Hľadáte novú inšpiráciu na zdravé a chutné jedlá? Ak áno, potom je mangold recept tou správnou voľbou. Tento zelený listový plod je totiž plný živín a má mnoho zdravotných výhod.
Ak vás zaujíma, ako môžete mangold využiť v kuchyni, prinášame vám štyri výborné recepty, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Čo je to za recepty a ako ich pripraviť? Aké sú výhody konzumácie mangoldu? To všetko sa dozviete v tomto článku.
Obsah článku
Čo je to mangold?
Mangold je zelený listový plod, ktorého listy majú charakteristickú tmavo zelenú farbu s červenými alebo žltými stopkami a sú plné vitamínov, minerálov a ďalších živín dôležitých pre ľudské telo. Mangold je tiež bohatý na antioxidanty a má protizápalové účinky, čo z neho robí vynikajúcu potravinu na udržanie dobrého zdravia.
Prečo ho teda jesť a zahrnúť ho do vášho jedálnička? Pravidelná konzumácia mangoldu môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb, podporiť imunitu alebo zlepšiť trávenie. Pridanie mangoldu do jedál tiež zlepší ich výživovú hodnotu a dá im lahodnú chuť a farbu.
Na čo sa používa mangold?
Čo uvariť z mangoldu? Mangold sa dá pridávať do mnohých jedál, ako sú polievky, šaláty, smoothie, cestoviny či do rizota. Listy mangoldu sa dajú použiť ako náhrada alebo doplnenie špenátu prakticky v akomkoľvek recepte. Čerstvý mangold môže byť tiež podávaný surový ako príloha k jedlu alebo nasekaný do sendvičov.
Čo s stopkami mangoldu? Ako jesť mangold? Z stopiek mangoldu je možné pripraviť napríklad kvasené zeleninové nálevy či omáčku. Pokiaľ sú stopky mangoldu pevné a čerstvé môžu byť surové nasekané do šalátov. Pri príprave mangoldu stačí odrezať tvrdší koniec stopiek a umyté listy alebo stopky môžete nasekať a pridať do vašich obľúbených jedál.
Skúste aj naše medvedí cesnak recepty.
Kari s mangoldom, kuracím mäsom a kokosovým mliekom – výborný mangold recept
Čo na jeho prípravu budete potrebovať? Prichystajte si:
- 500 g kuracieho mäsa nakrájaného na kocky
- na kocky nakrájanú cibuľu
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1 červenú papriku
- 2 lyžice karí korenia
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 hrsti mangoldu nakrájaného na menšie kúsky
- soľ a korenie
- 2 lyžičky olivového oleja
Ako na prípravu karí s mangoldom, kuracím mäsom a kokosovým mliekom? Najprv rozpáľte olivový olej v panvici a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Potom pridajte karí korenie a kuracie mäso – to osmažte dozlatista zo všetkých strán. Pridajte nakrájanú papriku a kokosové mlieko a varte asi 5 minút na strednom plameni.
Na záver pridajte mangold, premiešajte ho s korením a čakajte kým nezmäkne. Všetko dochuťte soľou a korením a podávajte napríklad s ryžou alebo čerstvým chlebom.
Ravioli s ricottou, mangoldom a špenátom – jednoduchý mangold recept špenát
Uvarte ravioli podľa návodu na obale. Potom zmiešajte ricottu, nasekaný mangold a špenát. Následne túto zmes ešte zmiešajte s uvarenými raviolami. A to je všetko – tento lahodný pokrm si tak dokážete pripraviť behom pár minút. Hotové ravioli s mangoldom a špenátom podávajte okamžite, a to napríklad s parmezánom či čerstvo nasekanou bazalkou.
Grilovaný losos s mangoldom a citrónovou omáčkou – patrí medzi najjednoduchšie mangold recepty
Pripravte si štyri malé plátky lososa, 2 hrsti mangoldu, 2 lyžice olivového oleja, citrónovú šťavu, med a soľ a korenie podľa chuti. Lososa umyte, osušte a zľahka osoľte a okoreňte. Potom rozpáľte gril a lososa grilujte 5 až 7 minút z každej strany. Medzitým nakrájajte mangold na menšie kúsky a premiešajte ho s olivovým olejom.
Na menšej panvici zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, med, soľ a korenie. Povarte omáčku na strednom plameni asi minútu. Potom podávajte grilovaného lososa s mangoldom a zalejte ho vyrobenou citrónovou omáčkou.
Mangold recept na mangoldový quiche
Potrebné suroviny:
- 1 plát lístkového cesta
- 200 g mangoldu
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 vajcia
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra gouda alebo iného syra na strúhanie
- soľ a korenie
- maslo na vymazanie formy
Postup:
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Mangold umyte, odstráňte tvrdé stonky a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemné kocky.
- Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájaný mangold a krátko restujte, kým nezmäkne.
- Vymažte formu na quiche maslom a vložte do nej lístkové cesto. Prsty zľahka vtlačte cesto do dna a okrajov formy.
- V miske rozšľahajte vajcia a smotanu. Pridajte syr, soľ a korenie a premiešajte.
- Nalejte zmes s vajcami a smotanou na mangold v panvici a všetko dôkladne premiešajte.
- Nalejte zmes s mangoldom na pripravené lístkové cesto vo forme.
- Quiche pečte približne 30-35 minút alebo kým nezhnedne.
Tento mangoldový quiche je skvelý ako hlavné jedlo alebo ako desiata. Dobrú chuť!
-
Nápady na najkrajšie obložené chlebíčky, ktoré rýchlo zmiznú z taniera!
Nápady najkrajšie obložené chlebíčky, ktoré si zamilujete na prvé ochutnanie! Dozviete sa nápady, tipy na nátierky a zdobenie.
-
Spln január 2025: Vlčí spln a jeho sila
Spln január 2025 prinesie silnú energiu, ktorá ovplyvní nielen emócie, ale aj spánok. Prečítajte si, ako tento spln ovplyvní ľudské telo a myseľ.
-
Tipy na vianočné animované filmy, ktoré musíte tento rok vidieť!
Vianočné animované filmy majú nezameniteľné čaro, ktoré vás prenesie do sveta zázrakov. Prečítajte si tie najlepšie vianočné animované rozprávky.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.