Hľadáte rýchle a jednoduché nápady na obed? Ak áno, máme pre vás 3 skvelé recepty na obed, ktoré vám pomôžu ušetriť čas a energiu. S našimi receptami na rýchly obed budete mať hotovo za pár minút a budete mať viac času na oddych a relaxáciu.
Obsah článku
Recepty na jednoduchý obed
Neviete, čo pripraviť na obed, keď sa nechcete zdržiavať zdĺhavou a náročnou prípravou jedla? Máme pre vás tipy na jednoduchý obed, ktorý zvládnete pripraviť za niekoľko desiatok minút aj bez skúseností s varením. Pripravte si skvelé jedlo s našimi nápadmi na obed a vychutnajte si lahodnú chuť domáceho jedla. Vyskúšajte naše recepty na pečené kuracie prsia so zemiakmi a zeleninou, cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou alebo kuskusový šalát s kuracím mäsom a zeleninou.
Získajte tiež viac inšpirácie na rýchly obed bez mäsa alebo vyskúšajte našich 5 receptov na lacné jedlá.
Pečené kuracie prsia so zemiakmi a zeleninou
Prísady:
- 4 kuracie prsia
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- 2 papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a korenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte ich na menšie kúsky. Mrkva olúpte a nakrájajte na kolieska.
- Olúpte cibuľu a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Z papriky vyberte semienka a dužinu, a nakrájajte ju na menšie kúsky.
- V mise zmiešajte olivový olej, sušený tymián, mletú papriku, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
- Vezmite si veľký pekáč a položte naň nakrájané zemiaky, mrkvu, cibuľu a papriky. Tie následne potrite zmesou olivového oleja a korenia.
- Nakrájané kuracie prsia tiež pokvapkajte olejom a korením a vložte ich na zeleninu a zemiaky do pekáča.
- Pečte v rúre približne 40-45 minút, kým nebudú kuracie prsia zlatisto hnedé a prepečené a zelenina nebude mäkká.
Kuskusový šalát s kuracím mäsom a zeleninou
Prísady:
- 250 g kuskusu
- 2 stredne veľké kuracie prsia
- 2 papriky
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- citrónová šťava
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra + koriander na ozdobu
soľ a korenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov. Kuracie prsia umyte a osušte. Ďalej ich položte na papier na pečenie a posypte soľou a korením. Pečte 20 až 25 minút, alebo pokiaľ nie sú úplne prepečené. Potom nechajte kuracie prsia vychladnúť a nakrájajte ich na malé kocky.
- V hrnci priveďte do varu 300 ml vody. Potom ju odstavte z plameňa a pridajte do nej kuskus. Nechajte kuskus variť asi 5 minút. Potom kuskus prehrabte vidličkou a pridajte doň olivový olej, mletú rascu, mletý koriander, citrónovú šťavu a korenie. Zmes premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a pridajte na tenké plátky nakrájanú cibuľu. Orestujte ju asi 3 minúty, kým nie je mäkká a zlatistá. Potom pridajte na drobné kocky nakrájanú cuketu a duste ju 5 minút. Nakoniec pridajte nakrájanú papriku a cesnak a duste ďalšie 3 minúty. Zmes nechajte vychladnúť.
- V mise zmiešajte kuskus, kuracie mäso a zeleninu. Šalát dochuťte soľou a korením. Šalát podávajte v miskách a posypaný nasekaným koriandrom na ozdobu.
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Suroviny:
- 500 g cestovín (vhodné sú napríklad penne cestoviny)
- 2-3 stredne veľké paradajky, nakrájané na plátky
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kocky
- 3 jemne nasekané strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka paradajkového pretlaku
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
- 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej bazalky
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného oregana
- soľ a korenie
Postup prípravy:
Uvarte cestoviny podľa návodu na obale a dajte ich stranou.
- V hlbokej panvici zahrejte olivový olej na stredne silnom plameni.
- Pridajte cibuľu a cesnak a smažte ich asi minútu, kým nezačnú voňať.
- Pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak a premiešajte.
- Pridajte sušený oregano, a soľ a korenie podľa chuti.
- Nechajte zmes variť na strednom ohni približne 10 minút, kým paradajky nezmäknú.
- Pridajte nasekanú bazalku a premiešajte.
- Zmiešajte omáčku s uvarenými cestovinami, a dobre ich premiešajte.
- Posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom a ozdobte nasekanou bazalkou.
-
Spln november 2024: Energia, ktorú si nesmiete nechať ujsť
Spln november 2024 prináša fascinujúci moment, keď Mesiac vstúpi do svojej úplnej fázy. Prečítajte si tradičné oslavy spojené s úplňkom.
-
Výhrevnosť paliva: Výhrevnosť dreva, uhlia, peliet a zemného plynu
Výhrevnosť palív je fascinujúca téma, ktorá má priamy vplyv na váš každodenný život. Dozviete sa, aká je výhrevnosť dreva, uhlia a iných palív.
-
Liek zvaný zázvor: Na čo je dobrý zázvor a čo lieči
Zázvor je korenie, ktoré si získalo popularitu na celom svete. Prečítajte si, na čo je dobrý zázvor a čo lieči.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.