miso polievka recept

Polievka Miso – Recept na tradičnú japonskú polievku Miso

Miso polievka recept je skvelý spôsob, ako si dopriať autentický japonský zážitok priamo vo vašej kuchyni. Táto polievka je plná bohatej chuti umami a je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Vďaka svojej jemnej štruktúre, tofu, morským riasam a miso paste sa stáva dokonalým pokrmom, ktorý vás zahreje a dodá vám energiu. v tomto článku sa dozviete, ako pripraviť polievku miso, čo všetko do nej patrí a ako ju pripraviť doma.

Čo je miso?

Miso je tradičná japonská pasta, ktorá sa vyrába fermentáciou sójových bôbov, ryže alebo jačmeňa pomocou špeciálnych kultúr. Má intenzívnu chuť umami, ktorá je výsledkom dlhého procesu fermentácie. Podľa výňatku zo stránky orient-food.cz je umami „… prirodzená chuť, ktorá sa nachádza v potravinách bohatých na aminokyseliny, najmä glutamát a nukleotidy.“.

Miso sa používa ako základ polievok, omáčok alebo marinád a považuje sa za zdravú potravinu bohatú na bielkoviny, vitamíny a probiotiká. Tento umami koncentrát dodáva japonským jedlám nezameniteľnú hĺbku chuti a je neoddeliteľnou súčasťou ich každodennej kuchyne.

miso polievka recept

Do čoho sa používa pasta miso

Miso pasta je skvelým základom pre rôzne jedlá. Miso sa pridáva napríklad do slávnych miso polievok, ale aj do marinád, omáčok alebo dipov. Výborne sa hodí na dochutenie ramenu, vyprážaných alebo grilovaných jedál, ktorým dodá výraznú chuť umami.

Miso pasta je tiež ideálna na prípravu lahodných marinád na mäso, tofu alebo zeleninu, pretože pomáha zjemniť a obohatiť ich chuť. Vďaka svojej všestrannosti a intenzívnej chuti je pasta miso tajomstvom mnohých japonských kulinárskych pokladov.

Zaujímavosť

Zistite tiež, čo je koreň taro a čo sa z neho dá vyrobiť!

Miso polievka recept

Miso polievka je tradičné japonské jedlo, ktoré v sebe spája jednoduchosť a bohatú chuť umami. Tento recept je rýchly a jednoduchý, ideálny pre tých, ktorí si chcú doma dopriať autentickú japonskú chuť. Len s niekoľkými základnými surovinami si môžete pripraviť lahodnú polievku, ktorá vás zahreje a poteší.

Ingrediencie: 1:

  • 1 liter vody
  • 3-4 polievkové lyžice miso pasty (biele miso)
  • 100 g tofu (najlepšie mäkké, ale pevné tofu)
  • 1-2 jarné cibuľky
  • 1 malý kúsok wakame (morská riasa)
  • 1-2 PL sójovej omáčky (nepovinné, pre extra umami)
  • 1 polievková lyžica ryžového octu (nepovinné, pre miernu kyslosť)

Do hrnca nalejte 1 liter vody a priveďte ju do varu. Keď voda začne vrieť, pridajte riasy wakame, ktoré sa počas varenia rozvinú a dodajú polievke typickú chuť. V malej miske zmiešajte trochu teplej vody s miso pastou, aby sa ľahšie rozpustila, a potom ju pomaly pridajte do vriaceho vývaru za stáleho miešania, kým sa miso pasta úplne nerozpustí.

Potom do polievky pridajte na kocky nakrájané tofu a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Polievku nechajte variť ešte 2 – 3 minúty, aby sa všetky chute dobre spojili. Nakoniec polievku podľa potreby dochuťte sójovou omáčkou a ryžovým octom. Miso polievka je teraz pripravená na podávanie.

Čo dať do polievky miso?

Do polievky miso môžete pridať niekoľko prísad, ktoré jej dodajú chuť a štruktúru. Základom je pasta miso, ktorá vytvára charakteristickú chuť umami. Ďalšou dôležitou zložkou je tofu. Jeho jemná konzistencia sa dobre spája s polievkou a dodáva jej bielkoviny. Ak chcete zvýrazniť chuť, pridajte morské riasy, napríklad wakame, ktoré sú tradičnou súčasťou polievky miso. Jarná cibuľka dodáva polievke svieži nádych a farebný kontrast na povrchu.

Ak chcete polievku miso obohatiť, môžete pridať rôzne druhy zeleniny, napríklad mrkvu, špenát alebo bambusové výhonky, ktoré jej dodajú výživovú hodnotu. Niektorí ľudia dávajú do polievky miso aj huby, napríklad huby shiitake, ktoré v kombinácii s pastou miso dodávajú polievke ďalšiu vrstvu chuti umami. Ak máte radi morské plody, krevety alebo rybie filé môžu polievke dodať bohatšiu a jemnejšiu chuť.

miso soup

Rôzne varianty miso soup

Miso polievka ponúka nekonečné množstvo variácií v závislosti od toho, aké ingrediencie uprednostňujete. Pre vegetariánov a vegánov je skvelé použiť namiesto mäsového vývaru zeleninový vývar a pridať tofu, zeleninu ako špenát, mrkvu alebo bambusové výhonky. Takto pripravená polievka miso je nielen chutná, ale aj bohatá na živiny a ideálna pre tých, ktorí majú radi rastlinnú stravu.

Pre milovníkov mäsa ponúka polievka miso skvelú príležitosť pridať kúsky kuracieho, bravčového alebo rybieho mäsa, ako je losos alebo tuniak. Tieto prísady dodajú polievke bohatosť a bohatšiu chuť. Ďalšou možnosťou je pridať morské plody, napríklad krevety alebo mušle, ktoré dodajú polievke miso jemný morský nádych.

Zdroje: tasteofasia.cz – Miso zázrak, recepty.cuketka.cz – Miso 5× jinak

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *