Sviatok svätého Patrika

Sviatok svätého Patrika 2024: Ako sa oslavuje svätý Patrik?

Svet sa každoročne sfarbí do odtieňov zelenej a ľudia po celom svete oslavujú jeden z najvýznamnejších sviatkov spojených s Írskom – sviatok svätého Patrika. Táto slávnosť, pomenovaná po patrónovi Írska, svätom Patrikovi, prináša do života radostné udalosti, kultúrne oslavy a tradície, ktoré oslavujú írsku identitu a dedičstvo. Kedy a prečo sa tento sviatok oslavuje? V tomto článku sa dozviete históriu a tradičné zvyky tohto sviatku a tiež ako sa oslavuje.

Kedy sa oslavuje sviatok svätého Patrika?

Sviatok svätého Patrika, známy tiež ako Deň svätého Patrika, írsky Lá ‚le Pádraig a anglicky Saint Patrick’s Day, je tradičný írsky štátny sviatok oslavujúci svätca zvaného svätý Patrik. Tento sviatok sa oslavuje každý rok 17. marca a je jedným z najvýznamnejších sviatkov v Írsku a tiež v Spojených štátoch, Kanade a ďalších krajinách, kde žijú veľké komunity ľudí írskeho pôvodu.

Prečo sa oslavuje sviatok svätého Patrika?

Sviatok svätého Patrika sa oslavuje na počesť svätého Patrika, ktorý je považovaný za patróna Írska.

Kto to bol svätý Patrik?

Svätý Patrik bol kresťanský svätec a patrón Írska. Narodil sa pravdepodobne v 4. storočí v Británii, ktorá bola vtedy súčasťou Rímskej ríše. Podľa tradície bol svätý Patrik od mladosti zajatý a odvedený do Írska ako otrok, kde pracoval ako pastier. Počas tejto doby sa obrátil ku kresťanstvu a začal hlásať kresťanskú vieru medzi Írskymi pohanmi. Legenda hovorí, že mal svätý Patrik víziu, v ktorej bol povolaný na návrat do Írska ako misionár s cieľom konvertovať Írov na kresťanstvo. Po svojom údajnom úteku z otroctva sa stal kňazom a neskôr biskupom.

Sviatok svätého Patrika

Symboly, tradície a zvyky sviatku

Tradičnými symbolmi sviatku svätého Patrika sú zelená farba a trojlisté ďatelinové listy, tzv. shamrocks. Podľa legendy svätý Patrik použil ďatelinové listy ako nástroj na vysvetlenie Svätej Trojice. Preto sú ďatelina listy považované za symbol írskeho národa a často sa objavujú v dekoráciách a kostýmoch.

Zelená farba, ktorá sa často spája so sviatkom svätého Patrika, sa prvýkrát objavila na počesť Írska a Svätého Patrika v 17. storočí počas bojov za nezávislosť. Ľudia si obľúbili zelenú farbu ako symbol írskej krajiny a nezávislosti, a tak sa stala súčasťou tradičných osláv sviatku.

V Írsku sa tradične oslavuje Deň svätého Patrika sprievodom, počas ktorého účastníci nosia zelené kostýmy a doplnky, hrajú na hudobné nástroje a spievajú tradičné piesne. V mnohých mestách po celom svete sú organizované podobné sprievody a festivaly, ktoré majú za cieľ osláviť írsku kultúru a tradície.

Ďalším zvykom je konzumácia tradičných jedál, ako je kapusta s hovädzím mäsom, zemiakový pokrm colcannon alebo írsky guláš stew, a pitie zeleného alebo tmavého piva. V niektorých krajinách sa navyše tradične farbia fontány alebo rieky do zelenej farby.

Sviatok svätého Patrika je tiež časom, keď mnoho ľudí vyjadruje svoju írsku identitu a hrdosť na svoje korene. V tento deň sa často navštevujú írske krčmy, kde sa počúva tradičná írska hudba a tancuje sa írsky tanec.

Zaujímavosti

  • Najväčší sprievod svätého Patrika sa koná v New Yorku.
  • Na oslavu sviatku sa farbí rieka zelenou farbou.
  • Sviatok svätého Patrika sa oslavuje nielen v Írsku, ale aj v USA, Kanade, Veľkej Británii a Austrálii.
  • Tradičným symbolom sviatku je trojlistá ďatelina kvietok, ktorú svätý Patrik používal na vysvetlenie Svätej Trojice.
  • Najväčšie oslavy tohto sviatku sa konajú v americkom meste Boston. Tamojší sprievod je dokonca najväčším sviatočným sprievodom v USA. Zúčastňuje sa ho cez 1 milión ľudí.
  • Hoci sa tento sviatok oslavuje hlavne v Írsku a medzi írskou komunitou v zahraničí, získal si popularitu po celom svete. Napríklad v Japonsku sa v deň svätého Patrika koná festival „I Love Ireland“, kde môžete ochutnať tradičné írske jedlá a pitie a pozrieť si írske tanečné vystúpenie.
deň svätého patrika

Tradičné jedlá

Tradičnými jedlami na sviatok svätého Patrika sú írske špeciality, ako napríklad „corned beef and cabbage“ (hovädzie mäso s kyslou kapustou), zemiakový pokrm „colcannon“, írsky guláš „stew“, írsky chlieb, koláče alebo rôzne druhy kapusty. Ďalej sa často podávajú rôzne druhy pív, ako napríklad Guinness alebo Harp. V posledných rokoch sa však stále častejšie varia aj jedlá inšpirované írskou kuchyňou.

Čo sa pije na svätého Patrika?

Na deň svätého Patrika sa tradične pije niekoľko typov nápojov, ktoré sú spojené s írskou kultúrou a oslavami tohto sviatku. Medzi najobľúbenejšie patria:

  1. Pivo: Zelené pivo je tradičným symbolom osláv svätého Patrika. Ľudia si často pripíjajú zeleným pivom, aby vyjadrili svoju radosť a oslávili írske dedičstvo.
  2. Írska whisky: Írska whisky je ďalším obľúbeným nápojom. Mnoho ľudí si dopraje pohárik kvalitnej írskej whisky, aby si užili chvíle plné radosti a veselia.
  3. Shamrock Shake: Tento sladký nápoj, často podávaný v reštauráciách rýchleho občerstvenia, je populárnou alternatívou k alkoholickým nápojom. Shamrock Shake má zelenú farbu a je často podávaný so šľahačkou a čokoládovými hoblinkami.
  4. Klasické írske nápoje: Okrem toho ľudia radi pijú aj klasické írske nápoje, ako je napríklad írska káva, ktorá obsahuje kávu, írsku whisky, cukor a šľahačku.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *