Hľadáte nové nápady na sladký obed, ktorý vás poteší a zlepší vám náladu? Radi by ste vyskúšali niečo nové a netradičné – napríklad sladké recepty? Ak áno, tak ste na správnom mieste! V dnešnom článku vám totiž prinášame 4 obľúbené recepty na sladké jedlá, ktoré si určite zamilujete.
Obsah článku
Čo sladké na obed?
Určite ste už počuli, že raňajkovať ako kráľ, obedovať ako šľachtic a večerať ako žobrák. Sladký obed môže byť skvelou voľbou na víkendový obed. Spríjemní vám deň a určite poteší celú vašu rodinu. Vyskúšajte naše 4 obľúbené sladké recepty, ktoré môžete pripraviť ako sladký obed, dezert alebo ako sladkú bodku.
Palačinky s ovocím a šľahačkou – legendárne sladké jedlo
Aké suroviny nakúpiť?
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
- 1 šálka mlieka
- 1 vajcia
- 1 lyžica oleja
- ovocie podľa vášho výberu (napr. jahody, čučoriedky, banány, kivi)
- šľahačka
- javorový sirup (alebo iný sirup podľa vášho výberu)
Ako si pripraviť tieto chutné palacinky?
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor v miske.
- V inej miske rozmiešajte mlieko, vajcia a olej.
- Obe zmesi premiešajte, kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
- Rozohrejte panvičku na strednú teplotu a potrite ju olejom.
- Naberačkou dajte porciu cesta na panvičku a opekajte ju z oboch strán, kým nebudú palacinky zlatisto hnedé.
- Preložte palacinku na tanier a ozdobte ju plátkami ovocia. Preložte palacinku na polovicu a potom na štvrtinu, aby vznikol trojuholník.
- Pred podávaním pridajte šľahačku a sirup.
Perníkové rezy – zaradia sa medzi vaše obľúbené sladké recepty?
Čo budete potrebovať?
- 300 gramov hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky perníkového korenia
- 120 gramov masla
- 120 gramov cukru
- 1 vajcia
- 4 polievkové lyžice medu
- 150 mililitrov smotany na šľahanie
- 200 gramov tmavej čokolády
Postup prípravy:
- Zmiešajte hladkú múku, jedlú sódu a perníkové korenie v miske.
- V druhej miske našľahajte maslo s cukrom, kým nebude krémové. Pridajte vajcia a med, a dobre premiešajte.
- Obe zmesi zmiešajte do jednej a všetko dôkladne premiešajte.
- Cesto dajte na papier na pečenie na plech a rovnomerne rozotrite. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15 až 20 minút, kým nezíska ľahko zlatistú farbu. Potom ho nechajte vychladnúť.
- V malom hrnci rozohrejte smotanu na strednom plameni. Keď začne bublať, pridajte nakrájanú čokoládu a miešajte kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nezíska hladkú konzistenciu.
- Rozotrite čokoládovú zmes na upečený perníkový podklad. Nechajte vychladnúť – až čokoláda stuhne.
- Nakoniec rezy nakrájajte na menšie kúsky a podávajte.
Koláč s jablkami a škoricou – lahodné sladké jedlo na obed
Ktoré suroviny sú potrebné?
- 3 jablká
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Ako upiecť tento chutný koláč?
- Jablká olúpte, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte na tenké plátky.
- Zmiešajte cukor a mletú škoricu, pridajte aj štipku soli.
- V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a krupicový cukor.
- Pridajte vajcia a rastlinný olej a všetky suroviny dôkladne premiešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Plech na pečenie vymažte maslom.
- Rozotrite cesto na plech a naskladajte naň plátky jabĺk.
- Potom na cesto nalejte zmes cukru a škorice vytvorenú v bode 2.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30 až 40 minút, kým koláč nezhnedne a neodlepí sa od okrajov plechu.
- Hotový koláč nechajte vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte.
Tvarohové šišky s makom – sladký obed pre lepšiu náladu
Čo budete potrebovať na prípravu?
- 500 g tvarohu
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- 200 g mletého maku
- 200 g krupicového cukru
Ako postupovať?
- V mise zmiešajte tvaroh, vajcia, hladkú múku, krupicový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetky suroviny dôkladne miešajte pokiaľ sa nevytvorí hladké tvarohové cesto.
- Z cesta vytvarujte malé guličky.
- Do väčšieho hrnca nalejte dostatok vody a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a do vody dajte tvarohové guličky variť asi 10 minút.
- Medzitým si pripravte makovú náplň. V ďalšom hrnci zmiešajte mletý mak a krupicový cukor. Potom postupne prilievajte horúcu vodu a miešajte, kým zmes nezačne mať kašovitú konzistenciu.
- Vytiahnite tvarohové guličky a obaľte ich v maku tak, aby ním boli celé pokryté.
- Do hlbšej panvice nalejte olej a zohrejte na strednú teplotu. Vymažte tvarohové guličky na horúcom oleji, kým nezhnednú a nezískajú zlatistú farbu.
- Hotové tvarohové šišky s makom podávajte teplé.
-
Aký je najlepší olej? Záleží hlavne na tom, ako ho používate!
Otázku, aký olej je najlepší na vyprážanie, varenie a pečenie, si kladie mnoho ľudí. Zistite, aké oleje sú najlepšie na prípravu jedál!
-
14 inšpirácia pre krásne nekvitnúce rastliny do kvetináča
Nekvitnúce rastliny do kvetináča sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí si chcú vyzdobiť byt. Prečítajte si inšpirácie na výber nekvitnúcich rastlín.
-
Viete, ako skladovať vajcia, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé?
Ako skladovať vajcia, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé? Zistite najlepšie spôsoby skladovania vajec, aj keď už nie sú vhodné na konzumáciu.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.