Vyrazili ste do lesa, nazbierali ste plný košík húb a teraz neviete, čo si s nimi počať? Zaujíma vás, čo robiť s hríbmi, aké jedlá z čerstvých húb pripraviť a na čo si dať počas prípravy hubových jedál pozor? Predstavíme vám tie najlepšie recepty z húb, po ktorých sa bude olizovať celá rodina.
Obsah článku
Skvelé recepty z húb
Vyprážačky z húb
Ako upraviť čerstvé huby? Pokiaľ máte v košíku hneď niekoľko druhov húb, urobte si na večeru smaženicu. Poradíme vám, ako na to, aj na čo si dať počas prípravy smaženice pozor. Na smaženici budete potrebovať 500 gramov čerstvých húb, trochu masla alebo masti, cibuľu, 5 vajíčok, soľ, rascu, korenie.
Postup prípravy
Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu. Následne cibuľu orestujte na masle či na masti a pridajte k nej na plátky nakrájané huby. Prisypte rascu a na miernom plameni za občasného miešania duste asi desať minút, než sa odparí všetka tekutina. Pridajte vajíčka, premiešajte, krátko osmažte a nakoniec dochuťte soľou a korením.
Niekoľko užitočných tipov na prípravu smaženice
Na prípravu smaženice vždy použite mladé a zdravé huby, ktoré sú tvrdé. (Ak použijete huby prerastené, zmení sa vyprážanica na panvičke v nepeknú mazľavú hmotu). Pamätajte tiež, že smaženice bude chutnejšie, ak použijete viac druhov húb. Fantázii sa medze nekladú. Výhodou vyprážačky je totiž okrem iného to, že ju možno pripravovať v podstate zo všetkých druhov húb. Užitočný pre vás môže byť aj trik s vajíčkom. Vajíčko musíte tesne pred naliatím na panvičku našľahať v miske metličkou a nesmiete ho na panvičke smažiť príliš dlho. Len tak bude vyprážanica jemná a vláčna.
Hubová polievka so smotanou
Hubová polievka je ďalším jedlom, do ktorého sa hodia akékoľvek huby. Použiť teda môžete nielen hríbiky alebo babky, ale napríklad aj líšky alebo bedlá. (Mimo sezónu je možné polievku variť aj z húb sušených.) Čo budete na hubovú polievku potrebovať? Huby (asi 500 gramov), cibuľu, zemiaky (tiež 500 gramov), trochu masla, trochu múky, 250 ml sladkej smotany, soľ, rascu a petržlenovú vňať na ozdobu.
Postup prípravy hubovej polievky
Olúpte a na kocky nakrájajte cibuľu a vložte ju do hrnca. Pridajte na plátky nakrájané huby, soľ, rascu a trochu masla. Za občasného miešania nechajte chvíľu podusiť. Až budú huby mäkké, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a všetko zalejte litrom vody. Varte, kým nebudú zemiaky mäkké a potom polievku zahustite svetlou zápražkou. Varte asi 15 minút. Nakoniec do polievky opatrne a za stáleho miešania vmiešajte smotanu. Polievku už nevarte, iba dosoľte.
Hubová omáčka alebo hríbkajda
Čo robiť s hríbmi? Nie je nič jednoduchšie, než z nich uvariť hríbikovú omáčku, tzv. hríbiku. Potrebovať budete čerstvé hríby, cibuľu, lyžicu oleja, 2 bobkové listy, 4 guličky nového korenia, lyžičku drvenej rasce, soľ, korenie, 250 ml smotany, 1 lyžicu múky.
Postup prípravy hubovej omáčky
Olúpte a najemno nakrájajte cibuľu. Speňte ju na oleji a pridajte na kúsky nakrájané huby, bobkové listy, nové korenie a rascu. Restujte huby do zmäknutia a potom zalejte vodou a krátko povarte. Nakoniec prilejte smotanu zmiešanú s hladkou múkou a asi 15 minút varte. Osoľte a okoreňte.
Vyskúšajte uvariť aj 2x Kučierka veľká recepty alebo naše obľúbené 3 václavky recepty.
Pokrmy z húb a na čo si dať pozor!
Huby sú skvelým spestrením jedálnička. Musíte ich však vedieť nielen zbierať, ale aj upravovať. Čo sa dá urobiť z húb? Okrem vyprážanice, hubovej polievky alebo hubovej omáčky je možné z húb pripraviť aj nátierky alebo napríklad hubové rezne. Možností je mnoho. Vždy je však nutné dodržiavať niekoľko zásad. Len tak vás z hubových pokrmov nikdy nebude bolieť žalúdok.
• zbierajte len huby, ktoré bezpečne poznáte
• nenechajte huby zapariť (huby zbierajte do košíka, nie do igelitového vrecka)
• huby nekonzumujte surové
• nejedzte príliš veľa húb naraz (maximálna dávka by mala byť asi 150 až 200 gramov)
• pokrmy z húb uchovávajte v chladničke maximálne 6 hodín
Huby môžete tiež usušiť a uchovať ich tak na dlhšiu dobu pre následné spracovanie. Prečítajte si, ako sušiť huby v rúre.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.