Ad hoc

Ad Hoc: Aký je význam Ad hoc a kedy ho správne použiť?

Ad hoc  [ad hok], niekedy napísané aj ako ad-hoc, je latinský výraz, ktorý sa bežne používa v anglickom jazyku, ale aj v ďalších jazykoch. Znamená „na tento účel“ alebo „na tento konkrétny prípad„. Využíva sa na označenie niečoho, čo je vytvorené alebo organizované špeciálne na určitý účel alebo príležitosť a nemá trvalú alebo všeobecnú platnosť.

V politike a ekonómii sa hovorí o ad hoc zmluvách, dohodách, opatreniach a pod. V počítačovej terminológii ad hoc označuje dočasné sieťové spojenie medzi dvoma prvkami, napríklad notebooky prepojené pomocou Wi-Fi bez využitia prístupového bodu (AP) . Spojenie ad hoc hypotéza vo filozofii a vede označuje špeciálne účelovo vytvorenú hypotézu.

Príklad použitia ad hoc

„Bol vytvorený ad hoc výbor, ktorý sa bude zaoberať riešením konkrétnych problémov vo firme.“ V tomto príklade „ad hoc výbor“ znamená, že bol vytvorený špeciálne pre riešenie určitých problémov vo firme a nie je trvalou či štandardnou súčasťou organizačnej štruktúry. Môže byť zostavený na dobu jednej úlohy alebo na určitý účel a po splnení tohto účelu sa môže rozpustiť.