Zázračná huba zvaná Kombucha sa stáva stále populárnejšou alternatívou k bežným nápojom na doplnenie energie ako sú káva alebo čaj. Mnoho ľudí si nemôže vynachváliť účinky kombuchy na zdravie a dokonca sa jej pripisujú zaujímavé liečivé vlastnosti. Ale aké sú podložené kombucha účinky na zdravie? A je kombucha naozaj zázračná huba? To sú otázky, na ktoré sa vám budeme v tomto článku snažiť odpovedať.
Obsah článku
Huba kombucha – čo to je?
Huba kombucha nie je hubou v pravom slova zmysle, ale ide o symbiotickú kultúru baktérií a kvasiniek, ktorá sa používa na fermentáciu sladkého čaju a vytváranie nápoja zvaného kombuča.
Kombucha je obľúbený nápoj medzi ľuďmi, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným sladkým nápojom a tiež medzi ľuďmi, ktorí veria, že má zdravotné prínosy a benefity. Nápoj Kombucha huba sa vyrába po celom svete a možno ho ochutnať v mnohých rôznych príchutiach.
Je to vlastne sladká čajová zmes, ktorá je fermentovaná pomocou symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek, ktorá sa nazýva SCOBY(Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Počas fermentácie sa cukry a ďalšie látky v čaji rozložia a vytvorí sa množstvo probiotických a ďalších živín, čo dáva kombuču jeho charakteristickú kyslú chuť. Kombucha je považovaná za nízkokalorický nápoj s mnohými prínosmi pre zdravie, vrátane podpory tráviaceho traktu a imunitného systému.
Čo obsahuje kombucha?
Pri fermentácii čaju potom kombucha transformuje cukry a vytvára kyselinu octovú, kyselinu mliečnu a ďalšie typické látky. Presne tieto látky potom dávajú nápoju kombucha charakteristickú chuť a vôňu, a tiež mu prisudzujú mnoho zdravotných výhod.
Kombucha je vyrábaná z čaju, teda obsahuje aj kofeín. Avšak množstvo kofeínu v kombuče sa líši v závislosti od druhu čaju, ktorý sa používa na výrobu, a tiež na dobe fermentácie. V neposlednom rade v kombuče môže byť obsiahnuté malé množstvo alkoholu, ktorý sa tvorí počas procesu fermentácie. Väčšinou však ide iba o stopové množstvo – obvykle menej ako 0,5 %.
Aké má kombucha účinky?
Medzi najčastejšie udávané kombucha účinky patria:
Probiotické účinky
Kombucha obsahuje rôzne druhy baktérií a kvasiniek, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravú rovnováhu baktérií v tráviacom trakte.
Detoxikačné účinky
Kombucha dokáže pomôcť telu eliminovať škodlivé látky a toxíny, ktoré sa hromadia v pečeni.
Podpora imunitného systému
Niektoré štúdie naznačujú, že kombucha má kladný vplyv na posilnenie imunitného systému a zároveň umožňuje účinnejšie bojovať proti infekciám.
Zlepšenie trávenia
Kombucha vie pomôcť tráveniu tým, že znižuje výskyt zápalov v tráviacom trakte a naopak podporuje rast zdravých baktérií v črevách.
Zníženie krvného tlaku
Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že kombucha sa vie postarať o zníženie krvného tlaku a zároveň dokáže znížiť riziko výskytu srdcových chorôb.
Avšak väčšina týchto údajných výhod je založená na drobnom počte štúdií vykonávaných na zvieratách alebo na malých skupinkách ľudí. Nemožno ich teda úplne ignorovať, avšak nemožno im kvôli tomu ani prikladať prílišnú váhu.
Je kombucha zdravá?
Áno, existujú preukázateľne pozitívne kombucha účinky na zdravie. V kombuče sú totiž obsiahnuté napríklad probiotiká, ktoré môžu podporovať zdravú rovnováhu mikrobiomu v čreve. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré prispievajú k tráveniu potravy a posilňujú imunitný systém. Okrem probiotík obsahuje kombucha aj antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi.
Je dobrý nápad kombucha v tehotenstve? Nie, pretože obsahuje malé množstvo alkoholu, ktoré by mohlo byť problematické pre niektorých ľudí, najmä práve pre tehotné ženy, dojčiace matky či osoby, ktoré v minulosti mali problémy s pitím.
Kedy najlepšie piť kombuchu?
Ako správne užívať kombuchu? Kombuchu môžete piť kedykoľvek počas dňa, ale veľa ľudí preferuje jej konzumáciu ráno alebo pred jedlom, aby podporili trávenie. Odporúča sa však piť kombuchu postupne as mierou, aby sa minimalizovali prípadné riziká spojené s príliš vysokým príjmom kyseliny mliečnej, cukru alebo alkoholu.
Ak sa rozhodnete užívať kombuchu pravidelne, je dôležité zvoliť kvalitný a zdravotne nezávadný variant, ktorý bol správne fermentovaný a skladovaný. Kombucha sa väčšinou predáva vo fľašiach a môžete ju skladovať v chladničke.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
-
Recept na kimči: fermentované kórejské jedlo plné vitamínov
Kimči recept je tradičné kórejské jedlo, ktoré je čoraz obľúbenejšie. Prečítajte si, ako pripraviť kimči a ako dlho ho fermentovať.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.