.
Táto pečená varianta bravčového stehna sa vyznačuje bohatou a aromatickou bylinkovou krustou, ktorá dodáva mäsu intenzívnu chuť a vôňu.
Mohlo by vás tiež zaujímať: TOP recepty z kuracích pŕs: 9x neodolateľne dobré kura!
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.