Nádchovník, neboli rýmovník, je malá rastlina, ktorá sa stala obľúbenou nielen pre svoj vzhľad, ale hlavne pre svoje účinky. Prečo je považovaný za zázračnú rastlinu a ako môžete aj vy vyskúšať nádchovník pestovanie? Ak ste si vždy priali mať túto bylinku vo svojej záhrade alebo na okne, tento článok vám poskytne všetky potrebné informácie, ako pestovať rýmovník a tešiť sa z jeho jedinečnej krásy a užitočných vlastností. Čo všetko je na pestovanie potrebné a čo znamená žltnutie listov rýmovníka? To všetko sa dozviete v tomto článku.
Obsah článku
Aké má nádchovník účinky?
Nádchovník sa používa prevažne na liečbu prechladnutia, nádchy, kašľa a bolestí krku či hlavy. Ak Vás dlhodobo trápi nádcha a prechladnutie, prečítajte si naše tipy. na posilnenie imunity. Ďalšie využitie nájde v prípade kožných ochorení ako sú ekzémy či bodnutie hmyzom.
Podľa niektorých zdrojov má antioxidačné účinky, možno ho teda využiť aj na detoxikáciu. Rovnako účinkuje pri vysokom krvnom tlaku, problémoch s trávením či obličkami. Pôsobí aj proti stresu a psychickým problémom.
Obsahuje účinné látky ako sú vonné silice (vonia ako eukalyptus), ale aj omega 6 mastné kyseliny, vitamín K, A a C. Užívanou časťou sú listy nádrovníka, ktoré môžeme rozdrviť do čaju, alebo je iba žuť. Rovnako účinné sú ale aj inhalácie, kedy stačí listy bylinky rozlomiť, roztlačiť a čuchať príjemnú vôňu.
Táto bylinka sa dáva do spální astmatikom, aby sa im lepšie dýchalo. Možno si dať aj listy na vankúš pred spaním v prípade, že nás trápi nádcha a upchatý nos. Rýmovník môžeme tiež umiestniť do kuchyne, pretože odpudzuje hmyz. Svoje miesto nájde aj v šatni, pretože ani moliam nevonia.
Nádchovník pestovanie
Ako pestovať nádchovník? Nádchovník je bylinka, ktorá nie je na pestovanie nijako náročná a je teda vhodná aj pre tých, ktorí to s pestovaním veľmi nevedia. Možno ho pestovať v rôznych typoch nádob, od kvetináčov a hrnčekov až po terária. Dôležité je, aby nádoba mala odtok, aby sa zabránilo premokreniu pôdy.
Na pestovanie použite dobre priepustnú pôdu určenú pre sukulenty a kaktusy. Môžete si takúto pôdu zakúpiť alebo ju pripraviť zmiešaním univerzálnej pôdy s pieskom a perlitu na zvýšenie odvodnenia.
Kde sa darí nádchovníku?
Nádchovník pestovanie je možné nielen doma, ale aj na záhrade. Rastlina má sama o sebe rada teplo, dá sa teda pestovať aj vonku, ale iba v letných mesiacoch. Akonáhle prídu prvé mrazy, tak je dobré ju dať do vykurovanej miestnosti na slnečný parapet. Pozor si musíme dávať na priame slnečné lúče, ktoré by mohli rastlinku spáliť. Všeobecne teda možno povedať, že zásadnou podmienkou pre pestovanie je teplo a svetlo.
Ako často sa má zalievať nádchovník?
Ako už bolo povedané, nádchovník nie je náročná rastlina, a tak sa nič nestane, keď občas zabudne bylinku zaliať. Je to sukulent, čo znamená, že udržuje vodu v hrubých listoch. Zalievajte ho iba vtedy, keď je pôda úplne suchá na dotyk. Prebytok vody môže spôsobiť hnitie koreňov. Zalievajte skôr menej často, ale dôkladne.
V lete, kedy je bylinka aktívne rastúca, môže vyžadovať častejšie zalievanie. V zime, keď je v kľudovom období, bude potrebovať oveľa menej vody.
Hnojenie
Použite hnojivo určené pre sukulenty alebo kaktusy. Tieto hnojivá sú formulované tak, aby obsahovali správne množstvo živín, ktoré rastlina potrebuje. Môžete tiež použiť univerzálne hnojivo pre izbové rastliny s polovičnou dávkou. Hnojte nádchovník počas vegetačného obdobia, čo je obvykle od jari do leta. V zimných mesiacoch, kedy bylinka kladie na rast menej dôraz, sa hnojenie môže obmedziť alebo úplne pozastaviť.
Ako strihať nádchovník?
Táto bylinka rastie pomerne rýchlo a tiahne sa za svetlom. Pokiaľ chcete mať peknú košatú rastlinku, tak je dobré vytiahle výhonky zastrihávať. Toto zastrihávanie je dobré robiť hneď od útleho veku rastlinky. Akonáhle sa začne rozrastať, výsledkom je potom košatý krík, ktorý vyzerá aj po estetickej stránke veľmi pekne.
Nádchovník rozmnožovanie
Ak si chceme bylinu rozmnožiť, odporúča sa jeden šľahúň nezaštipovať a akonáhle sa dorastie zhruba do dĺžky 10 – 15 cm, tak ho zaštipnúť. Rovnako je dobré zaštiepiť aj spodné lístky a ponoriť ich do vody. Po zhruba 7-14 dňoch šľahúň vypustí korene, ktoré môžeme zasadiť do hliny.
Presadzovanie nádchovníka
Rastlinu každoročne (najlepšie na jar) presádzame do o trochu väčšieho kvetináča do neutrálnej, priepustnej pôdy (záhradnícky substrát, substrát pre izbové rastliny, substrát na bylinky a pod.).
Prečo žltnú listy nádchovníka?
Žltnutie listov u nádchu môže byť známkou rôznych problémov alebo stresových faktorov, ktoré treba vyriešiť. Medzi ne patrí nadbytočná zálievka, nedostatok svetla a živín, prehnojenie, napadnutie škodcami či chorobou.
Najčastejšie môže byť žltnutie listov známkou nadmerné zálievky. Riešením je dovoliť pôde zaschnúť medzi zalievaním a zredukovať frekvenciu zálievky.
Ďalšou príčinou môže byť nedostatok svetla. Rastlina potrebuje dostatok svetla, aby mohla vykonávať fotosyntézu a udržiavať zdravú zelenú farbu listov. Nedostatok svetla môže spôsobiť, že listy začnú žltnúť. Premiestnite bylinku na svetlejšie miesto alebo poskytnite doplnkové umelé osvetlenie.
Rýmovník potrebuje živiny pre správny rast a vývoj. Nedostatok živín, najmä dusíka, môže spôsobiť žltnutie listov. Zvážte hnojenie rastliny vhodným hnojivom pre sukulenty. Príčinou žltnutia listov však môže byť aj prehnojenie rastliny. Vyvarujte sa použitiu nadmerného množstva hnojiva.
Škodcovia, ako sú roztoče alebo vošky, môžu poškodiť listy nádchu a spôsobiť žltnutie. Pravidelne rastlinu kontrolujte. Prečítajte si tiež, Ako na účinný postrek na vošky z octu či sódy bez chémie.
-
Ako doplniť bielkoviny bez tuku? Kde ich nájsť a ako ich zaradiť
Ako doplniť bielkoviny bez tuku je otázka, ktorú si kladie čoraz viac ľudí. Prečítajte si, ako zaradiť bielkoviny bez tuku do každodenného jedálnička.
-
Citáty o ľuďoch: 36 hlbokých, vtipných a sladkých citátov
Citáty o ľuďoch sú skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na ľudskú povahu z rôznych uhlov pohľadu. V článku sa dozviete rôzne typy citátov o ľuďoch.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: kedy sa vyskytuje a aké sú riziká
Akrylamidy sú chemická látka, ktorá vzniká pri spracovaní potravín pri vysokej teplote. Prečítajte si, čo je akrylamid a ako sa tvorí v potravinách.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.