Vegetariánské recepty jsou skvělým způsobem, jak obohatit váš jídelníček o zdravé a chutné pokrmy plné zeleniny, luštěnin a obilovin. Ať už jste dlouholetý vegetarián nebo jen hledáte nové a zajímavé recepty bez masa, tento článek vám nabídne inspiraci pro přípravu lahodných jídel, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaši rodinu. Dnes se dozvíte několik oblíbených vegetariánských receptů – od křupavých karbanátků, přes lahodné rizoto, až po syté lasagne. Každý z těchto receptů je snadno připravitelný a plný chutí, které vás přesvědčí, že vegetariánská kuchyně je pestrá a chutná.
Obsah článku
Vegetariánske pokrmy
Vegetariánske pokrmy ponúkajú širokú škálu chutí, textúr a farieb, ktoré uspokoja akéhokoľvek gurmána. Príprava týchto jedál je často jednoduchá a rýchla, čo je ideálne na každodenné varenie. Vegetariánska strava je bohatá na čerstvú zeleninu, ovocie, strukoviny, orechy, semienka a obilniny, čo zaisťuje vyvážený príjem živín. Tieto pokrmy sú nielen chutné, ale taktiež prispievajú k lepšiemu zdraviu vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov. Obľúbenými vegetariánskymi jedlami sú napríklad zeleninové stir-fry, pečené zeleninové placky, šaláty plné čerstvých ingrediencií a rôzne druhy polievok a dusených pokrmov.
Čo dať do vegetariánskeho pokrmu?
Príprava chutného a výživného vegetariánskeho pokrmu môže byť jednoduchá, ak viete, aké ingrediencie použiť. Základnými prvkami, ktoré by nemali chýbať vo vašich vegetariánskych receptoch, sú strukoviny, zelenina, obilniny, orechy a semienka, a mliečne výrobky alebo ich rastlinné alternatívy. Strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica a cícer, sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. Pridaním strukovín do vašich pokrmov zaistíte, že budú sýte a výživné. Strukoviny sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie. To vyplíva aj z úryvku na webe grizly.cz „Strukoviny by mali vďaka svojmu výživnému zloženiu tvoriť významnú časť našej stravy.“.
Zelenina je základom každého vegetariánskeho pokrmu. Môžete použiť akúkoľvek sezónnu zeleninu, ktorú máte radi, ako napríklad brokolicu, špenát, papriku alebo paradajky. Zelenina dodáva pokrmom farbu, chuť a taktiež množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie.
Obilniny, ako je quinoa, ryža alebo ovos, sú dôležitým zdrojom sacharidov a vlákniny. Tieto suroviny dodávajú energiu a pomáhajú udržovať pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Navyše sú obilniny všestranné a možno ich použiť v mnohých rôznych receptoch. Orechy a semienka, ako sú chia semienka, slnečnicové semienka alebo vlašské orechy, obsahujú zdravé tuky a bielkoviny. Pridaním týchto ingrediencií do pokrmov získate chrumkavú textúru a zvýšite ich výživovú hodnotu.
Mliečne výrobky, ako je syr a jogurt, alebo ich rastlinné alternatívy, ako je tofu alebo sójový syr, sú skvelým zdrojom bielkovín a vápnika. Tieto ingrediencie je možné ľahko začleniť do rôznych pokrmov, aby boli chutné a výživné. Kombináciou týchto základných ingrediencií môžete vytvoriť chutné a vyvážené vegetariánske jedlá, ktoré si zamiluje celá rodina.
Preskúmajte článok o nahradzovanie potravín, ktorý vám môže pomôcť s receptami.
Čím nahradiť mäso vo vegetariánskych receptoch?
Prechod na vegetariánsku stravu môže byť jednoduchý a chutný, ak viete, aké náhrady mäsa použiť vo vašich obľúbených receptoch. Existuje mnoho surovín, ktoré môžu nahradiť mäso a pritom dodať pokrmom potrebné bielkoviny, textúru a chuť. Tu sú niektoré z najlepších alternatív mäsa pre vegetariánske recepty:
- Tofu: Tofu je vyrobené zo sójových bôbov a je vynikajúcim zdrojom bielkovín. Má neutrálnu chuť, ktorá ľahko absorbuje chute marinád a korenia. Tofu je vhodné do stir-fry, polievok, šalátov aj pečených pokrmov.
- Tempeh: Tempeh je fermentovaný sójový produkt, ktorý má pevnejšiu textúru a výraznejšiu chuť ako tofu. Vďaka jeho zloženiu je tiež bohatý na bielkoviny a probiotiká. Tempeh je skvelý do sendvičov, stir-fry a grilovaných pokrmov.
- Seitan: Seitan, známy tiež ako pšeničné mäso, je vyrobený z pšeničného lepku a má textúru podobnú mäsu. Je bohatý na bielkoviny a je ideálny pre pokrmy ako sú guláša, karí a pečienka. Seitan môže byť ochutený a upravený na rôzne spôsoby.
- Strukoviny: Fazuľa, šošovica a cícer sú skvelou náhradou mäsa v mnohých receptoch. Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a rôzne minerály. Môžete ich použiť v polievkach, šalátoch, fašírkách a tacos.
- Huby: Huby, najmä druhy ako portobello a shiitake, majú mäsitú textúru a bohatú chuť. Sú skvelé na grilovanie, pečenie alebo ako náhrada mäsa v burgeri. Huby tiež dodávajú umami chuť, ktorá často chýba v bezmäsitých pokrmoch.
- Orechy a semienka: Orechy a semienka, ako sú vlašské orechy, slnečnicové semienka a chia semienka, môžu dodať pokrmom chrumkavú textúru a zvýšiť obsah bielkovín a zdravých tukov. Môžete ich pridať do šalátov, smoothie alebo použiť ako základ pre vegánske burgre a fašírky.
- Rastlinné mäso: Na trhu je k dispozícii stále viac produktov, ktoré napodobňujú chuť a textúru mäsa, ale sú vyrobené z rastlinných ingrediencií. Tieto výrobky sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí chcú znížiť konzumáciu mäsa, ale stále si užívať jeho chuť.
Výber správnej náhrady mäsa závisí od receptu a osobných preferencií. S týmito alternatívami môžete ľahko pripraviť chutné a výživné vegetariánske pokrmy, ktoré uspokoja vaše chuťové poháriky a dodajú telu potrebné živiny.
Vegetariánske recepty
Vegetariánske recepty sú stále populárnejšie vďaka ich zdravotným prínosom a pozitívnemu vplyvu na životné prostredie. Vegetariánska strava je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo podporuje celkové zdravie a môže pomôcť pri prevencii rôznych ochorení. Okrem toho ponúka vegetariánska kuchyňa širokú škálu chutí a možností, ako experimentovať s rôznymi surovinami a korením. Obľúbenými vegetariánskymi pokrmami sú napríklad fašírky, rizoto a lasagne, ktoré je možné pripraviť v mnohých variáciách.
Vegetariánske fašírky
Vegetariánske fašírky sú skvelou alternatívou k tradičným mäsovým fašírkam. Sú nielen chutné, ale aj plné živín, ktoré telo potrebuje. Pripravujú sa z rôznych druhov zeleniny a strukovín, čo ich robí výživnými a sýtymi. Vegetariánske fašírky môžete podávať ako hlavný chod s prílohou alebo ako súčasť burgera.
Suroviny
- 1 šálka vareného cíceru (alebo cícer z konzervy, scedené a opláchnuté)
- 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 šálka strúhanky
- 1 vajce (alebo rastlinná alternatíva, napr. chia semienka namočená vo vode)
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička papriky
- čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo koriander), nasekané
Postup
- Cícer rozmixujte alebo roztlačte vidličkou do hrubej pasty.
- V mise zmiešajte cícerovú pastu s nasekanou cibuľou, prelisovaným cesnakom a strúhankou.
- Pridajte vajcia (alebo jeho alternatívu), olivový olej, soľ, korenie, rascu, papriku a nasekané bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
- Zo zmesi tvarujte malé fašírky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a fašírky smažte z oboch strán do zlatista a chrumkava, asi 3-4 minúty z každej strany.
- Hotové fašírky preneste na tanier s papierovým obrúskom, aby sa odsal prebytočný tuk.
Vegetariánske fašírky sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú chutnú a zdravú alternatívu k mäsovým pokrmom. Sú ľahko pripraviteľné a veľmi univerzálne. Môžete ich podávať ako hlavný chod s prílohou, ako súčasť burgera alebo ich použiť ako zdravú desiatu. Vďaka kombinácii strukovín a zeleniny sú tieto fašírky nielen chutné, ale aj plné bielkovín, vlákniny a ďalších dôležitých živín.
Vegetariánske rizoto
Vegetariánske rizoto je lahodný a krémový pokrm, ktorý je plný chuti a výživných ingrediencií. Toto talianske jedlo je skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu zeleninu a vytvoriť sýte a uspokojivé jedlo. Rizoto je obľúbené pre jeho všestrannosť a jednoduchú prípravu, čo ho robí ideálnym pre rodinné večere aj slávnostné príležitosti.
Suroviny
- 1 a 1/2 šálky arborio ryže
- 1 stredná cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 šálka suchého bieleho vína (voliteľne)
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka čerstvého hrášku (alebo mrazeného)
- 1 stredná cuketa, nakrájaná na malé kúsky
- 1 červená paprika, nakrájaná na malé kúsky
- 1 šálka strúhaného parmezánu (alebo rastlinné alternatívy)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky (napr. bazalka alebo petržlen), nasekané
Postup
- V hrnci rozohrejte zeleninový vývar a udržujte ho teplý na nízkom plameni.
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednom plameni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatí.
- Pridajte arborio ryžu a miešajte, kým nie je ryža obalená olejom a ľahko opražená, asi 2 minúty.
- Ak používate víno, pridajte ho teraz a miešajte, kým sa takmer všetko víno neodparí.
- Začnite pridávať teplý zeleninový vývar po jednej naberačke, často miešajte. Pred pridaním ďalšej naberačky vývaru vždy počkajte, až ryža absorbovala predchádzajúcu dávku.
- Po asi 15 minútach pridajte nakrájanú cuketu a papriku. Pokračujte v pridávaní vývaru a miešania, kým ryža nie je mäkká a krémová, asi ďalších 5-10 minút.
- Nakoniec pridajte hrášok a premiešajte. Počkajte, kým sa hrášok prehreje, potom odstavte rizoto z ohňa.
- Vmiešajte strúhaný parmezán (alebo rastlinnú alternatívu), osoľte a okoreňte podľa chuti. Podľa potreby môžete pridať aj trochu masla alebo rastlinného tuku na extra krémovosť.
- Podávajte horúce, ozdobené čerstvými bylinkami.
Vegetariánske rizoto je vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať bohatú a chutnú večeru bez mäsa. Toto krémové rizoto je plné chuti vďaka kombinácii čerstvej zeleniny, kvalitného zeleninového vývaru a syra. Jeho príprava je jednoduchá, a napriek tomu výsledok pôsobí sofistikovane, čo ho robí ideálnym pre akúkoľvek príležitosť. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny a korenia, aby bolo rizoto presne podľa vášho gusta.
Vegetariánske lasagne
Vegetariánske lasagne je lahodné talianske jedlo plné vrstiev zeleniny, syra a omáčok, ktoré sa rozplývajú v ústach. Táto verzia bez mäsa je skvelou alternatívou pre tých, ktorí si chcú pochutnať na bohatom a sýtom jedle plnom chuti.
Suroviny
- 1 balenie lasagne (cestovín)
- 2 šálky paradajkovej omáčky (môžete použiť domácu alebo kupovanú)
- 1 cuketa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 baklažán, nakrájaný na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
- 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 2 šálky ricotty (alebo rastlinnú alternatívu)
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- 2 šálky strúhaného mozzarelly
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky (napr. bazalka alebo oregano), nasekané
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 180°C.
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezmäkne. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ďalšiu minútu, kým nezačne voňať.
- Pridajte nakrájanú cuketu, baklažán a červenú papriku. Osoľte a okoreňte podľa chuti a smažte, kým zelenina nezmäkne, asi 5-7 minút. Odstavte z ohňa.
- V malej mise zmiešajte ricottu s polovicou strúhaného parmezánu a časťou nasekaných byliniek. Ochutnajte a pridajte podľa potreby soľ a korenie.
- Do zapekacej misy alebo pekáča na lasagne rozotrite tenkú vrstvu paradajkovej omáčky. Položte na ňu vrstvu lasagnej, tak aby boli tesne pri sebe.
- Na cestíčka nanesiete vrstvu ricotty s bylinkami a rozotrite ju rovnomerne. Na to položte ďalšiu vrstvu zeleninovej zmesi a posypte strúhanou mozzarellou.
- Opakujte vrstvenie – lasagne, paradajkové omáčky, ricotty, zeleniny a mozzarelly – kým nevytvoríte poslednú vrstvu. Na vrchol dajte zvyšok mozzarelly a strúhaného parmezánu.
- Pokryte pekáč alobalom a pečte asi 30 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ďalších 10-15 minút, kým vrchná vrstva nie je zlatistá a bublajúca.
- Nechajte lasagne odpočinúť asi 10 minút pred podávaním. Ozdobte čerstvými bylinkami a nakrájanou bazalkou alebo oreganom.
Vegetariánske lasagne sú skvelým pokrmom, ktorý poteší všetkých milovníkov talianskej kuchyne. Táto verzia bez mäsa ponúka bohatú kombináciu zeleniny, syra a omáčky, ktoré sa krásne snúbia do jedinečného jedla. Pripravte si ho na rodinnú večeru alebo na oslavu s priateľmi a buďte si istí, že každý si pochutí na tomto skvelom jedle plnom chuti a výživných ingrediencií.
Vegetariánsky burger
Vegetariánsky burger je lahodná a zdravá alternatíva k tradičným masovým burgerom. Tento pokrm je plný chuti a ponúka širokú paletu možností, ako si pochutnať na rastlinných ingredienciách.
Suroviny
- 1 konzerva cíceru (400 g), opláchnutá a scedená
- 1 stredná cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 1/2 šálky strúhanky
- 1 vajce (alebo rastlinná alternatíva, napr. chia semienka namočená vo vode)
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 hamburgerové žemle
- syr (podľa preferencie, napr. plátky čedaru alebo syr typu mozzarella)
- zeleninové prílohy (napr. paradajky, listový šalát, nakladané uhorky)
- omáčky (napr. kečup, horčica, majonéza)
- olivový olej alebo rastlinný tuk na vyprážanie
Postup
- V mixéri rozmixujte cícer na hrubú pastu. Presuňte do misy.
- Do cíceru pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nastrúhanú mrkvu, strúhanku, vajcia (alebo jeho rastlinnú alternatívu), rascu, mletú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie dobre spoja.
- Zmesou formujte fašírky podľa požadovanej veľkosti.
- Na panvici rozohrejte olej alebo rastlinný tuk na strednom plameni. Položte fašírky na panvicu a smažte ich z oboch strán do zlatista a chrumkava, asi 4-5 minút z každej strany.
- Hamburgerové žemle rozkrojte napoly a zľahka ich opražte na panvici.
- Na spodnú polovicu hamburgerovej žemle položte listový šalát a plátky paradajok. Na to dajte hotovú vegánsku fašírku.
- Ak používate syr, položte plátky syra na horúce fašírky, aby sa ľahko rozpustil.
- Na vrch burgera pridajte ďalšie prílohy podľa chuti (napr. nakladané uhorky) a zakryte druhou polovicou hamburgerovej žemle.
- Podávajte horúce, ideálne doplnené omáčkami podľa preferencie.
Vegetariánsky burger je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú užívať si lahodný burgerový zážitok bez mäsa. Tento pokrm ponúka bohatú kombináciu chutí a je plný živín, ktoré telo potrebuje. Je ľahko pripraviteľný a môžete sa s ním hravo hrať podľa vášho gusta, pridávať rôzne omáčky a prílohy podľa preferencie. Pripravte si ho na rodinnú večeru alebo oslávte s priateľmi.
Vegetariánska chilli sin carne
Vegetariánska chilli sin carne je lahodné a sýte jedlo, ktoré prináša bohatú chuť a zdravé ingrediencie. Tento pokrm je skvelou alternatívou k tradičnému chilli con carne s mäsom.
Suroviny
- 1 hrnček čiernych fazule, opláchnutých a scedených
- 1 hrnček fazule pinto, opláchnutých a scedených
- 1 hrnček červenej šošovky, opláchnuté
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 žltá paprika, nakrájaná na kocky
- 1 hrnček kukurice (mrazené alebo konzervované)
- 1 plechovka nasekaných paradajok (400 g)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky mletej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky kajenského korenia (voliteľne, pre pikantnú chuť)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olivový olej
- čerstvé bylinky (napr. koriander alebo petržlen), nasekané (na ozdobenie)
Postup
- V hrnci na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a restujte, kým nezozlátne, asi 5 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak, mletú papriku a mletú rascu. Miešajte a restujte ďalších 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
- Pridajte nakrájané papriky (červenú a žltú) a smažte ich s cibuľou asi 5 minút, kým nezmäknú.
- Pridajte opláchnuté fazule (čierna fazuľa, fazuľa pinto, červenú šošovku) a kukuricu. Premiešajte.
- Pridajte nasekané paradajky, paradajkový pretlak a kajenské korenie (ak používate). Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Nechajte chilli variť na miernom ohni približne 20-30 minút, kým nie je zelenina mäkká a chuť pokrmu sa neprepojí.
- Po uvarení dochuťte podľa potreby soľou a korením. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať viac kajenského korenia.
- Hotové chilli sin carne podávajte horúce, ozdobené nasekanými bylinkami (napr. koriandrom alebo petržlenom). Ideálne podávajte s ryžou alebo pečivom na namáčanie.
Vegetariánska chilli sin carne je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú pochutnať na chutnej a zdravej alternatíve k tradičnému chilli con carne s mäsom. Tento pokrm je bohatý na bielkoviny a vlákninu vďaka kombinácii rôznych druhov fazule, šošovky a zeleniny. Je ľahko pripraviteľný a ponúka skvelú možnosť experimentovať s rôznymi koreneniami a prísadami podľa osobnej preferencie.
Vegetariánsky guláš
Vegetariánsky guláš je sýty a chutný pokrm plný aromatických korenín a rôznych druhov zeleniny. Tento recept je skvelou alternatívou k tradičnému mäsovému gulášu a ponúka bohatú chuťovú paletu.
Suroviny
- 2 cibule, nakrájané na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 paprika (červená alebo žltá), nakrájaná na prúžky
- 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 lyžica olivového oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo koriander)
Postup
- Na veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne a nezezlátne sa.
- Pridajte pretlačený cesnak, mletú papriku, sladkú papriku a mletú rascu. Vymažte asi 1 minútu, alebo kým korenie nezačne voňať.
- Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvy a papriku. Premiešajte a smažte ďalšie 5 minút.
- Pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, worcesterskú omáčku a zeleninový vývar. Dobre premiešajte, priveďte do varu a potom znížte plameň na minimum. Zakryte hrniec a nechajte variť asi 20-25 minút, alebo kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
- Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať trochu vody alebo ďalšieho zeleninového vývaru. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Pred podávaním ozdobte čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo koriander.
Vegetariánsky guláš je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať bohatú a zdravú zeleninovú alternatívu k tradičnému gulášu s mäsom. Tento pokrm je plný chuti vďaka kombinácii korenia, zeleniny a paradajkovej omáčky. Podávajte ho s chlebom alebo knedľami pre dokonalú chuťovú harmóniu.
Falafel
Falafel je tradičný blízkovýchodný pokrm, ktorý sa skladá z guličiek vyrobených z cíceru. Tento pokrm je obľúbený pre jeho chrumkavú vonkajšiu vrstvu a mäkký, aromatický stred.
Suroviny
- 1 hrnček suchého cíceru (alebo dva hrnčeky naklíčeného cícera)
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 cibuľa, nakrájaná na menšie kúsky
- 1/4 hrnčeka nasekaného čerstvého petržlenu alebo koriandra
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky koriandra
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 4 lyžice hladkej múky (pre konzistenciu)
- olej na vyprážanie
Postup
- Ak používate suchý cícer, namočte ho cez noc vo vode. Následne cícer dôkladne opláchnite. Ak používate naklíčený cícer, dôkladne ho opláchnite.
- V mixéri zmiešajte cícer, prelisovaný cesnak, nakrájanú cibuľu, nasekanú petržlen (alebo koriander), mletú rascu, mletú papriku, koriander, soľ, korenie a jedlú sódu. Mixujte zmes až do tej doby, než bude cícer dôkladne rozdrvený a zmes bude mať konzistenciu hrubého cesta. Pridajte potrebné množstvo hladkej múky, aby sa zmes dobre spojila.
- Z cícerovej zmesi vytvarujte malé guličky s veľkosťou približne 3-4 cm v priemere. Môžete použiť stredne veľkú lyžicu na získanie rovnakých veľkostí guličiek.
- Na panvici zohrejte dostatok oleja na strednej plameni. Postupne zmažte falafel guličky z oboch strán do zlatista a chrumkava. To by malo trvať približne 3-4 minúty na každej strane.
- Vyberte vyprážaný falafel z oleja a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, aby sa zbavili prebytočného oleja.
Falafel je lahodný vegetariánsky pokrm, ktorý je plný bielkovín a vlákniny z cíceru. Je ideálny pre vegetariánov aj tých, ktorí chcú skúsiť niečo nové a exotické. Pripravte si ho doma a užite si autentickú chuť blízkovýchodnej kuchyne!
Mohlo by vás tiež zaujímať: Horchata recept: Ochutnajte lahodný nápoj z tigrieho orecha
Zdroje: bezhladoveni.cz – Čím nahradit maso, aby vám nechyběly důležité živiny?, vegan.cz – Vegetarián – co jí, druhy vegetariánství a jak s ním začít
-
Ako doplniť bielkoviny bez tuku? Kde ich nájsť a ako ich zaradiť
Ako doplniť bielkoviny bez tuku je otázka, ktorú si kladie čoraz viac ľudí. Prečítajte si, ako zaradiť bielkoviny bez tuku do každodenného jedálnička.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.