Tento článok je plný inšpirácie na skvelé obedy aj večere! Každý z nás sa určite niekedy ocitne v situácii, keď nevie, čo uvariť na obed či večeru. Čo variť, keď neviem, čo variť? Nechajte sa inšpirovať našimi 24 nápadmi na skvelé recepty na každý deň. Môžete vyskúšať tradičné aj exotické pokrmy – nájdete tu niečo od každého.
Obsah článku
Polievky
Krémová polievka s brokolicou a karfiolom
Neviete, čo uvariť na obed za polievku? Vyskúšajte krémovú polievku s karfiolom a brokolicou. Jedná sa o lahodnú polievku, ktorá sa pripravuje z karfiolu, brokolice, cibule, cesnaku, smotany a korenia. Zelenina sa najskôr nakrája na menšie kúsky, ktoré sa následne opražia na panvici spoločne s cibuľou a cesnakom. Potom sa zelenina varí vo vývare alebo vode, kým nezmäkne. Po uvarení sa zelenina rozmixuje do hladkého krému, pridá sa smotana a korenie podľa chuti.
Krémová polievka z červenej šošovky
Krémová polievka z červenej šošovky je zdravou a chutnou polievkou, ktorá sa pripravuje z červenej šošovky, zeleniny (napr. mrkvy, cibuľa, cesnak), korenia a vývaru. Najprv sa zelenina nakrája na menšie kúsky a osmaží sa na panvici spoločne s cesnakom. Potom sa pridá červená šošovka a zaleje sa vývarom. Všetko sa potom varí do mäkka a nakoniec sa rozmixuje do hladkého krému. Pokrm sa ďalej ochutí korením podľa chuti, pridá sa smotana a dochutí sa citrónovou šťavou. Táto polievka má jemnú a lahodnú chuť s výraznou arómou cesnaku a korenia, a vďaka červenej šošovke je tiež bohatá na vlákninu a bielkoviny.
Zeleninová polievka s cícerom
Zeleninová polievka s cícerom je lahodné a zdravé jedlo. Obsahuje plno vitamínov a živín a je tak skvelou voľbou pre všetkých, ktorí nevedia, čo uvariť, a chcú si po dlhom dni dať zdravú a výživnú večeru. Tento recept je navyše ľahko pripraviteľný a je možné ho upravovať podľa individuálnych chutí.
Vietnamská polievka Pho s hovädzím mäsom a bylinkami
Vietnamská kuchyňa je známa svojimi výživnými a chutnými polievkami zo silných vývarov. Polievka Pho sa skladá z hovädzieho vývaru, ryžových rezancov, byliniek a kúskov hovädzieho mäsa, ale je možné ju pripraviť aj ako vegetariánsku verziu. Typickú chuť tu tvorí kardamóm, škorica a klinčeky. Vďaka svojej unikátnej korenenej aróme je Pho obľúbenou alternatívou klasickej polievky.
Francúzska cibuľačka
Francúzska cibuľačka, tiež známa ako francúzska cibuľová polievka, je klasickým francúzskym pokrmom. Skladá sa z hustej a sytej cibuľovej polievky s křupavou vrstvou grilovaného syra na povrchu. Hlavnými ingredienciami sú cibuľa, vývar, sôl, korenie, máslo, olivový olej a syr. Cibuľa sa dusí na másle a olivovom oleji, kým neskaramelizuje, potom sa zaleje vývarom a varí sa, kým nie je mäkká. Nakoniec sa polievka posype so syrom a zapečie sa v trúbe, kým syr nezíska kŕmkavú strukturu. Francúzska cibuľačka sa často podáva s křupavým pečivom alebo topinkami a je obľúbená po celom svete pre svoju bohatú chuť a konzistenciu.
Čo uvariť s ryžou?
Zeleninové rizoto s parmezánom
Neviete, čo uvariť na obed či večeru a nemáte na prípravu veľa času? Zeleninové rizoto s parmezánom je skvelou a rýchlou voľbou obeda či večere. Rizoto je pôvodom z Talianska a dnes je populárny po celom svete. Parmezán dodáva pokrmu bohatú a syrovú chuť, ktorá sa krásne snúbi so zeleninou. Toto rizoto je tiež dobré na spotrebovanie sezónnej zeleniny. Dodá telu dávku vitamínov a minerálov.
Kari z kuracieho mäsa s ryžou
Kari z kuracieho mäsa s ryžou je jedným z najobľúbenejších jedál v juhovýchodnej Ázii. Používa sa aromatická a pikantná zmes korenia. Tá dáva karí jeho charakteristickú chuť, ktorá sa mieša s kuracím mäsom, zeleninou a kokosovým mliekom. Touto zmesou môžete vytvoriť neodolateľne lahodnú kombináciu chutí. Kari sa hodí ako k ryži, ale aj k chlebu alebo naanu. Ak hľadáte, čo uvariť na obed či večeru a máte chuť na exotický a lahodný pokrm, toto jedlo je pre vás určite tým pravým!
Špenátové rizoto s krevetami
Špenátové rizoto s krevetami spája krémové rizoto s osviežujúcim špenátom a sladkými krevetami. Krevety sú zdrojom bielkovín a špenát je zase plný vitamínov a minerálov. V kombinácii tvorí skvelú voľbu pre tých, ktorí chcú jesť zdravo a chutne. Ak hľadáte, čo uvariť na večeru, tento recept je úplne ideálny pre večeru s rodinou a priateľmi alebo aj pre romantický večer vo dvojici.
Španielska paella s kuracím mäsom a krevetami
Paella je tradičné španielske jedlo, v ktorom nájdete ryžu, zeleninu, mäso aj morské plody. Jedným z najznámejších typov paelly je tá s kuracím mäsom a krevetami. Tá vám môže svojou bohatou chuťovou paletou pripomenúť vôňu stredomorského pobrežia. Tento pokrm sa väčšinou pripravuje v špeciálnej panvici, tzv. „paellera„. Vďaka príprave v tejto panvici docielite perfektne uvarenú ryžu a zachováte plnú chuť všetkých ingrediencií.
Pokrmy so zemiakmi
Rízka s vareným zemiakom
Keď neviete, čo variť na víkendový obed, rezeň je stávka na istotu. Rezeň s vareným zemiakom je obľúbený český pokrm, ktorý sa skladá z plátku mäsa, ktorý sa obalí v trojobale a smaží na oleji, a z varených zemiakov, ktoré sa podávajú ako príloha. Rezne môžete urobiť z rôznych druhov mäsa a rôznou kombináciou korenia a spôsobu ich obalenia a prípravy z nich môžete vykúzliť mnoho rôznych chutí. Okrem klasických rezňov môžete napríklad vyskúšať rezne v cestíčku, rezne v jogurte, alebo napríklad obrátené rezne.
Zapečené zemiaky s lososom a špenátom
Zapečené zemiaky s lososom a špenátom spájajú sýtu chuť zemiakov s ľahkosťou lososa a osviežujúcim špenátom. Tento recept obsahuje dokonalú kombináciu zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. To z tohto jedla tvorí výživný a sýty pokrm. Špenát dodáva jedlu osviežujúcu a zdravú chuť, ktorá skvele ladí s ostatnými ingredienciami.
Sladký pečený zemiak s kozím syrom a medom
Pečený sladký zemiak s kozím syrom a medom je dokonale chutnou kombináciou sladkého a slaného. Pečený sladký zemiak je zdrojom veľkého množstva vitamínov, minerálov a vlákniny. Kozí syr potom jedlu dodáva unikátnu výraznú chuť. Ak chcete vyskúšať niečo nové, čo uvariť, kombinácia týchto ingrediencií vytvára nezabudnuteľný chuťový zážitok, ktorý určite stojí za vyskúšanie. Tento pokrm je možné jesť ako prílohu aj samostatne.
Čo uvariť s cestovinami?
Mexická cestovinová zmes s fazuľami, kukuricou a paradajkami
Ak neviete, čo uvariť a hľadáte niečo exotické, mexická cestovinová zmes s fazuľami, kukuricou a paradajkami by mohla byť pre vás tou správnou voľbou. Toto jedlo kombinuje zeleninu, fazuľu a korenie v jednom úžasnom pokrme. Ak máte radi pikantné jedlá, určite si túto mexickú cestovinovú zmes zamilujete.
Inšpirovať sa tiež môžete ďalšími receptami z obľúbenej mexickej kuchyne , ako sú Fajitas s kuracím mäsom alebo Mexické quesadilly.
Špagety carbonara
Špagety carbonara sú tradičné talianske jedlo, ktoré má mnoho priaznivcov po celom svete. Tento jednoduchý, ale chutný cestovinový pokrm sa vyrába zo základných surovín, ktoré vždy nájdete vo vašej kuchyni. Na prípravu vám budú stačiť kvalitné špagety, vajcia, slanina, soľ a korenie. Ak hľadáte rýchly a chutný recept, čo uvariť na večeru alebo obed, špagety carbonara sú určite skvelou voľbou.
Cestoviny s paradajkovou omáčkou
Cestoviny s paradajkovou omáčkou sú klasickým talianskym pokrmom, ktorý sa skladá z jednoduchých a cenovo dostupných surovín. Hlavnou zložkou lahodnej omáčky sú olúpané paradajky, ktoré sa podusia spolu s cibuľou a cesnakom, a následne sa pridá bazalka, oregano a mleté mäso. Táto omáčka sa obvykle podáva s cestovinami, ako sú špagety, penne alebo tagliatelle. Tento jednoduchý a chutný pokrm je obľúbený po celom svete a jeho príprava nevyžaduje žiadne špeciálne kuchárske schopnosti, preto je skvelou voľbou, pokiaľ neviete, čo uvariť.
Čo uvariť – ďalšie inšpirácie
Pečené kuracie krídla s barbecue omáčkou a zeleninovým šalátom
Keď sa povie americká kuchyňa, určite sa vám vybavia kuracie krídla s výraznou pikantnou barbecue omáčkou. Krídla sú upečené do chrumkava v medovej marináde. K nim sa podáva sladká, avšak pikantná barbecue omáčka, ktorá s mäsom dokonale súznie. Pre dostatok vitamínov si ku krídlam môžete pripraviť osviežujúci zeleninový šalát podľa chuti.
Quiche so špenátom a syrom
Quiche so špenátom a syrom je klasický pokrm francúzskej kuchyne. Jedná sa o slaný koláč z krehkého cesta s lahodnou náplňou zo špenátu a syra. Užijete si ho predovšetkým vďaka jeho jednoduchosti a chutnosti. Tento pokrm existuje v mnohých rôznych variantoch s rôznymi náplňami, ako sú napríklad slanina, šunka, zelenina alebo syr a je možné ho podávať ako teplý, tak aj studený.
Bruschetta s paradajkami a bazalkou
Bruschetta s paradajkami a bazalkou je taliansky pokrm, ktorý sa podáva ako predjedlo alebo ako ľahká večera. Na jeho prípravu sa používa taliansky chlieb ciabatta alebo baguette, ktorý sa opečie na grile alebo v rúre a potom sa potrie olivovým olejom a cesnakom. Na opečený chlieb sa potom dávajú nakrájané paradajky, čerstvá bazalka, soľ a korenie a môže sa pridať aj syr, napríklad mozzarella alebo parmezán.
Vegetariánske curry s kokosovým mliekom a zeleninou
Vegetariánske curry s kokosovým mliekom a zeleninou pochádza pôvodne z thajskej a indickej kuchyne. Hlavnou zložkou tohto jedla je zmes zeleniny, ako je mrkva, cibuľa, cuketa a paprika. Všetko je potom podusené v kokosovom mlieku s pridaním korenia a byliniek. Kokosové mlieko dodáva krémovú konzistenciu a lahodnú chuť.
Grilovaná zelenina s mozzarellou a balzamikovým octom
Grilovaná zelenina s mozzarellou a balzamikovým octom je jasnou voľbou pre milovníkov zdravého a chutného jedla. Ideálne si ho uvarte v horúcich letných dňoch na obed alebo večeru. Grilovaná zelenina je zdrojom vitamínov a minerálov a ponúka lahodnú chuť a vôňu. Kombinácia mozzarelly a balzamikového octu dodá zelenine sladkú a jemne kyslastú chuť. Tento pokrm môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k rôznym druhom mäsa.
Čínske jarné závitky s krevetami
Čínska kuchyňa sa pýši mnohými tradičnými pokrmami. Jedným z nich sú práve jarné závitky, ktoré sú obľúbené po celom svete. Sú ľahkou a chutnou alternatívou k ťažším jedlám. Tento recept je plný zdravých a výživných ingrediencií. Skladá sa z tenkých plátkov ryžového papiera, ktoré sa plnia zmesou kreviet, zeleniny a byliniek. Krevety sa často používajú ako hlavné ingrediencie závitkov, ale môžu byť nahradené iným druhom mäsa. Jarné závitky sa obvykle podávajú s dipom zo sójovej omáčky, cesnaku a chilli.
Stále neviete, čo uvariť? Skúste sladký obed!
Palačinky s ovocím a šľahačkou
Palačinky s ovocím a šľahačkou sú obľúbeným sladkým pokrmom, ktorý vyžaduje len pár surovín a ktorého príprava je veľmi jednoduchá. Tekuté cesto je vytvorené z múky, mlieka, vajec a cukru a následne sa naberačkou leje na rozpálenú panvičku do podoby tenkých placiek a smaží sa z oboch strán. Palacinky sa potom podávajú s nakrájaným ovocím podľa chuti, najčastejšie s banánmi, jahodami alebo čučoriedkami, a zdobia sa šľahačkou a trochou javorového sirupu. Obľúbené sú taktiež palacinky s marmeládou alebo rôznymi druhmi krémov.
Tvarohové šišky s makom
Medzi obľúbené sladké recepty sa určite radia aj tvarohové šišky s makom. Cesto sa pripravuje z tvarohu, múky, vajec, cukru a soli, a po vytvorení „šišiek“ sa varí vo vode. Po uvarení sa šišky posypú mletým makom a práškovým cukrom a polejú sa rozohriatym maslom. Tvarohové šišky tiež môžete vyskúšať posypať opraženou strúhankou a práškovým cukrom. Jedná sa o rýchle a veľmi lacné jedlo, ktoré je taktiež skvelou voľbou, pokiaľ neviete, čo variť.
Buchtičky s krémom alebo buchtičky so šodó
Buchtičky s krémom sú sladkým pokrmom, ktorý sa skladá z mäkkých nadýchaných buchiet preliatych sladkým krémom. Na prípravu buchiet sa používa kysnuté cesto z múky, cukru, mlieka, droždia a vajcia, ktoré sa nechá nakysnúť a následne sa z neho tvoria menšie guličky a upečú sa v rúre. Na krém sa používa smotana, mlieko, cukor a vanilkový puding. Keď neviete čo uvariť na obed, môžete si spolu s týmto jedlom zaspomínať na časy, kedy tento pokrm pripravovali naše babičky.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.