Zber zemiakov

Zber zemiakov: Kedy žať zemiaky a ako na ich skladovanie?

Zber zemiakov je míľnikom v každej záhradníckej sezóne, kedy sa tešíte na výsledky vašej pestovateľskej práce. Ale ako spoznáte, že sú zemiaky zrelé a pripravené na vyoranie? Nájsť správny okamih pre zber je zásadné, aby bola úroda čo najchutnejšia a najväčšia. V článku sa dozviete nielen toto, ale aj vhodný čas na zber a spôsoby, ako minimalizovať poškodenie pri vyorávaní zemiakov. Podelíme sa s vami o tipy na skladovanie zemiakov, ktoré zaistia dlhodobú kvalitu a chuť. Pripojte sa k nám na tejto záhradníckej ceste plnej správneho skladovania a zrelých zemiakov!

Pestovanie zemiakov

Pestovanie zemiakov je obľúbenou záhradnou činnosťou po celom svete. Zemiaky sú jednou z najrozšírenejších plodín a sú ľahko pestovateľné. Vyžadujú dobre odvodnenú pôdu a slnečné miesto na optimálny rast. Vysievajú sa z pôvodných zemiakov na jar a zberajú sa na jeseň, kedy sú plody plne zrelé. V priebehu vegetačného obdobia je dôležité udržiavať pôdu vlhkú a chrániť rastliny pred škodcami a chorobami. Zemiaky sú výhodné ich všestranným využitím v rôznych pokrmoch.

Kedy začať so zberom zemiakov?

Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších a najrozšírenejších plodín pestovaných po celom svete. Ak sa chystáte žať zemiaky, je dôležité vedieť, ako spoznať, kedy sú plody rastliny zrelé a pripravené na vyoranie. 

Ako spoznať, že sú zemiaky pripravené na zber? Známkou zrelosti zemiakov sú zrelé a uschnuté listy, ktoré postupne začínajú žltnúť a odumierať. Toto je znamenie, že zemiaky dozrievajú a je čas sa pripraviť na zber.

Zber zemiakov

Zber zemiakov a ich trvanlivosť v zemi

Kedy žať zemiaky? Pravý čas zberu zemiakov závisí od ich druhu a podmienok prostredia, v ktorom sa pestujú. Väčšina zemiakov by mala byť zozbieraná, keď rastliny dosiahnu plnú zrelosť a než začne hroziť nebezpečenstvo mrazu. 

Ako dlho môžu byť zemiaky v krajine po dozretí? Po dozretí môžu byť zemiaky ponechané v krajine po obmedzenú dobu, zvyčajne niekoľko týždňov. Je však dôležité sledovať počasie a iné faktory, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu zemiakov, a vhodne reagovať na situáciu.

Druhy vyorávania zemiakov

Aké sú metódy zberu zemiakov? Vyorávanie zemiakov je možné vykonávať ako ručne, ale aj strojne. V malých záhradkách alebo na domáce pestovanie môžu byť ručné metódy vhodnejšie. Pre väčšie polia však sú mechanizované metódy, ako sú traktory s vyorávačmi, urýchlenie a uľahčenie procesu vyorávania. 

Existuje niekoľko metód zberu zemiakov, ktoré sa líšia v závislosti od veľkosti poľa, dostupných zdrojov a osobných preferencií záhradníka. Tu sú niektoré z najbežnejších metód:

  • Ručné zber: Táto tradičná metóda sa často používa v menších záhradkách a na malých poliach. Poľnohospodári alebo záhradkári ručne vyorávajú zemiaky zo zeme použitím hrablí alebo rýľov. Tento spôsob je vhodný pre malé množstvo zemiakov a umožňuje jemnejšie zaobchádzanie s rastlinami i zemiakmi samotnými.
  • Mechanizované zber a vyorávač zemiakov: Pre väčšie plochy polí sa často používajú mechanizované metódy. Traktory s vyorávačmi alebo menšie vyorávacie stroje sú obľúbené pre rýchlu a efektívnu úrodu zemiakov. Vyorávače sú pripojené k traktoru a vyorávajú zemiaky zo zeme. Táto metóda je vhodná pre väčšie výmery a umožňuje zrýchlenie celého procesu zberu.
  • Mechanizované zber s výmennými valcami: Na túto pokročilejšiu metódu vyorávania zemiakov sa používajú špeciálne vyorávače s výmennými valcami. Vyorávač s výmennými valcami umožňuje nastaviť šírku a hĺbku vyorávania, čo prispieva k minimalizácii poškodenia zemiakov a zlepšuje to kvalitu zozbieranej úrody.
  • Zber na odpratavači zemiakov: Pre niektoré väčšie komerčné pestovateľské podniky sa používajú špeciálne zberové stroje, známe ako odpratače zemiakov. Tieto stroje zberajú zemiaky zo zeme a následne ich očistí, oddelia od hliny i zvyškov a umiestnia ich do nákladných vozidiel alebo kontajnerov.

Každá z týchto metód má svoje výhody a nevýhody a voľba závisí od špecifických potrieb pestovateľa. Dôležité je zvoliť metódu, ktorá minimalizuje poškodenie zemiakov a zaistí kvalitný zber pre ďalšie skladovanie a predaj.

Zber zemiakov v závislosti od pôdy

Zber zemiakov závisí od typu pôdy a veľkosti poľa. Na piesočnatej pôde je často jednoduchšie ručné zber, zatiaľ čo na ílovitej pôde sú vhodnejšie mechanizované metódy. Menšie polia často vyžadujú ručné zber, zatiaľ čo na väčších poliach sú účinnejšie strojné metódy, ako sú traktory s vyorávačmi. Dôležité je vybrať správnu metódu na dosiahnutie najlepších výsledkov z úrody zemiakov.

Zber zemiakov

Skladovanie zemiakov a starostlivosť po vyoraní

Čo je vhodné robiť so zemiakmi po ich vyoraní? Po vyoraní zemiakov je dôležité ich starostlivo očistiť od zvyškov zeme a odstrániť poškodené kusy. Nechajte ich uschnúť na slnku alebo vo vetranom priestore. 

Ako zemiaky skladovať? Správne skladovanie zemiakov je kľúčové pre udržanie ich kvality a čerstvosti po celú dobu skladovania. Pre najlepšie výsledky sa odporúča skladovať zemiaky v chladnom a tmavom priestore s teplotou medzi 4-10 °C a relatívnou vlhkosťou okolo 85-90 %. Dôležité je tiež zaistiť dobrú ventiláciu, aby sa zabránilo nadmernému hromadeniu etylénu, ktorý zemiaky produkujú. Ten urýchľuje proces zrenia a spôsobuje rýchlejšie klíčenie zemiakov. 

Zemiaky by mali byť skladované oddelene od ostatných plodín, aby sa minimalizovalo vzájomné pôsobenie. Pravidelne kontrolujte zemiaky a odstraňujte tie, ktoré sa začínajú kaziť alebo majú známky poškodenia, aby ste zabránili šíreniu hniloby. Pamätajte, že zemiaky nepotrebujú byť pred skladovaním umývané, aby sa zachovala ich kvalita. Sledovaním týchto znakov udržíte zemiaky čerstvé a chutné po dlhšiu dobu.

Trvanlivosť zemiakov a ako ju ovplyvniť

Aké faktory ovplyvňujú trvanlivosť zemiakov? Trvanlivosť zemiakov môže byť ovplyvnená niekoľkými faktormi. Správne skladovacie podmienky sú kľúčové pre predĺženie trvanlivosti zemiakov. Klíčenie je prirodzený proces, ktorý môže skrátiť trvanlivosť zemiakov, preto je možné zemiaky ošetriť proti klíčeniu. 

Dôležité je tiež dbať na stav a typ zemiakov. Zrelé, nepoškodené a zdravé zemiaky majú dlhšiu trvanlivosť. Fyzické poškodenie zemiakov počas zberu alebo skladovania môže spôsobiť zvýšenú pravdepodobnosť hniloby. Plesne a choroby môžu rýchlo zhoršiť kvalitu zemiakov počas skladovania. Čím dlhšie sú zemiaky skladované, tým viac sa zhoršuje ich kvalita. S ohľadom na tieto faktory a dodržiavanie správnych skladovacích podmienok môžete predĺžiť trvanlivosť zemiakov.

zarovka tmava

Mohlo by vás zaujímať aj, kedy je vhodný čas na zber cesnaku a ako na to.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *