Strihanie malín na jeseň

Ako na strihanie malín na jeseň a príprava malín na zimu

Strihanie malín na jeseň je jedným z najdôležitejších krokov na zabezpečenie bohatej úrody a zdravých kríkov v nasledujúcej sezóne. Jesenná starostlivosť o maliny zahŕňa nielen správne prerezávanie, ale aj prípravu rastlín na prezimovanie. Akonáhle skončí zber, je čas venovať sa úprave kríkov a ochrane ich koreňového systému pred mrazom. V tomto článku sa dozviete, ako správne strihať maliny na jeseň, ako pripraviť kríky na zimu aj ďalšie užitočné tipy pre úspešné pestovanie malín.

Maliny na jeseň

Jeseň je pre pestovanie malín dôležitým obdobím, kedy sa kríky pripravujú na zimu a zároveň je potrebné im venovať dôkladnú starostlivosť. V tomto období dochádza k postupnému spomaleniu rastu a ker začína sťahovať energiu do koreňov. Preto je zásadné, aby maliny boli zdravé a silné. Jednou z hlavných úloh je odstránenie odumretých a poškodených výhonov, ktoré by mohli ohroziť zdravie rastliny.

Jesenná starostlivosť zahŕňa aj zabezpečenie dostatočnej vlhkosti, pretože sucho môže poškodiť koreňový systém, najmä ak príde zima s mrazivými dňami. Nezabúdajte ani na úpravu okolia kríkov – odstránenie buriny a použitie mulča pomôže udržať pôdu vlhkú a chráni korene pred mrazom. Jeseň je teda nielen obdobím pokoja, ale aj prípravou na ďalšiu rastovú sezónu.

Ako sa starať o maliny na jeseň?

Jeseň je obdobím, kedy maliny potrebujú špeciálnu starostlivosť, aby boli pripravené na prezimovanie a následný rast v novej sezóne. Záhradkári by mali venovať pozornosť niekoľkým dôležitým krokom, ktoré zaistia zdravé a produktívne kríky. Jesenná starostlivosť o maliny zahŕňa tak ochranu pred škodcami a chorobami, ako aj prípravu pôdy a strihanie výhonov.

  • Odstránenie starých výhonov: Po zbere je dôležité odstrániť dvojročné výhony, ktoré už nebudú plodiť. Zabránite tak šíreniu chorôb a podporíte rast nových výhonov.
  • Prerezávanie nových výhonov: Ak je ker príliš hustý, vyberte najsilnejšie nové výhony a ostatné odstráňte. To zlepší cirkuláciu vzduchu a zníži riziko plesní.
  • Zálievka: Aj keď už nie je sezóna rastu, maliny potrebujú dostatočnú zálievku, aby si zachovali vitalitu a dobre prečkali zimu.
  • Mulčovanie: Aplikácia mulča, ako je slama alebo lístie, chráni korene pred mrazom a udržuje pôdu vlhkú.
  • Ochrana pred mrazom: V oblastiach s tuhšími zimami môžete maliníkov chrániť pomocou čečiny alebo textílie.

Správna jesenná starostlivosť o maliny je základom pre ich úspešný rast v budúcej sezóne. Odstránenie starých výhonov, správna zálievka a ochrana koreňov pred mrazom vám zaistí bohatú a zdravú úrodu aj v ďalšom roku.

Strihanie malín na jeseň

Strihanie malín na jeseň

Jesenné strihanie malín je kľúčové pre udržanie zdravých a produktívnych kríkov. Letné odrody malín plodia na dvojročných výhonkoch, preto je po zbere nutné odstrihnúť staré, dvojročné výhony, ktoré už nebudú plodiť. Tieto výhony sa strihajú tesne pri zemi, čím sa uvoľní priestor pre nové, mladé výhony, ktoré prinesú plody v budúcom roku. Pri jesenných odrodách malín je postup jednoduchší – všetky výhony, ktoré tento rok plodili, sa odstrihnú tesne nad zemou. Tento krok zaistí zdravý rast nových výhonov na jar.

Správne strihanie malín na jeseň podporuje nielen plodnosť, ale aj zdravie rastliny. Udržuje kríky vzdušné a obmedzuje riziko šírenia chorôb a škodcov. Vďaka prerezávaniu budú maliny schopné lepšie čerpať živiny a energiu, čo im pomôže lepšie prečkať zimu a pripraviť sa na ďalšiu rastovú sezónu.

Kedy strihať maliny na jeseň?

Strihanie malín na jeseň by sa malo uskutočniť po skončení zberu, kedy sú plody zozbierané a kríky sa začínajú ukladať k odpočinku. Ideálny čas na strihanie je na konci októbra alebo začiatkom novembra, keď sa teploty stabilizujú a riziko mrazu ešte nie je vysoké. Tento časový rámec umožňuje rastlinám prirodzene sa zotaviť zo úrody a zároveň predísť riziku vzniku chorôb, ktoré by mohli ovplyvniť ich zdravie.

Pre letné odrody malín, ktoré plodia na dvojročných výhonkoch, je dôležité strihanie dokončiť pred prvým mrazom, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia rastlín. Naopak, u jesenných odrôd, ktoré plodia na jednoročných výhonkoch, je strihanie obvykle jednoduchšie a môže byť vykonané kedykoľvek po zbere, kým neprídu silné mrazy. To umožňuje ľahkú prípravu kríkov na zimu a správny rast v nadchádzajúcej sezóne.

Choroby a škodcovia u malín na jeseň

Na jeseň môžu maliny napádať rôzne choroby a škodcovia, ktoré oslabujú rastlinu a ovplyvňujú budúcu úrodu. Jednou z najčastejších chorôb je pleseň šedá, ktorá sa prejavuje šedými škvrnami na plodoch a listoch. Táto huba sa šíri najmä vo vlhkom prostredí a často napáda husté kríky s nedostatočným prerezaním. Ďalším častým problémom je antraknóza, ktorá spôsobuje tmavé škvrny na listoch a stonkách, čo môže viesť k oslabeniu rastliny. Záhradkári by mali byť tiež na pozore pred škodcami, ako sú vošky, ktoré sajú miazgu z mladých výhonov, a puklice. Puklice podľa úryvku z webu pasti.cz sú „… na spodnej časti listov, po prezimovaní sa potom trvalo prisávajú na kmeni či vetvičkách.“.

Pre prevenciu týchto problémov je kľúčové udržiavať maliníkov vzdušných a čistých. Pravidelné prerezávanie pomáha zlepšiť cirkuláciu vzduchu a znížiť vlhkosť, ktorá podporuje šírenie plesní. Odstraňovanie napadnutých častí rastliny a opadaného lístia zabraňuje šíreniu chorôb. Dôležitá je aj pravidelná kontrola rastlín a včasné odstránenie škodcov. Ak sa objavia vošky, môžu byť použité prírodné prostriedky, ako je mydlový roztok, alebo špeciálne insekticídy. Prevencia je vždy lepšia ako liečba, preto sa oplatí venovať malinám starostlivosť ešte pred tým, než dôjde k rozšíreniu škodcov a chorôb.

Príprava malín na zimu

Príprava malín na zimu je kľúčová pre zabezpečenie ich vitality a bohatej úrody v nasledujúcom roku. Po jesennom strihaní je dôležité zamerať sa na ochranu koreňového systému pred mrazom. Aplikácia vrstvy mulča, ako je slama, lístie alebo kompost, okolo základne kríkov pomáha udržať stabilnú teplotu pôdy a zamedzuje premrznutiu koreňov. Mulč tiež prispieva k udržaniu vlhkosti v pôde, čo je dôležité pre prežitie rastlín počas suchých zimných mesiacov.

Ďalším dôležitým krokom je zabezpečenie dostatočnej zálievky pred príchodom mrazov. Dobre zavlažené rastliny sú odolnejšie voči chladu a lepšie znášajú zimné podmienky. V oblastiach s extrémne nízkymi teplotami je vhodné zvážiť dodatočnú ochranu nadzemných častí maliníka, napríklad pomocou netkanej textílie alebo čečiny. Tieto opatrenia pomôžu chrániť kríky pred mrazom a silným vetrom, čo zvýši šance na úspešné prezimovanie a zdravý rast na jar.

Príprava malín na zimu

Ďalšie tipy pre úspešné pestovanie malín

Na dosiahnutie vysokých výnosov a zdravých kríkov malín je dôležité zabezpečiť im ideálne podmienky po celý rok. Maliny preferujú mierne kyslú pôdu (pH okolo 6,0) s dostatkom živín, preto je dobré pravidelne pridávať organické hnojivo, ako je kompost alebo hnoj. Výber správneho miesta je tiež kľúčový – maliny milujú slnečné stanovište s dobre odvodnenou pôdou. Vyhnite sa miestam, kde by mohla stáť voda, pretože premokrená pôda môže viesť k hnilobe koreňov.

Ďalším tipom je pravidelné prerezávanie a udržiavanie kríkov vzdušných. Hustý porast môže spôsobiť zvýšené riziko plesní a šírenia škodcov. Majte na pamäti, že maliny sú invazívne rastliny, ktoré sa rýchlo šíria. Pokiaľ chcete zabrániť ich nekontrolovanému rastu, môžete okolo nich inštalovať podzemné bariéry, ktoré obmedzia šírenie koreňových výhonkov. Pravidelná kontrola a starostlivosť o maliny prispievajú nielen k ich dlhodobému zdraviu, ale aj k hojnej a kvalitnej úrode.

Zdroje: nzip.cz – Maliny, zahradaapriroda.cz – Škůdci maliníku

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *