rýchla večera

RÝCHLA VEČERA: 5 skvelých tipov a nápadov na rýchle večere

Neviete, čo uvariť a nezostáva Vám veľa času? V takom prípade je rýchla večera ideálnou voľbou! Každý z nás sa občas ocitne vo vyťaženom a hektickom životnom tempe, kedy zostáva len málo času na prípravu chutnej večere. Práve pre tieto okamihy prinášame zbierku piatich skvelých nápadov na rýchle večere, ktoré vám pomôžu si užiť výborné jedlo bez zbytočného zhonu. Ako nezostať s prázdnym žalúdkom a bez predstavy, čo si ľahko pripraviť na večeru? Ako pripraviť zdravé jedlo plné chutí bez zdĺhavého procesu prípravy? To vám práve teraz prezradíme!

Prečo rýchla večera?

Rýchla večera je ideálna pre každodenné večery, keď už je človek unavený po celodennej práci a chcel by stráviť čo najmenej času v kuchyni. Mnoho ľudí však má pocit, že rýchla večera musí byť nudná a nezaujímavá, ale opak je pravdou.

Čo si urobiť rýchleho na večeru? Existuje mnoho rýchlych a jednoduchých receptov, ktoré sú chutné a zdravé. Vyskúšajte naše recepty na pečeného lososa so zemiakovým pyré, bruschettu s paradajkami a mozzarellou, quesadillu s kuracím mäsom, omeletu so zeleninou a syrom alebo kurací šalát s avokádom a paradajkou! Ktorý recept na rýchle večere vyskúšate ako prvý? Inšpirovať sa môžete aj našimi tipmi na rýchly obed.

Recepty na teplé rýchle večere

Pečený losos so zemiakovým pyré

Suroviny:

  • 2 kúsky lososa
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 lyžice masla
  • 1/4 šálky mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvý petržlen na ozdobenie

Postup:

  • Predohrejte rúru na 200 °C a pripravte si plech na pečenie s papierom na pečenie.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ich variť do hrnca s osolenou vodou a varte ich, kým nezmäknú.
  • Na pripravený plech položte kúsky lososa a pečte ich v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým losos nie je dokonale prepečený.
  • Zemiaky sceďte a rozmixujte, kým sa nevytvorí hladké pyré. Pridávajte mlieko podľa potreby, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a rýchla teplá večera je na svete.
Pečený losos so zemiakovým pyré - rýchla teplá večera

Quesadilla s kuracím mäsom

Aké ingrediencie budete potrebovať?

  • 2 veľké tortillové placky
  • 200 g kuracieho mäsa 
  • 1/2 cibuľa 
  • 1 paprika 
  • 100 g strúhaného syra 
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a korenie
  • kyslá smotana (sladšia) alebo salsa (pálivejšia)

Ako urobiť rýchlu večeru? 

Vložte nakrájanú cibuľu a papriku na rozohriatu panvicu a smažte ich asi 5 minút. Potom pridajte uvarené alebo ugrilované kuracie mäso a restujte ďalšie 2-3 minúty. Vezmite a rozložte jednu tortillovú placku a nasypte do nej pripravenú mäsovú zmes a posypte strúhaným syrom. Tortillovú placku zložte a rovnaký postup opakujte u ďalších placiek.

Opäť rozohrejte panvicu a dajte na ňu quesadillu, ktorú smažte 2-3 minúty z každej strany kým sa nezačne syr rozpúšťať. Hotovú quesadillu preneste na tanier a nechajte ju zľahka vychladnúť. Potom ju nakrájajte na trojuholníkové kúsky a potrite kyslou smotanou či salsou. Rýchla večera je na svete!

Quesadilla s kuracím mäsom ako rýchla večera

Omeleta so zeleninou a syrom 

Omeleta je lacná rýchla večera, ktorá je navyše zdravá. S receptom sa môžete pohrať a pridať ďalšie obľúbené zeleniny alebo bylinky podľa svojej chuti.

Suroviny:

  • 3 vajcia
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 malá paprika
  • 1 malá paradajka
  • 1 hrsť čerstvého špenátu,
  • 50 g tvrdého syra (napr. ementál, gouda)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej alebo maslo na vyprážanie

Postup:

  1. Vo väčšej mise rozšľahajte vajcia spoločne s mliekom. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte.
  2. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja alebo masla. Pridajte cibuľu nakrájanú najemno a osmažte ju dozlatista.
  3. Pridajte nakrájanú papriku a paradajku a nechajte ich krátko podusiť, aby zmäkli.
  4. Potom pridajte nasekaný špenát a chvíľu ho restujte, kým nezmenší svoj objem.
  5. Do panvice nalejte zmes s vajcami.
  6. Zmažte omeletu na strednom ohni asi 2-3 minúty, kým spodná strana nezíska zlatistú farbu.
  7. Potom omeletu opatrne obráťte a nechajte opiecť aj druhú stranu asi 1-2 minúty.
  8. Hotovú omeletu preneste na tanier, prípadne ju môžete preložiť na polovicu.
  9. Podávajte horúcu a podľa chuti môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.
Omeleta so zeleninou a syrom 

Recepty na rýchle studené večere

Bruschetta s paradajkami a mozzarellou

Na prípravu tejto rýchlej večere nakúpte štyri plátky chleba (napríklad ciabatta), dve stredne veľké paradajky, 125 gramov mozzarelly a dva strúčiky cesnaku. Ďalej bude potrebná čerstvá bazalka, extra panenský olivový olej, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

Ako si pripraviť Bruschettu s paradajkami a mozzarellou?

  1. Rúru predhrejte na 200 °C a do misky nakrájajte paradajky, cesnak a bazalku. Pokvapkajte ich olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Premiešajte tak, aby sa všetky prísady pekne spojili.
  2. Plátky chleba položte na plech a potrite ich trochou olivového oleja. Presuňte plech do predhriatej rúry a pečte chleba asi 5 minút, kým nie sú plátky ľahko opečené a chrumkavé.
  3. Medzitým nakrájajte mozzarellu na tenké plátky. Hotové plátky chleba vyberte z rúry a dajte ich na tanier. Na každý plátok chleba položte plátok mozzarelly a vrch potrite pripravenou zmesou z paradajok.
Bruschettu s paradajkami a mozzarellou rýchla večera

Kurací šalát s avokádom a paradajkami

Tento osviežujúci kurací šalát s avokádom a paradajkami je skvelou voľbou pre rýchle večere. Kombinácia kuracieho mäsa s avokádom a paradajkami dodá šalátu zaujímavú textúru a bohatú chuť. Je to jednoduchý a zdravý pokrm, ktorý zasýti a poteší vaše chuťové bunky. Môžete si ho tiež doplniť o svoje obľúbené ingrediencie alebo ho podávať s čerstvým pečivom.

Suroviny:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 avokádo
  • 1 a 1/2 šálky cherry paradajok
  • 1 uhorka
  • 1/4 cibule
  • 1/4 šálky kúsok feta syra
  • 1/4 šálky nasekaných čerstvých byliniek (napr. petržlen, bazalka, koriander)
  • Šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V mise zmiešajte nakrájané uvarené alebo osmažené kuracie mäso, avokádo, cherry paradajky, uhorku, cibuľu, feta syr a čerstvé bylinky.
  2. V hrnčeku si pripravte zálievku z citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a korenia a premiešajte, aby sa ingrediencie úplne prepojili.
  3. Mäso a zeleninu prelejte vzniknutou zálievkou a riadne premiešajte.
  4. Šalát podávajte okamžite alebo ho dajte do chladničky na chvíľu, aby sa chute ešte viac prelínali.

Nevybrali ste z týchto receptov? Prečítajte si našu ďalšiu inšpiráciu, čo uvariť.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *