recepty z kuracích pŕs

TOP recepty z kuracích pŕs: 9x neodolateľne dobré kura!

Top recepty z kuracích pŕs sú nepostrádateľnou súčasťou kuchyne. Všestrannosť a schopnosť prispôsobiť sa rôznym chuťovým kombináciám robí z kuracie prsia najobľúbenejšou časťou tejto hydiny. Preskúmajte tento článok, ktorý vám predstaví najlepšie recepty, ako využiť kuracie prsia v kuchyni. Od klasických a osvedčených pokrmov po inovatívne a exotické variácie. Nájdete tu inšpiráciu na každú príležitosť a každý chuťový zážitok. Pripravte sa na kultúrnu cestu plnú lahodných pokrmov, ktoré vaše chuťové bunky rozhodne oslnia. Či už ste začiatočník v kuchyni alebo skúsený kuchár, tieto recepty vám umožní objaviť nové spôsoby, ako pripraviť to najlepšie z kuracích pŕs.

Prečo dávať kuracie mäso do pokrmov?

Táto otázka môže mať niekoľko dôležitých dôvodov, ktoré sú kľúčové pre to, prečo je kuracie mäso tak obľúbenou súčasťou mnohých jedál. Jedným z hlavných dôvodov je vysoký obsah bielkovín, ktorý je kľúčový pre rast a opravu buniek v ľudskom tele. Bielkoviny sú tiež dôležité pre udržanie svalovej hmoty a poskytujú dlhotrvajúci pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti. Ďalším dôležitým faktorom je všestrannosť pri varení, ktorú kuracie mäso ponúka. Môžete ho grilovať, smažiť, dusiť, piecť alebo pridať do polievok a šalátov. Možnosti sú takmer nekonečné, čo z neho robí ideálnu ingredienciu na varenie všetkých druhov jedál.

Kuracie mäso tiež ponúka množstvo zdravotných výhod vďaka jeho nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu živín. Obsahuje vitamín B, železo, zinok a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela a môžu pomôcť posilniť imunitu a podporiť celkové zdravie . Dostupnosť a cenová dostupnosť sú ďalšími faktormi, ktoré robia kuracie mäso atraktívnou voľbou na varenie. Je bežne dostupné v supermarketoch po celom svete a obvykle je cenovo dostupnejšie ako iné druhy mäsa. S týmito vlastnosťami nie je divu, že je kuracie mäso tak obľúbenou súčasťou mnohých jedál po celom svete.

recepty z kuracích pŕs

Recept z kuracích pŕs a ďalšie ingrediencie

Kuracie prsia sú vynikajúcou ingredienciou, ktorá sa skvele kombinuje s rôznymi prísadami a korením, a to vďaka jeho všestrannosti a neutrálnej chuti. Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť kuracie prsia, a rôzne prísady, ktoré s nimi je možné kombinovať, aby vznikli lahodné pokrmy. K najobľúbenejším prísadám, ktoré sa najviac hodia ku kuraciemu mäsu, patria rôzne druhy zeleniny, ako sú cibuľa, paprika, cuketa, paradajky alebo brokolica. Tieto zeleninové ingrediencie pridávajú nielen výživné hodnoty a bohatú chuť, ale aj zaujímavú textúru do jedla.

Ďalej sa k kuraciemu mäsu často používajú rôzne bylinky a korenia, ako je cesnak, tymián, rozmarín, koriander, kurkuma alebo karí. Tieto aromatické prísady dodávajú jedlu intenzívnu chuť a vôňu, ktoré zvyšujú jeho atraktivitu. Kuracie mäso tiež skvele chutí s rôznymi omáčkami a syrmi, ktoré môžu spríjemniť jeho chuť a textúru. Všeobecne platí, že kvalitné oleje, octy a byliny sú ideálnymi doplnkami, ktoré môžu zvýrazniť chuť a vôňu kuracieho mäsa a priniesť do pokrmu ďalšiu dimenziu. S mnohými možnosťami pre kreatívne kombinácie je kuracie mäso skvelou voľbou pre každého kuchára, ktorý rád experimentuje v kuchyni a objavuje nové chute a prísady.

Top recepty z kuracích pŕs

Kuracie mäso je jednou z najobľúbenejších a najuniverzálnejších surovín v kuchyni. Jeho všestrannosť a schopnosť ľahko sa prispôsobiť rôznym chuťovým kombináciám ho robia nevyhnutnou súčasťou mnohých kulinárskych tradícií po celom svete. Existuje nepreberné množstvo spôsobov, ako pripraviť kuracie prsia, a top recepty z kuracích pŕs zahŕňajú všetko od rýchlych a jednoduchých pokrmov až po zložitejšie a bohato korenené špeciality. Od grilovaných kuracích pŕs po vyprážané chrumkavé kúsky, od pikantného kuracieho karí po osviežujúce kuracie šaláty, možnosti sú prakticky nekonečné.

Pečené kuracie prsia v rizote s hubami

Kuracie rizoto s hubami je lahodný a sýty recept z kuracích pŕs, ktoré ocení každý milovník talianskej kuchyne. Táto jednoduchá, ale elegantná kombinácia kuracieho mäsa, húb a ryže vytvorí skvelú večeru pre vašu rodinu alebo hostí.

Ingrediencia:

  • 400 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
  • 250 g arborio ryže
  • 200 g húb (šampiňóny alebo hríbiky)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 100 ml bieleho vína
  • soľ a korenie podľa chuti
  • na ozdobenie: nasekaná petržlenová vňať a strúhaný parmezán

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olivový olej a maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezozlátne.
  2. Pridajte nasekaný cesnak a restujte ďalších 1-2 minúty.
  3. Pridajte nakrájané kuracie prsia a opražte ich dozlatista.
  4. Pridajte huby a nechajte ich restovať, kým nestratí väčšinu tekutiny.
  5. Pridajte arborio ryžu a premiešajte, aby sa dobre spojila s ostatnými ingredienciami.
  6. Postupne prilejte biele víno a nechajte variť, kým väčšina tekutiny nevyparí.
  7. Za stáleho miešania postupne prilievajte kurací vývar, až ryža absorbuje všetku tekutinu a stane sa mäkkou a krémovou.
  8. Pridajte sušené bylinky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  9. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom.

Toto kuracie rizoto s hubami je elegantným a chutným pokrmom, ktorým môžete ohromiť vašich hostí. Kombinácia kuracieho mäsa, húb a ryže vytvára bohatú a príjemnú chuť, ktorá vás zahreje a urobí spokojnými. Podávajte s čerstvým chlebom a lahodným bielym vínom pre dokonalý taliansky zážitok.

Kurací šalát s mangom a avokádom

Kurací šalát s mangom a avokádom je osviežujúca a lahodná pochúťka, ktorá je ideálna pre ľahký obed alebo večeru v teplých letných dňoch. Tento šalát plný chuťou a textúr zaručene osvieži vaše chuťové bunky.

Ingrediencia:

  • 2 kuracie prsia (varené a nakrájané na kocky)
  • 1 mango (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 1 avokádo (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na prúžky)
  • 1 uhorka (nakrájaná na kocky)
  • 1/4 červenej cibule (nakrájaná na tenké plátky)
  • 50 g orechov (napr. vlašské, pekanové alebo para orechy)
  • čerstvý koriander alebo petržlen (nasekané)
  • na dresing: 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice limetkovej šťavy, 1 lyžička medu, soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte varené kuracie prsia, nakrájané mango, avokádo, červenú papriku, uhorku a cibuľu.
  2. Pridajte orechy a nasekanú koriander alebo petržlen a premiešajte.
  3. V malej miske zmiešajte ingrediencie na dresing – olivový olej, limetkovú šťavu, med, soľ a korenie.
  4. Dresing nalejte na šalát a jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  5. Podávajte okamžite ako samostatný pokrm alebo ako prílohu ku grilovanému syru alebo rybe.

Tento osviežujúci kurací šalát s mango a avokádom je skvelou voľbou pre letné obedy alebo večere. Kombinácia sladkého manga, krémového avokáda a šťavnatého kuracieho mäsa vytvára harmonickú chuť, ktorá vás očarí. Podávajte s čerstvým citrónovým alebo limetkovým nápojom pre dokonalý letný zážitok.

Kurací šalát

Kurací tacos s avokádovým dipom

Kuracie tacos s avokádovým dipom sú skvelou alternatívou k tradičným tacos s hovädzím mäsom. Tieto plnené tortilly sú pikantné, šťavnaté a plné chutí, ktoré vás okúzlia.

Ingrediencia:

  • 500 g kuracích pŕs (nakrájaných na plátky)
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná na polkolieska)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na prúžky)
  • 1 zelená paprika (nakrájaná na prúžky)
  • 1 avokádo (ošúpané a rozdrvené)
  • 1 limetka (šťava)
  • 1 jalapeno (nasekané)
  • 1/4 hrnčeka nasekané čerstvé koriandra
  • 8 tortíl
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu a papriky, kým nezmäknú.
  2. Pridajte nakrájané kuracie mäso a smažte, kým nie je úplne prepečené.
  3. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a premiešajte.
  4. Na menšej panvici zahrejte trochu oleja a zahrejte tortilly na oboch stranách.
  5. Zmiešajte rozdrvené avokádo, limetkovú šťavu, nasekané jalapeno, čerstvý koriander a dochuťte soľou aj korením.
  6. Do každej tortilly vložte zmes z kuracieho mäsa a paprík, potrite avokádovým dipom a posypte nasekaným koriandrom.
  7. Zložte tortilly na polovicu a podávajte.

Tieto kuracie tacos s avokádovým dipom sú skvelou voľbou pre rýchly a chutný obed alebo večeru. Kombinácia pikantného kuracieho mäsa, chrumkavých paprík a krémového avokádového dipu vytvára lahodnú a plnú chuť, ktorá vás očarí. Podávajte s čerstvou salsou a guacamole pre dokonalý mexický zážitok.

Kuracie jarné rolky

Kuracie jarné rolky sú ľahký a osviežujúci recept z kuracích pŕs, ktorý zaručene poteší vaše chuťové bunky. Tieto krehké rolky plné chrumkavej zeleniny a šťavnatého kuracieho mäsa sú ideálne pre ľahký obed alebo ako predjedlo.

Ingrediencia:

  • 200 g kuracích pŕs (nakrájaných na tenké plátky)
  • 8 ryžových papierových plátov
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 1 uhorka (nastrúhaná)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na prúžky)
  • 50 g ryžových rezancov (varených podľa návodu)
  • čerstvá mäta alebo koriander (nasekaná)
  • sójová omáčka alebo sladkokyslá omáčka na podávanie

Postup:

  1. Do misky dajte teplú vodu a namočte do nej jeden ryžový papierový plát, kým sa nezmäkne.
  2. Plát položte na čistý pracovný povrch a na jednu stranu plátu umiestnite nakrájané opečené kuracie prsia, nastrúhanú mrkvu, uhorku, papriku a varené ryžové rezance.
  3. Plát pevne zatvárajte, začínajúc od okraja s náplňou, a to tým spôsobom, že ho pevne zabalíte a do strán prehnite.
  4. Postup opakujte so všetkými plátmi a náplňou.
  5. Hotové rolky podávajte s dipom zo sójovej omáčky alebo so sladkokyslou omáčkou.

Tieto kuracie jarné rolky sú skvelou voľbou pre ľahký a osviežujúci obed alebo predjedlo. Kombinácia šťavnatého kuracieho mäsa, čerstvej zeleniny a ryžových rezancov v krehkom ryžovom papieri vytvára harmonickú a lahodnú chuť, ktorá oslní vaše chuťové bunky. Podávajte s domácim dipom a užite si lahodnú chuť ázijskej kuchyne.

Kuracie curry s kokosovým mliekom

Kuracie curry s kokosovým mliekom je exotické jedlo, ktoré spája bohaté a pikantné chute s jemnosťou kokosového mlieka. Táto lahodná kombinácia prinesie do vašej kuchyne vôňu a chuť thajských kulinárskych tradícií.

Ingrediencia:

  • 500 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 paprika (nakrájaná na prúžky)
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 200 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 2 lyžice červeného karí korenia
  • 1 lyžička kurkumy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ryža na podávanie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nie sú mäkké a sklovité.
  2. Pridajte nakrájané kuracie prsia a smažte ich, kým nezozlátnu.
  3. Pridajte nakrájanú papriku a nastrúhanú mrkvu a smažte ďalších pár minút.
  4. Pridajte hrášok, kokosové mlieko, karí korenie a kurkumu. Premiešajte a priveďte k miernemu varu.
  5. Nechajte variť asi 15-20 minút, kým kuracie mäso nie je úplne prepečené a omáčka zhustnutá.
  6. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Podávajte s varenou ryžou.

Toto kuracie curry s kokosovým mliekom je plné exotických chutí a vôní, ktoré vás zavedú na cestu do ďalekých thajských uličiek. Kombinácia pikantného karí, krémového kokosového mlieka a jemného kuracieho mäsa vytvára lahodnú a vyváženú chuť, ktorá oslní vaše chuťové bunky. Podávajte s varenou ryžou a užite si exotický zážitok priamo z vašej kuchyne.

kuracie prsia

Pečené kuracie prsia recept s rezancami a zeleninou

Slíby s kuracím mäsom a zeleninou sú jednoduchým a vyváženým jedlom, ktoré je rýchlo pripravené a plné chutí. Táto jednoduchá kombinácia kuracieho mäsa, čerstvej zeleniny a rezancov vytvorí skvelú večeru pre celú rodinu.

Ingrediencia:

  • 300 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
  • 200 g ryžových rezancov
  • 1 cibuľa (nakrájaná na polkolieska)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na prúžky)
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 100 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica rybej omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Varte ryžové rezance podľa návodu na obale a nechajte bokom.
  2. Na panvici zohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nie sú mäkké.
  3. Pridajte nakrájané kuracie prsia a smažte, kým nezozlátnu.
  4. Pridajte nakrájanú papriku, nastrúhanú mrkvu a hrášok a smažte ďalších pár minút.
  5. Pridajte uvarené ryžové rezance a zmiešajte s ostatnými ingredienciami.
  6. Dochuťte sójovou omáčkou, rybou omáčkou, sezamovým olejom, soľou a čiernym korením podľa chuti.
  7. Podávajte teplé a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.

Táto kuracia rezancová zmes so zeleninou je skvelou voľbou pre rýchlu a chutnú večeru, ktorá poteší celú rodinu. Kombinácia jemných ryžových rezancov, šťavnatého kuracieho mäsa a čerstvej zeleniny vytvára lahodnú a vyváženú chuť, ktorá vás očarí. Podávajte teplé a užite si lahodnú večeru bez zbytočného stresu v kuchyni.

Kuracie lasagne

Kuracie lasagne sú zaujímavým a chutným variantom klasické talianske lasagne. Tento pokrm plný kuracieho mäsa, syra a omáčky je skvelou voľbou pre rodinnú večeru plnú chutí a vôní.

Ingrediencia:

  • 500 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
  • 250 g lasagnových cestovín
  • 500 ml bolonskej omáčky
  • 200 g ricotty
  • 100 g strúhaného syra (napr. parmezán)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvý bazalka na ozdobenie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezozlátne.
  2. Pridajte nakrájané kuracie mäso a smažte, kým nezozlátne.
  3. Pridajte boloňskú omáčku a premiešajte.
  4. Varte omáčku asi 10 minút na miernom ohni.
  5. Medzitým uvarte lasagnové cestoviny podľa návodu na obale a nechajte bokom.
  6. V malej mise zmiešajte ricottu so strúhaným syrom a korením.
  7. Vymažte zapekaciu misku olivovým olejom a vložte prvú vrstvu lasagnových cestovín.
  8. Na cestoviny nanesiete vrstvu omáčky s kuracím mäsom, potom vrstvu ricotty so syrom.
  9. Opakujte vrstvenie, kým nevypotrebujete všetky ingrediencie, s poslednou vrstvou ricotty so syrom.
  10. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-35 minút, kým lasagne nezozlátnu.
  11. Podávajte ozdobené nasekanou bazalkou.

Tieto kuracie lasagne sú bohatým a sýtym pokrmom, ktorý zaručene poteší všetkých členov vašej rodiny. Kombinácia šťavnatého kuracieho mäsa, hustej bolonskej omáčky a krémovej ricotty so syrom vytvára dokonalú harmóniu chutí. Podávajte s čerstvým šalátom a užite si skvelú taliansku večeru priamo z vašej kuchyne.

Kuracie prsia s cestovinami, brokolicou a špenátom

Cestoviny s kuracím mäsom, brokolicou a špenátom je lahodným spojením šťavnatého kuracieho mäsa, chrumkavej brokolice a šťavnatého špenátu, ktoré je podávané s krémovou omáčkou Alfredo. Tento pokrm je nielen lahodný, ale aj plný živín, ktoré telo potrebuje pre zdravý životný štýl. Pripravte sa na jednoduchý a chutný recept z kuracích pŕs, ktorý oslní vaše chuťové bunky a poteší celú rodinu.

Ingrediencia:

  • 300 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
  • 250 g cestovín (napr. linguine)
  • 1 hrsť brokolice (nakrájané na ružičky)
  • 2 hrsti špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 2 lyžice masla
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Varte cestoviny podľa návodu na obale a nechajte bokom.
  2. Na panvici zohrejte maslo a opražte nasekaný cesnak, kým nezačne voňať.
  3. Pridajte nakrájané kuracie prsia a smažte, kým nezozlátnu.
  4. Pridajte brokolicu a duste ďalších 5 minút, kým nezmäkne.
  5. Pridajte smotanu na šľahanie a strúhaný parmezán a premiešajte, kým sa omáčka nezahustí.
  6. Pridajte špenát a varte ďalších 2-3 minúty, kým nezvädne.
  7. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  8. Podávajte na taniere s uvarenými cestovinami a posypte ďalším parmezánom.

Cestoviny s kuracím mäsom, brokolicou a špenátom je chutným a vyváženým pokrmom, ktorý je ľahko pripraviteľný a plný bohatých chutí. Táto kombinácia kuracieho mäsa, zeleniny a krémovej omáčky je nielen lahodná, ale aj plná živín, ktoré telo potrebuje. Podávajte tento pokrm ako hlavný chod na rodinnej večeri alebo na oslavu s priateľmi a užite si jedinečnú chuťovú skúsenosť.

kuracie prsia s cestovinami

Kurací šalát s avokádovým dresingom

Kurací šalát s avokádovým dresingom je osviežujúcim a zdravým pokrmom, ktorý je plný chutí a výživných látok. Tento lahodný šalát spája šťavnaté kuracie mäso, chrumkavú zeleninu a krémový avokádový dresing, ktorý vám zaručene prinesie chuťový zážitok.

Ingrediencia:

  • 300 g kuracích pŕs (uvarených a nakrájaných na plátky)
  • 1 avokádo (ošúpané a rozdrvené)
  • 2 paradajky (nakrájané na kocky)
  • 1 uhorka (nakrájaná na plátky)
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 100 g listového šalátu (napr. rímsky šalát alebo ľadový šalát)
  • 1 limetka (šťava)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička medu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, šťavu z limetky, med, soľ a korenie, aby ste vytvorili avokádový dresing.
  2. Pridajte rozdrvené avokádo do misy s dresingom a dôkladne premiešajte, kým nedostanete hladkú omáčku.
  3. Do omáčky pridajte nakrájané paradajky, uhorku a cibuľu a znovu premiešajte.
  4. Pridajte nakrájané kuracie mäso a opäť premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  5. Na poslednú vrstvu pridajte listový šalát a jemne premiešajte, aby sa šalát pokryl avokádovým dresingom.
  6. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  7. Podávajte okamžite a užite si osviežujúcu chuť tohto lahodného kuracieho šalátu.

Tento kurací šalát s avokádovým dresingom je ideálnou voľbou pre ľahký a zdravý obed alebo večeru. Kombinácia šťavnatého kuracieho mäsa, chrumkavej zeleniny a krémového avokádového dresingu vytvára harmonickú a osviežujúcu chuť, ktorá vás oslní. Podávajte tento šalát ako samostatné jedlo alebo ako predjedlo k hlavnému chodu a užite si lahodnú chuť a výživné látky.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: 8x Najobľúbenejšie recepty na cestoviny a omáčky

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *