Koľkokrát ste si kládli otázku, ako dlho variť vajcia, aby bolo dokonale uvarené a neprasklo? Viete, ako dlho variť vajcia na tvrdo alebo na mäkko a ako dosiahnuť najlepšie výsledky? V tomto článku sa dozviete, ako uvariť dokonalé vajcia. Od tradičných variantov ako sú vajcia na hniličku, vajcia na mäkko a vajcia na tvrdo, až po modernú prípravu ako je vajce benedikt alebo stratené vajcia. Prečítajte si, ako dlho sa varí vajcia na všetky tieto spôsoby a aký postup na ich prípravu použiť.
Obsah článku
Ako dlho variť vajcia?
Ako dlho sa varí vajcia závisí od osobnej preferencie a spôsobu prípravy. Niektorí ľudia preferujú uvarené vajcia s tečúcim žĺtkom, zatiaľ čo iní radšej tvrdší žĺtok.
Ako dlho sa varí vajcia?
- Vajcia na mäkko: 5-6 minút.
- Vajcia na hniličku: 7-8 minút.
- Vajcia na tvrdo: 8-10 minút.
Vajcia natvrdo
Ako uvariť vajcia natvrdo aby neprasklo? Ak chcete uvariť vajcia natvrdo a zároveň sa chcete vyhnúť prasknutiu škrupiny, vyskúšajte tieto tipy:
- Odporúča sa používať staršie vajcia. Čím staršie vajcia, tým viac sa vytvára priestor medzi škrupinou a vnútorným bielkom. Tým môžete pomôcť zabrániť prasknutiu škrupiny počas varenia. Staršie vajcia zaručia aj následné ľahšie lúpanie.
- Vajcia opláchnite pred varením v studenej vode. Zníženie teploty škrupiny zabráni rýchlemu rozpínaniu vajcia počas varenia.
- Ocot a soľ môžu byť často mocnými čarodejníkmi. Pridajte ich preto do vody, v ktorej budete vajíčka variť. Táto metóda napomáha spevneniu škrupiny a zníženie rizika prasknutia.
Ako uvariť vajcia natvrdo? Pre uvarenie vajec natvrdo je dôležité zvoliť správnu metódu a dodržať správny čas varenia. Aby vajcia nepopraskali, je najlepšie ich na začiatku dať do studenej vody a priviesť k varu. Následne ich varte na miernom ohni 8 až 10 minút. Po uvarení je dôležité vajcia okamžite ochladiť v studenej vode. Tým sa zastaví štádiumvarenia a pomôžete aj následnému procesu lúpania vajec.
Ako spoznať, že je vajíčko uvarené? Skúste vajcia otočiť na bok a zistiť, či sa pohybujú, ešte než ich vytiahnete z vody. Ak sa vajíčko pohybuje, znamená to, že ešte nie je hotové . Tiež môžete použiť lyžičku a opatrne vybrať vajcia z vody. Pokiaľ sa škrupina ľahko odlepuje a vnútro je krémové, je vajcia hotové.
Vajcia namäkko
Ak máte radi vajcia na mäkko, ktoré majú tekuté žĺtky a bielky, potom nasledujúci postup vám pomôže dosiahnuť váš dokonalý výsledok.
Ako dlho sa varí vajcia na mäkko? V hrnci priveďte vodu k&varu a následne pridajte vajcia. Varte ich vo vriacej vode po dobu 4-5 minút. Po uplynutí času preložte vajcia do misky s ľadovou vodou. Tým zastavíte proces varenia a zamedzíte stuhnutiu bielka a žĺtka. Vajcia následne opatrne olúpte a môžete podávať. Ak preferujete pevnejšie žĺtky, predĺžte dobu varenia na 6-7 minút.
Vajcia na hniličku
Ako dlho sa varí vajcia na hniličku? Veľa záleží na tom, aký tekutý alebo tuhý bielok a žĺtok máte radi. Všeobecne sa odporúča variť vajcia na hniličku 6-7 minút na docielenie mäkkého žĺtka. Keď chcete mať polotvrdé žĺtky tak potom 8-9 minút. Pre tvrdý žĺtok potom vajcia varte 10-12 minút. Pokiaľ teda chcete urobiť vaše ideálne vajcia na hniličku, tak si nezabudnite si pripraviť časovač! Dúfame, že si užijete skvelé raňajky plné správne urobených vajíčok na hniličku.
Vajcia benedikt
Vajcia benedikt sú obľúbeným pokrmom. Pripravené vajcia sa podávajú na rozpečených muffinoch preliate holandskou omáčkou. Vajcia benedikt by mala byť pevná v bielku a mäkká v žĺtku.
Ako dlho sa varí vajcia benedikt? Vajcia by mali byť varené po dobu 3 až 4 minút. Po tejto dobe by mali byť vajcia pevné na bielku a mäkké na žĺtku, a to je ideálny stav, ktorý chcete docieliť.
Na prípravu dokonalého vajcia benedikt sa zamerajte na tieto kroky:
- Použite čerstvé vajcia: Staršie vajcia sa rozplývajú v horúcej vode a neudržia svoj tvar.
- Pripravte si holandskú omáčku: Holandská omáčka je kľúčovou súčasťou vajcia benedikt. Pri príprave treba mať na pamäti, že sa jedná o veľmi jemnú omáčku, ktorá sa ľahko pripáli. Je teda potrebné ju variť na miernom ohni a stále ju miešať.
- Správne uvariť vajcia: Vajcia sa varí vo vriacej, osolenej vode s trochou octu. Je dôležité ich variť 3-4 minúty, aby bielok stuhol a žĺtok zostal tekutý.
- Pripraviť si muffiny: Muffiny sú klasickým základom pre vajcia benedikt. Mali by byť opečené a ľahko chrumkavé.
- Nazdobiť vajcia: Keď máte hotové vajcia, omáčku a muffiny, môžete zostaviť vajcia benedikt. Na muffin položíte plátok šunky, na ktorý položíte vajcia a zalejete holandskou omáčkou. Ak chcete, môžete všetko ešte posypať posekanou pažítkou.
Stratené vajcia
Stratené vajcia je lahodný pokrm, ktorý sa často podáva ako súčasť raňajok. Toto vajce sa varí vo vriacej vode bez škrupiny. Vo výsledku má mať mäkký bielok a tekutý žĺtok. Príprava strateného vajca môže byť trochu náročná, ale s trochou cviku a trpezlivosti to zvládne každý.
Ako dlho sa varí stratené vajcia? Dôležité je udržiavať vodu v hrnci na miernom vare. Následne do vody opatrne rozklepnite vajcia a nechajte ho variť bez škrupiny po dobu 3-4 minút. Na konci by mal byť bielok pevný, ale stále mäkký a žĺtok tekutý. Vajcia potom opatrne vyberte z vody pomocou naberačky alebo dierovanej lyžice. Pred podávaním ešte vajcia nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku.
Ako postupovať na dosiahnutie dokonalého strateného vajcia?
- Pripravte si hrniec s vodou a do vody pridajte trochu octu. Hrniec s vodou by mal byť dostatočne hlboký, aby sa vajcia mohlo voľne pohybovať.
- Rozbite vajcia do misky. Keď voda začne variť, stlmte plameň, aby voda neprevrela von. Potom vareškou miešajte vodou na jednu stranu tak, aby sa vytvoril vodný vír a potom rýchlo a opatrne vložte vajcia doprostred hrnca s vriacou vodou.
- Po 3-4 minútach (záleží na veľkosti vajec) vyberte vajcia z vody opatrne naberačkou a nechajte ho odkvapkať.
Sázené vejce
Sadené vajcia bývajú často súčasťou pre zdravé raňajky. Připravuje se tak, že se vejce opatrně rozbije do pánve. Tam se pak nechá smažit na středním ohni. Bílek je na konci zatuhlý a žloutek zůstává tekutý podle chuti.
Jak dlouho se smaží sázené vejce? Doba vaření sázeného vejce závisí na vašich preferencích. Obecně se vejce smaží po dobu 2-3 minut, dokud bílek nezatuhne, ale žloutek i tak zůstane mírně tekutý. Pokud chcete mít žloutek pevnější, můžete vejce nechat vařit déle.
Důležité je zvolit správnou velikost pánve. Vejce by se neměla splétat a nalepovat se k sobě.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.