Príznaky chrípky a ako sa jej zbaviť

Preradná CHRÍPKA: Príznaky chrípky a ako sa jej zbaviť

Každý sme už za svoj život aspoň raz s chrípkou bojovali, a tak vieme, aká nepríjemná môže byť. Počas choroby sme si tiež pokladali neustále dookola niekoľko zásadných otázok. Ako dlho môže chrípka trvať? Aké sú príznaky chrípky? Ako sa čo najrýchlejšie zbaviť chrípky? Avšak poznáte na všetky tieto otázky odpovede? Ak nie, v tomto článku sa ich dozviete. Viete rozoznať chrípku od bežného prechladnutia?

Čo je to chrípka?

Chrípka je jedno z najčastejších ochorení, s ktorým sa stretávajú nielen deti, ale aj dospelí v každom veku a po celom svete. Ide o nákazlivú vírusovú chorobu, ktorá sa veľmi rýchlo šíri. Objavuje sa najčastejšie v zimných mesiacoch a počas sezóny sa aj niekoľkokrát vracia.

Príznaky chrípky

Viete, aké sú príznaky chrípky? Nepleťme si prechladnutie a chrípku, pre ich rozoznanie treba poznať príznaky prechladnutia a príznaky chrípky a vedieť, aké sú medzi nimi rozdiely. Prechladnutie nastupuje pozvoľna, väčšinou sa zaobíde bez teplôt, sprevádza ho upchatý nos, nádcha a niekedy aj bolesť v krku. Chrípku poznáme veľmi ľahko. Nie je možné ju len tak prechodiť, pretože si ťažko dôjdeme na záchod a jej nástup je veľmi rýchly. Začiatok je obvykle náhly a prudký s vysokými horúčkami, ktoré sprevádza zimnica. Nastupuje škrabanie v krku, suchý a dráždivý kašeľ.

Najvýraznejšími príznakmi chrípky sú bolesti hlavy, svalov a kĺbov, ktoré organizmus veľmi oslabujú a vyčerpávajú. Medzi ojedinelé a netypické príznaky patrí potom zmätenosť, apatia, náhle srdcové zlyhanie a zápal pľúc. Netypické príznaky sú veľmi ojedinelé a postihujú predovšetkým tých, ktorí majú choré srdce alebo majú cukrovku.

Príznaky chrípky

Ako dlho trvá chrípka?

Pokiaľ ide o nekomplikovaný priebeh, trvá chrípka zhruba 7-10 dní a maximálne je nákazlivá v prvých dvoch dňoch choroby, kedy chorý človek kašľom nákazu šíri vo svojom okolí. Preto je dobré si v tejto dobe kryť ústa vreckovkou alebo rúškom a predísť tak jej zbytočnému šíreniu.

Ako sa čo najrýchlejšie zbaviť chrípky

Ak ochoriete chrípkou a nepatríte medzi tých, ktorí trpia nejakým vážnym ochorením, nie je nutné ísť za každú cenu ihneď k lekárovi. Trápi vás práve chrípka a vy neviete, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť chrípky? Na rýchle vyliečenie je nutné dodržiavať niekoľko zásadných pravidiel.

Pokojový režim

Ležať, ležať a ležať, jedine tak môžete svojmu telu pomôcť. Kto si myslí, že týždeň po vyliečení môže ísť napr. športovať, je na omyle. Telo je oslabené a potrebuje čas na regeneráciu, rýchly návrat k bežným aktivitám telu neprospeje a chrípka sa môže vrátiť. Telu najviac prospeje, keď si odpočinie a poriadne sa vypotí. Uľaviť si môžete aj studenými zábalmi. 

Ako dlho trvá chrípka?

Pitný režim

Dostatočná hydratácia je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá. Najvhodnejším zdrojom je čistá voda, bylinné zmesi a čaje (lipa, skorocel, mäta, materina dúška, harmanček), minerálne vody, ktoré stratené minerály dopĺňajú. Správne hydratovaný organizmus lepšie vyplavuje toxické látky a ľahšie sa vyrovná s útokom chrípkových vírusov.

Vyhnite sa fajčeniu

Každá vyfajčená cigareta vysušuje nosnú sliznicu, ktorá potom slúži ako ideálna základňa na uchytenie chrípkového vírusu.

Dostatočný prísun vitamínov

Doprajte svojmu telu dostatok ovocia, zeleninu. Pre telo je veľmi dôležitý vitamín C (citrusy, kyslá kapusta, rakytník), B (mäso, syry, strukoviny, orechy) a D (rybí tuk). Dopriať si môžete aj posilňujúci doplnky stravy na imunitu, ktoré sú bežne dostupné v každej lekárni.

Jedzte jedlo, ktoré posilní vašu imunitu

Aj keď všeobecne platí, že pri chorobe nie je hlad, je dôležité nechutenstvo do jedla prekonať. Telu pomôžete napríklad silným vývarom, banány a jogurty. Pokiaľ ste často chorí, určite je dobré posilniť imunitu.

Cesnak je kráľ prírodných liekov, takže pokiaľ to zvládnete, dajte si 1 čerstvý strúčik 2-3x denne. Fungovať určite bude aj cibuľa, nakrájajte ju na kocky, zasypte cukrom a nechajte chvíľu odstáť. Šťava, ktorá sa z cibule vylúči je skvelý liek. Vyskúšať môžete aj hlivu ustricovú, ktorá podporuje produkciu bielych krviniek bojujúcich proti infekcii.

Samozrejme je dokázané, že ľudia, ktorí žijú zdravým životným štýlom (pitný režim, vyvážená a zdravá strava), športujú, doprajú svojmu telu dostatok čerstvého vzduchu, pravidelne spia, nefajčia a nepijú alkohol vo veľkej miere, sú ku všetkým chorobám vrátane chrípky menej náchylní.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *