Čo sa stane keď zjem pleseň

Čo sa stane keď zjem pleseň – Ako veľmi je pleseň nebezpečná?

Čo sa stane keď zjem pleseň? Konzumácia plesne môže byť nečakaným a nepríjemným zážitkom, ktorý vzbudzuje obavy o zdravie. Hoci si mnoho ľudí pleseň na potravinách spája s niečím nebezpečným, nie všetky druhy plesní sú okamžite škodlivé. Avšak niektoré druhy môžu produkovať toxíny, ktoré môžu mať vážne zdravotné následky, najmä ak sú konzumované opakovane alebo vo väčšom množstve. V tomto článku sa dozviete, ako pleseň ovplyvňuje zdravie, aké kroky podniknúť, ak ju náhodou zjete, a ako sa vyhnúť jej konzumovaniu v budúcnosti.

Pleseň

Pleseň je druh huby, ktorá sa bežne vyskytuje vo vzduchu aj na povrchu rôznych materiálov, vrátane potravín. Je to organizmus, ktorý rastie vo forme jemných vlákien a môže sa rozvíjať na vlhkých a teplých miestach. Plesne sú prirodzenou súčasťou ekosystému, pretože pomáhajú rozkladať organické materiály. Avšak na potravinách alebo v domácom prostredí môžu predstavovať zdravotné riziko.

Pleseň sa objavuje v rôznych formách a farbách, od bielej, zelenej až po čiernu. Jej rast môže signalizovať znehodnotenie potravín alebo nesprávne skladovanie. Plesne sa množia prostredníctvom mikroskopických spór, ktoré sa ľahko šíria vzduchom. Spóra je podľa úryvku z webu bezpecnostpotravin.cz „… produkt jednobunkových organizmov (určitých baktérií a plesní), ktorý umožňuje ich prežitie za nepriaznivých podmienok. Niektoré spóry dokážu prežiť tepelnú úpravu (až šesťhodinový var), zmrazovanie, sanitačné opatrenia.“. Keď sa tieto spory dostanú na povrch potravín, môžu tu rásť a produkovať toxické látky známe ako mykotoxíny, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie.

co sa stane ked zjem plesen

Druhy plesní v potravinách

Na potravinách sa bežne vyskytujú dva hlavné typy plesní: neškodné a škodlivé. Neškodné plesne sú napríklad tie, ktoré sa zámerne používajú pri výrobe potravín, ako sú ušľachtilé plesne na syroch typu camembert, brie alebo roquefort. Tieto plesne sú bezpečné na konzumáciu a dokonca pridávajú špecifickú chuť a textúru daným výrobkom. Ďalším príkladom sú fermentované potraviny, ako je saláma, kde sa plesne používajú na konzerváciu.

Zaujímavosť

Zistite, ako si môžete doma vyrobiť syr svojpomocne.

Na druhú stranu škodlivé plesne, ktoré sa tvoria na potravinách pri nesprávnom skladovaní alebo pokazení, môžu byť veľmi nebezpečné. Tieto plesne, napríklad rody Aspergillus a Penicillium, môžu produkovať mykotoxíny, ktoré sú jedovaté a môžu spôsobiť otravu, poškodenie orgánov alebo zvýšiť riziko rakoviny. Plesne sa často objavujú na potravinách, ako je chlieb, ovocie, zelenina, orechy alebo káva, a aj keď nemusia byť vždy viditeľné voľným okom, ich toxíny sa môžu nachádzať aj hlboko vo vnútri potraviny.

Čo sa stane keď zjem pleseň?

Ak omylom zjete malé množstvo plesne, vaše telo ju vo väčšine prípadov bez problémov zvládne. Telo má prirodzené mechanizmy, ako sa s drobnými nečistotami a baktériami vysporiadať, a mnoho ľudí po konzumácii plesne nepocíti žiadne okamžité príznaky. Napriek tomu záleží na type plesne – niektoré môžu spôsobiť podráždenie žalúdka, nevoľnosť alebo miernu hnačku, ale vo väčšine prípadov ide o dočasné problémy, ktoré samy odznejú.

V závažnejších prípadoch, ak zjete plesne produkujúce mykotoxíny, môžete byť vystavení vážnejším zdravotným rizikám. Tieto toxíny môžu poškodiť pečeň, obličky alebo imunitný systém, najmä ak sú konzumované dlhodobo. Niektoré plesne môžu tiež vyvolať alergické reakcie, vrátane problémov s dýchaním, vyrážky alebo opuchov. Pokiaľ po konzumácii plesne pocítite vážne príznaky ako zvracanie, silné bolesti brucha alebo dýchacie ťažkosti, je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Čo robiť, keď zjem pleseň

Čo robiť po zjedení plesne? Zjedenie plesne môže byť nepríjemným zážitkom, ale vo väčšine prípadov nie je dôvod na paniku. Ľudské telo je schopné sa s malým množstvom plesne vysporiadať bez vážnych následkov. Napriek tomu je dôležité vedieť, ako postupovať a čo sledovať, ak sa vám to stane.

  • Zostaňte pokojní: Vo väčšine prípadov malé množstvo plesne nespôsobí žiadne závažné problémy. Vaše telo si s tým pravdepodobne poradí.
  • Pite veľa vody: Hydratácia pomáha telu vyplaviť potenciálne škodlivé látky. Odporúča sa vypiť dostatok vody, aby sa urýchlilo vylúčenie toxínov.
  • Sledujte vaše telo: Všímajte si prípadné príznaky, ako je nevoľnosť, vracanie, hnačka alebo bolesti brucha. Ak sa objavia tieto príznaky, môže byť telo podráždené toxíny z plesne.
  • Vyhľadajte lekársku pomoc: Ak máte silné príznaky ako zvracanie, hnačku, opuchy alebo problémy s dýchaním, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc. Mykotoxíny môžu spôsobiť vážne problémy, a preto je dôležité príznaky nepodceňovať.
  • Vyhoďte kontaminovanú potravinu: Ak zistíte, že jedlo obsahovalo pleseň, je najlepšie ho celé vyhodiť, aby sa zabránilo ďalšiemu vystaveniu toxínom.

Zjedenie plesne nemusí mať okamžite vážne následky, ale je dôležité byť obozretný a sledovať vaše telo. Aj keď drobné množstvo plesne obvykle neškodí, pri akýchkoľvek príznakoch by ste mali radšej vyhľadať odbornú pomoc. Vždy je tiež lepšie skontrolovať potraviny pred konzumáciou a plesňou zasiahnuté jedlo bezpečne vyhodiť.

Čo robiť, keď zjem pleseň

Nebezpečenstvo plesne

Pleseň môže byť nebezpečná predovšetkým kvôli látkam, ktoré produkuje, tzv. mykotoxínom. Tieto toxíny sú jedovaté a môžu poškodiť ľudské zdravie, najmä ak sú konzumované dlhodobo alebo vo väčšom množstve. Niektoré mykotoxíny, napríklad aflatoxíny, sú známe svojou schopnosťou poškodzovať pečeň, obličky a dokonca môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Dlhodobé vystavenie týmto toxínom, napríklad z kontaminovaných potravín, môže oslabiť imunitný systém a spôsobiť chronické zdravotné problémy.

Okrem toxínov môže pleseň vyvolať aj alergické reakcie. Vdychovanie plesňových spór môže spôsobiť podráždenie dýchacích ciest, čo sa prejavuje kašľom, dýchavičnosťou alebo astmou. U citlivejších jedincov môže dôjsť aj k vyrážkam alebo opuchom. Zdravotné riziká plesní sú najvyššie pre malé deti, starších ľudí a osoby s oslabenou imunitou. Preto je dôležité pleseň na potravinách aj v domácnosti riešiť včas a predísť možným zdravotným komplikáciám.

Ako sa vyhnúť konzumácii plesne?

Aby sme sa vyhli konzumácii plesne, je kľúčové správne skladovanie potravín. Plesne sa často rozvíjajú v teplom a vlhkom prostredí, preto by mali byť potraviny uchovávané v suchu a chlade. Chladnička je ideálna na skladovanie čerstvého ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a ďalších citlivých potravín. Je tiež dôležité používať vzduchotesné nádoby, ktoré bránia vlhkosti a vzduchu preniknúť k potravinám. Pravidelné kontroly potravín, najmä tých, ktoré majú kratšiu trvanlivosť, môžu pomôcť zabrániť tomu, aby plesne na nich narástli.

Ďalším krokom je dbať na to, akým spôsobom potraviny nakupujeme a spracovávame. Vyhýbajte sa nákupu poškodených alebo prezretých potravín, ktoré sú náchylnejšie na rast plesní. Pri varení a manipulácii s jedlom používajte čisté nástroje a umyte ovocie a zeleninu pred konzumáciou. Pokiaľ zistíte, že potravina vykazuje známky plesne, napríklad zmenu farby alebo vône, mali by ste ju bezpečne vyhodiť, pretože pleseň môže byť prítomná aj pod povrchom, kde nie je vidieť.

Zdroje: umimejist.cz – PLÍSNĚ V POTRAVINÁCH: Jak správně zacházet s napadenými potravinami, aby byla jejich konzumace bezpečná?, viscojis.cz – Jak na plísně v potravinách?

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *