Bezlepkové recepty na obed nemusia byť nudné ani zložité na prípravu. Naopak, možno pripraviť bezlepkové jedlá, na ktorých si pochutí celá rodina. Či už máte celiakiu, citlivosť na lepok, alebo len chcete vyskúšať niečo nové, možností je nespočetne veľa. Vyskúšajte týchto päť skvelých receptov, ktoré sú nielen zdravé, ale aj plné chuti.
Obsah článku
Bezlepkové recepty na obed
Bezlepkové hlavné jedlá sú nielen nevyhnutnosťou pre celiatikov, ale stávajú sa aj obľúbenou voľbou pre mnohých ľudí, ktorí chcú odľahčiť svoju stravu. Vedeli ste, že prirodzene bezlepkové potraviny ako quinoa, sladké zemiaky alebo strukoviny nielenže nahrádzajú bežné prílohy, ale poskytujú aj viac vlákniny a živín?
Podľa úryvku na stránke lekarna.cz je quinoa „… starobylá rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Jej semená sa melú na múku alebo sa používajú na prípravu kaše a zahusťovanie polievok.“. Napríklad taká polenta bývala v Taliansku „jedlom chudobných“, ale dnes ju nájdete aj v luxusných reštauráciách ako bezlepkovú pochúťku!
Z čoho variť bezlepkový obed?
Na bezlepkový obed môžete variť z rôznych prirodzene bezlepkových surovín, ktoré sú chutné, zdravé a výživné.
- Mäso a ryby – kuracie, hovädzie, bravčové, morčacie, losos, pstruh (pozor na marinády, niektoré môžu obsahovať lepok)
- Zelenina – cuketa, baklažán, paprika, mrkva, sladké zemiaky, brokolica, špenát
- Prílohy – ryža, quinoa, pohánka, pohánka, polenta, zemiaky
- Strukoviny – šošovica, cícer, fazuľa, hrach (ideálne do šalátov, polievok a hlavných jedál)
- Bezlepkové múky – kukuričná, ryžová, mandľová, kokosová (na zahustenie omáčok alebo prípravu palaciniek)
- Mliečne výrobky – tvrdé syry, prírodné jogurty, smotana (pozor na niektoré ochutené výrobky, ktoré môžu obsahovať lepok)
Ak hľadáte inšpiráciu na rýchly bezlepkový obed, vyskúšajte napríklad pečené kurča s pyré zo sladkých zemiakov, rizoto so šampiňónmi a parmezánom alebo lososa so šalátom z quinoy. Stačí siahnuť po správnych surovinách a na stole budete mať chutné jedlo!
Schudnite s pomocou tukožrútskej polievky!
Najlepšie bezlepkové recepty s mäsom alebo bez neho
Hľadáte inšpiráciu, čo uvariť ako hlavné jedlo bez lepku? Existuje veľa možností. Bezlepková kuchyňa nie je len o vynechaní klasickej múky, naopak, otvára dvere novým chutiam a kreatívnym receptom. Či už máte chuť na výdatný mäsový pokrm, ľahké vegetariánske jedlo alebo zdravú alternatívu klasických jedál, vyskúšajte jeden z týchto chutných receptov.
Kuracie prsia v mandľovej kruste s pečenými sladkými zemiakmi
Toto jedlo je skvelou kombináciou chrumkavosti a jemnej chuti. Namiesto bežnej strúhanky použijeme mleté mandle, ktoré dodajú kuraťu lahodnú orieškovú chuť.
Ingrediencie:
- Prílohy: 2 kuracie prsia
- 100 g mletých mandlí
- 1 vajce
- soľ, korenie
- 2 sladké zemiaky
- olivový olej
Kuracie prsia osolíme, okoreníme a obalíme v rozšľahanom vajci a mletých mandliach. Pečieme v rúre pri 180 °C približne 25 minút. Sladké zemiaky nakrájame na hranolčeky, pokvapkáme olivovým olejom a upečieme dozlatista. Jednoduché, výživné a výborne chutiace jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Hovädzie chilli con carne s ryžou
Pikantná mexická klasika, ktorá je prirodzene bezlepková. Kombinácia mletého hovädzieho mäsa, fazule a paradajok vytvára sýte a chutné jedlo.
Zloženie:
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 plechovka červenej fazule
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky a chilli
- 200 g ryže
Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte mleté mäso a orestujte. Potom primiešajte fazuľu, paradajky a korenie. Dusíme asi 20 minút a podávame s uvarenou ryžou. Rýchle, sýte a chutné jedlo, ktoré vás zahreje a zasýti.
Pečený losos s citrónom a bylinkovým šalátom z quinoy
Ľahké a zdravé jedlo, ktoré vyniká svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Quinoa dodáva jedlu potrebné bielkoviny a vlákninu.
Ingrediencie:
- Prílohy: 2 filety z lososa
- šťava z 1 citróna
- 1 PL olivového oleja
- 150 g quinoy
- cherry paradajky, uhorka, petržlenová vňať
Lososa pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom a nechajte marinovať. Opečte na panvici z oboch strán. Medzitým uvarte quinou a zmiešajte ju s nakrájanou zeleninou a bylinkami. Ľahký a výživný obed, ktorý si zamilujete nielen na letné dni.
Bravčová panenka na mede so zemiakovým a mrkvovým pyré
Šťavnaté mäso, sladko-slaná chuť a hodvábne jemná príloha, kombinácia, ktorá nikdy nesklame.
Ingrediencie:
- 400 g bravčovej panenky
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice horčice
- 500 g zemiakov
- 2 mrkvy
- maslo, soľ, muškátový oriešok
Bravčovú panenku potrite medovo-horčicovou zmesou, opečte na panvici a pečte v rúre pri 180 °C približne 15 minút. Zemiaky a mrkvu uvaríme, roztlačíme s maslom a ochutíme soľou a muškátovým orieškom. Jemné mäso a lahodné pyré vytvoria dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší každého gurmána.
Cuketové špagety s paradajkovou omáčkou a parmezánom
Bezlepková alternatíva klasických cestovín, ktorá vás prekvapí svojou chuťou a jednoduchosťou.
Ingrediencie:
- Prílohy: 2 stredne veľké cukety
- 400 g paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g parmezánu
- soľ, korenie, bazalka
Cuketu špirálovo nakrájajte alebo nakrájajte na tenké rezance. Na panvici orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme pyré a bazalku. Cuketové špagety krátko zohrejte v omáčke a podávajte s parmezánom. Zdravá a ľahká verzia obľúbeného jedla, ktorú ocenia nielen tí, ktorí sa vyhýbajú lepku.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Polievka Miso – Recept na tradičnú japonskú polievku Miso
Zdroje: vyzivaspol.cz – Lepek (gluten), kco-msk.cz – Bezlepková dieta
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.