Kto je Ambivert

Ambivert: Kto je Ambivert a čím sa tento osobnostný rys vyznačuje?

Ambivert je novodobé pomenovanie pre človeka, ktorý nie je ani introvert, ani extrovert, ale balansuje medzi oboma osobnostnými typmi . Ambivert je teda človek, ktorý sa prispôsobuje momentálnej situácii a nezažíva nepohodlie ani sám, ani keď je stredobodom pozornosti.

Ambiverzia však nie je iba stredom týchto dvoch polarít, ale je samostatným osobnostným rysom, a ambivertný človek má rovnako ako introvert alebo extrovert svoje špecifické vlastnosti a potreby.

Flexibilita v sociálnych interakciách

Ambiverti sú špecifickí práve pre svoju schopnosť počúvať a reagovať. Majú silnú empatiu a vďaka tomu dokážu ku každému človeku pristupovať individuálne podľa jeho potrieb. Vďaka tomu sú ambiverti najlepšími obchodníkmi, pretože s každým hovorí jeho vlastným špecifickým jazykom.

Význam ambivertov v obchodnom svete dokazuje aj štúdia Adama Granta z roku 2013. Štúdia sa zaoberala spochybnením bežného názoru, že extroverti sú najlepšími predajcami.

Výskum bol vykonaný na vzorke 340 predajcov po dobu troch mesiacov. Grant meral ich úroveň extraverzie pomocou dotazníka. Výsledky ukázali, že ambiverti dosahujú najvyššie predajné výsledky, a to až o 24 % viac ako extroverti, a 32 % viac ako introverti.

Adaptácia v pracovnom prostredí

V pracovnom prostredí ambiverti vynikajú vďaka svojej schopnosti prispôsobiť sa danej situácii, teda rôznym pracovným rolám a požiadavkám. Sú schopní viesť tím (extravertný aspekt), ale tiež sa sústrediť na detaily, plánovanie a administratívu (introvertný aspekt).

Potreba vyváženého času

Ambiverti sa kvôli svojej povahe často dostávajú do situácií, keď sú vyčerpaní. Po intenzívnych sociálnych interakciách alebo práci potrebujú svoj čas na spracovanie všetkých informácií, ktoré počas dňa prijali.

Tolerancia rôznych typov stimulov

Ambiverti majú tendenciu byť citlivý na podnety z okolia, ale ich reakcie môžu byť viac vyvážené ako u čistých extrovertov alebo introvertov. Sú schopní sa adaptovať na rôzne prostredie a zmeny v rutine.

Rôzne zdroje energie

Kým introverti získavajú energiu z času stráveného sami, a extroverti z interakcií s ostatnými, ambiverti nielen môžu, ale aj musia nájsť rovnováhu medzi oboma zdrojmi energie. To znamená, že využívajú ako čas v spoločnosti, tak aj čas na odpočinok podľa svojich potrieb.

Čo si z toho vziať?

Osobnostné rysy sú rozmanité a komplexné, neustále sa vyvíjajú a odhaľujú nové aspekty ľudského správania a identity. Pochopenie toho, že ľudské osobnosti nespadnú jednoducho do kategórií introverzie alebo extroverzie, nám umožňuje lepšie oceniť nuansy a variabilitu jednotlivcov. prispôsobiť sa širokej škále situácií a prostredia. Rozpoznanie a ocenenie ambiverzie nás vedie k lepšiemu porozumeniu ľudskej povahy a schopnosti jednotlivcov prispôsobiť sa svojmu okoliu.