Či už pripravujete desiaty do školy alebo desiaty do práce, mali by byť výživné, chutné a ľahko by sa mali dať pripraviť. Olovranty sú pre vás aj pre deti dôležitým palivom, dodávajú dostatok energie a podporujú sústredenie. Olovrant by navyše mal byť pestrá. Desiaty pre deti sú, v porovnaní s hlavným jedlom, o niečo menšie. Pri ich príprave však záleží na celkovom dennom režime a miere aktívneho pohybu. Ako urobiť desiatu a na čo nezabudnúť pri jej príprave?
Obsah článku
Čo si urobiť na desiatu?
Nezáleží na tom, pre koho desiatu pripravujete, jej skladba by mala byť vždy rovnaká – vyvážená po stránke živín. Je potrebné, aby obsahovala komplexné sacharidy – tie zastúpia kvalitné druhy pečiva, vločky, müsli alebo domáci upečený dezert. Ďalšiu časť predstavujú bielkoviny – mliečne produkty alebo kvalitné druhy šunky. Nezabúdajte ani na zdravé tuky. Vylepšenie potom predstavuje kúsok ovocia alebo zeleniny.
Súčasťou desiaty by mali byť aj tekutiny – ideálne prírodné druhy ovocnej alebo zeleninovej šťavy. Vhodnou voľbou sú aj rôzne druhy smoothie. V zimných mesiacoch to môžu byť aj bylinné čaje.
Inšpirácia na rýchle a chutné desiaty
Ako urobiť desiatu do školy alebo do práce? Nechajte sa inšpirovať našimi 4 tipy na výživné desiaty pre všetkých. Vziať si so sebou do školy alebo do práce tiež môžete zdravé raňajky.
1. Olovrant do skla
Jedná sa o jednoduchý spôsob, ktorý vám umožní zaradiť do jedálnička mliečne produkty, ovocie, semienka a orechy zároveň. Dezerty v pohári navyše nielen dobre vyzerajú, ale aj chutia. Telu dodajú vitamíny, minerály, vlákninu, zdravé tuky a bielkoviny. Postačí si pripraviť sklenenú a uzatvárateľnú nádobku a do nej postupne vrstviť tvaroh alebo jogurt a ovocie. Vrch posypte orechmi alebo semienkami. Chuť bude aj strúhaná kvalitná čokoláda.
2. Obložené pečivo
Použiť môžete celozrnné druhy pečiva a pripravíte si nielen obložený chlieb alebo rožok, ale aj sendvič alebo toast. Vyskúšať môžete rôzne druhy nátierok s tvarohovým alebo syrovým základom. Pridajte do neho farebné druhy zeleniny – mrkva, papriku alebo paradajka nakrájané nadrobno a dochuťte čerstvými bylinkami – bazalkou, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Chutnú a zaujímavú variantu predstavujú menšie tortilly alebo wrapy, do ktorých môžete zabaliť kvalitnú šunku, plátkový syr, kúsky zeleniny a pridať bylinky. Na dochutenie môžete použiť bylinkovú jogurtovú zálievku.
3. Domáce müsli tyčinky
Tie môžete mať pripravené a vždy po ruke. Ich príprava nie je nijako náročná.
Suroviny na prípravu pre jeden zrelý banán
- 200 g ovsených vločiek
- 100 g najemno nasekanej zmesi orechov – podľa chuti
- hrstku zmesi sušeného ovocia nakrájanú na drobné kúsky – podľa chuti
- 1 lyžička medu
- štipka škorice – nemusí byť
- 30 g kokosového oleja
Postup prípravy:
V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie. Banán rozmixujte a pridajte ho do misy spoločne s medom a kokosovým olejom. Zmes dobre prepracujte, rozprestrite vo forme tyčiniek na plech s papierom na pečenie a pečte na 180ºC asi 20 minút. Nechajte vychladnúť a následne uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe, aby vám tyčinky nezvlhli.
4. Zdravé muffiny
Ani sladkého pečiva sa nemusíte vzdávať. Čo upiecť na desiatu? Môžu to byť napríklad zdravé muffiny s ovocím.
Suroviny na prípravu:
- 75 g špaldovej múky
- 50 g hladkej múky
- 1 vajcia
- 100 ml kefíru
- 40 g masla
- 1 lyžica trstinového cukru, môžete nahradiť medom alebo javorovým sirupom
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka škorice – nemusí byť
- bobuľové ovocie – čučoriedky, jahody, maliny
- biely jogurt na dozdobenie
Postup prípravy:
Do misky vsypte sypké suroviny, riadne ich premiešajte. V ďalšej miske zmiešajte tekuté suroviny a rozpustené maslo. Vlejte do sypkej zmesi a všetko vymiešajte metličkou. Následne vmiešajte ovocie. Pečte v rozohriatej rúre na 175ºC počas 20 minút. Po vychladnutí môžete ozdobiť bielym jogurtom a posypať kúsky ovocia.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.