varené víno recept

Neodolateľné domáce varené víno recept a výber korenia

Čo môže byť lepším spoločníkom pre prehriatie tela a duše, než neodolateľné voňavé domáce varené víno? Táto obľúbená horúca nápojová pochúťka nie je iba oslavou zimnej a vianočnej sezóny, ale aj prostriedkom, ako spojiť vône a chute do jedinečného zážitku. Poznáte overený varené víno recept? V našom dnešnom článku sa pozrieme na to, ako pripraviť najlepší domáce varené víno a ako správne vybrať korenie, ktoré túto teplú pochúťku premení na nezabudnuteľný zážitok pre vaše chuťové bunky.

Domáce varené víno

Varené víno je nápoj vyrobený z červeného alebo bieleho vína, do ktorého sú pridávané rôzne druhy korenia. Tento nápoj je zvyčajne podávaný horúci a je populárny najmä počas chladných mesiacov a vianočných sviatkov. Je veľmi obľúbený na vianočných trhoch a pri spoločenských akciách počas zimných mesiacov.

Ako sa robí varené víno?

Postup prípravy vareného vína je dosť jednoduchý, v princípe stačí na miernom ohni zmiešať víno a korenie na varené víno. Základný recept na obsahuje víno, klinčeky, badián a cukor. Ingrediencie sú zmiešané a ohrievané tak, aby sa uvoľnili aromatické látky z korenia. Nápoj je štandardne podávaný horúci, ale nič na svojej chuti nestráca ani vlažný. Naopak prehriate víno stráca svoju vôňu a chuť, takže tomu sa určite vyvarujte.

Pre zintenzívnenie chuti je možné nápoj dochutiť cukrom, medom alebo napríklad citrónovou šťavou. Na prípravu sa bežne využíva hrniec a hlboká panvica, avšak zvárač možno pripraviť napríklad aj v papiniaku. V takomto prípade stačí nechať víno variť na miernom ohni 15 minút.

varené víno recept

Čo je potrebné na varené víno? 

Pri príprave vareného vína je dôležité dbať na kvalitné suroviny. Víno by malo byť suché alebo polosuché, aby sa v ňom korenie dobre rozvíjalo, pričom použiť sa dá aj kyslejšie víno. Obvykle sa na varené víno používajú lacnejšie červené vína. Na víno však nie sú žiadne vysoké štandardy – nie je teda potrebné kupovať veľmi drahé elitné vína, pridaním korenia a ovocia do vína by totiž rovnako stratili svoj celý buket. Ale nemali by ste kupovať ani príliš lacné vína. 

Aké všetky ingrediencie si teda nachystať na prípravu poctivého domáceho vareného vína?

  • suché alebo polosuché červené víno (750 ml)
  • voda (100 ml) 
  • pomaranč (1 ks) 
  • cukor (2 lyžice) 
  • lyžica škorice 
  • mletý zázvor (1 lyžička) 
  • klinčeky (5 ks) 
  • muškátový oriešok (1/4 lyžičky) 
  • kardamóm (3 ks)
  • badián (2 ks)

Korenie na varené víno

Ako urobiť tento nápoj už viete, ale vedzte, že korenie na varené víno je najdôležitejšou ingredienciou, dokonca jeho význam je väčší ako samotného vína. K tradičnému koreniu pridávanému patrí klinček, škorica, badián a nové korenie. Môžete ale pridať aj ďalšie korenie, napríklad kardamóm, muškátový oriešok alebo vanilku. Prečo sa jednotlivé korenia na varené víno používajú a akú úlohu v ňom hrajú?

Klinček je veľmi aromatické a silné korenie, ktoré dodáva zvaráku výraznú chuť a vôňu. Bez neho by bola chuť zváraka doslova polovičná. Podobne výraznú, v tomto prípade skôr horkosladkú chuť a vôňu, potom dodáva varenému vínu aj badián. Ďalšou z významných ingrediencií je vanilka – tá mu je schopná vnuknúť príjemnú sladkú chuť a vôňu. Ideálne pre tých, ktorým pripadá klasické víno kyslé. 

Sladkú, hoci v tomto prípade aj silne korenenú chuť ďalej dodáva zvaráku aj muškátový oriešok, prípadne kardamóm.

korenie na varené víno

Varené víno recept

Tu vám prinášame kompletný varené víno recept krok po kroku:

  1. Pripravte si všetky potrebné suroviny, umyte pomaranč.
  2. Všetko korenie na varené víno nasypte do hrnca alebo malého kastrólika, pridajte 100 ml vody a premiešajte.
  3. Priveďte zmes do varu, minútu povarte, stiahnite zo sporáka a nechajte 10 minút odstáť.
  4. Výsledný vývar preceďte cez sitko do samostatnej misky. Panvicu opláchnite vodou a nalejte do nej vzniknutý vývar.
  5. Medzitým si nakrájajte jeden pomaranč na tenké krúžky.
  6. Do panvice pridajte víno (750 ml), cukor (2 lyžice) a nakrájaný pomaranč, všetko dôkladne premiešajte. Víno za stáleho miešania zohrejte na teplotu 70 až 80 °C. Víno sa neodporúča variť, pretože ľahké aromatické alkoholy sa počas varu odparujú, ale ťažké zostávajú, čo by malo za následok prílišnú alkoholovú chuť.
  7. Odoberte zo sporáka a nechajte 2 až 3 minúty odstáť pod uzavretou pokrievkou.
  8. Varené víno podávajte vo vysokých priehľadných pohároch alebo keramických hrnčekoch, ktoré dokážu udržať teplo.

Pre deti môžete vyskúšať náš recept na horúcu čokoládu!

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *