recepty z cukety

4 najlepšie recepty z cukety: Obed, večera aj dezert z cukiet

Ak hľadáte nové a chutné spôsoby, ako využiť cuketu, potom ste na správnom mieste. V tomto článku vám predstavíme 4 najlepšie recepty z cukety na prípravu lahodných jedál, a to ako na obed, večeru, tak aj ako dezert. Od perníka z cukety, ktorý je výborným vláčnym dezertom, až po plnené cukety, ktoré sú skvelou voľbou pre rýchly a výživný obed. Vyskúšajte naše najlepšie recepty z cukety a užite si cuketu vo všetkých možných pokrmoch. Ktorý recept z cukety vyskúšate ako prvý?

Čo sa dá robiť z cukety?

Cuketa je zelenina, ktorá je nielen zdravá, ale tiež ponúka široké spektrum možností pri varení. Je bohatá na vlákninu a vitamíny, a preto je skvelým doplnkom zdravej stravy. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodí do mnohých receptov a dokáže sa ľahko prispôsobiť rôznym chutiam a ingredienciám. Môžete ju využiť ako pri príprave sladkých, tak slaných jedál a vďaka tomu vytvoriť rôzne jedlá od dezertov cez obedy až po večere. Vyskúšajte naše recepty na perník z cukety, cuketové zemiakové placky, plnené cukety alebo cuketovú kapustu.

Najlepšie recepty z cukety

Perník z cukety – sladký recept z cukety

Hoci je cuketa zelenina, pre svoju neutrálnu chuť sa dá využiť aj pri pečení dezertov. Medovník z cukety je lahodným dezertom, pretože mu cuketa dodáva vláčnosť a vlhkosť.

Ingrediencia:

  • 2 šálky nastrúhanej cukety
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 kypriaci prášok
  • štipka soli
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 3/4 šálky cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 3 vajcia

Môžete pridať aj:

  • 2 lyžice kyselkavej marmelády do cesta
  • 1/2 šálky nasekaných orechov do cesta
  • Čokoládovú alebo citrónovú polevu
  • Mučkový cukor na posypanie

Postup na perník z cukety:

  1. Predohrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech, ktorú vymažte maslom a vysypete múkou alebo vystelete papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie. Na ozvláštnenie chuti môžete do cesta pridať marmeládu.
  3. Pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem cukety a cesto dôkladne premiešajte, najlepšie za použitia ručného šľahača.
  4. Následne do cesta vareškou vmiešajte najemno nastrúhané cukety.
  5. Zmes preložte do pripravenej formy a cesto zarovnajte.
  6. Perník vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-45 minút, alebo kým nezozlátne a pri zapichnutí špajlí do stredu buchty nevyjde špajľa čistá.
  7. Po upečení nechajte perník vychladnúť
  8. Podľa vášho gusta môžete perník ozdobiť polevou alebo posypať sypkým cukrom.

Tento perník z cukety je zdravšou alternatívou klasického perníka. Cuketa dodá dezertu vláčnosť a vlhkosť, čo ho robí neodolateľne chutným.

Perník z cukety - sladký recept z cukety

Placky z cukety

Tento pokrm kombinuje klasický zemiak s cuketou, čím vznikne zdravší variant tohto obľúbeného jedla. Stačí nastrúhať cuketu a zemiaky, zmiešať ich s vajcami, múkou, cesnakom, soľou a bylinkami a opiecť na panvici. Placky z cukety sú výbornou voľbou pre ľahkú a chutnú večeru či obed. Navyše do cesta môžete pridať nastrúhaný syr alebo najemno nakrájanú údeninu a upraviť si tak tento recept z cukety podľa svojich chutí a preferencií.

Ingrediencia na 2 porcie:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 vajcia
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžičky sušenej majoránky
  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Oškriabte zemiaky a očistite cuketu. Nastrúhajte ich na jemnom strúhadle. Vložte ich do sitka a zľahka ich osoľte. Nechajte ich odpočívať, aby sa odcedila prebytočná šťava.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, cuketu, prelisovaný cesnak, múku a strúhanku, vajcia, soľ, korenie a majoránku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Ak máte cesto príliš riedke, pridajte múku alebo strúhanku. V prípade, že je príliš husté, narieďte ho mliekom.
  4. Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Lyžicou alebo malou naberačkou odoberajte pripravenú zmes a opatrne ju vkladajte na panvicu. Rozotrite cesto na panvici do tvaru placiek a zľahka ich stlačte obracačkou.
  5. Zmažte cuketové zemiakové placky z oboch strán do zlatista. Malo by to trvať približne 3-4 minúty z každej strany. Prenesiete usmažené cuketové zemiakové placky na tanier s obrúskom, ktorý z nich odsaje prebytočný tuk
  6. Zemiaku z cukety môžete podávať ako samotné jedlo, alebo aj ako prílohu napríklad k mäsovému pokrmu.
Placky z cukety

Plnené cukety

Plnené cukety sú obľúbeným pokrmom pre celú rodinu. Vydlabte cukety, naplňte ich zmesou z mletého mäsa, ryže a zeleniny a upečte v rúre. Výsledkom je chutná a zdravá večera, ktorá zaručene poteší všetkých. Náplne navyše môžete meniť a vytvoriť tak rôzne jedlá.

Ingrediencia potrebná na plnené cukety:

  • 4 stredne veľké cukety
  • 300 g mletého mäsa
  • 1/2 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 1 paradajka, nasekané na kocky
  • 1/2 šálky varenej ryže
  • 1/2 šálky strúhaného syra (napr. eidam, gouda)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej na poliatie

Postup prípravy:

  1. Predohrejte rúru na 180 °C. Pripravte si pekáč alebo formu na pečenie, ktorú vymažte maslom alebo olejom alebo vysteľte papierom na pečenie.
  2. Cukety umyte a rozpolte ich pozdĺžne. Vydlabajte stred cukety. Ponechajte dostatočnú hrúbku stien cukety, aby sa počas pečenia nepretrhli.
  3. Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a opražte na ňom cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte mleté mäso a smažte dozlatista
  4. Pridajte nasekané paradajka, varenú ryžu, sušené oregano, soľ a korenie. Premiešajte a nechajte zmes variť ešte asi 5 minút, aby sa ingrediencie prepojili.
  5. Naplňte vydlabané cukety pripravenou zmesou. Ak zostane nejaká zmes, dajte ju okolo cukiet v pekáči.
  6. Posypte plnené cukety strúhaným syrom a zakryte pekáč alobalom.
  7. Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút. Potom odkryte alobal, aby ste docielili zlatisté a chrumkavé vrchné vrstvy. Pokračujte v pečení ešte ďalších 10 minút.
  8. Hotové plnené cukety môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tento recept na plnené cukety je skvelou voľbou pre zdravý, chutný a rýchly obed či večeru. Plnené cukety ponúknu bohatú kombináciu chutí a sú skvelým spôsobom, ako využiť túto zeleninu. Môžete sa s receptom z cukety pohrať a pridať ďalšie obľúbené ingrediencie, ako sú papriky, šampiňóny alebo bylinky tak, aby ste vytvorili vlastnú jedinečnú verziu plnených cukiet.

recepty z cukety

Kapusta z cukety

Ingrediencia na kapustu z cukety:

Táto kapusta z cukety je skvelou alternatívou k tradičnej kapuste. Je ľahké, zdravé a ponúka osviežujúcu chuť. Môžete ho podávať ako prílohu k mäsu, alebo ho použiť ako ingredienciu v rôznych pokrmoch, ako sú napríklad polievky alebo šaláty. Buďte kreatívni a prispôsobte si tento recept z cukety svojim chutiam a preferenciám.

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1-3 lyžice hladkej múky
  • 1/2 lyžičky rasce
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Ocot a cukor podľa chuti

Postup prípravy kapusty z cukety:

  1. Cukety umyte a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Ak majú cukety veľké semienka, najprv ich vydlabte.
  2. Na panvici zohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Zasypte múkou, pridajte nastrúhané cukety a rascu a varte asi 5 minút, kým cukety nezmäknú.
  3. Nakoniec cuketovú kapustu dochuťte soľou, korením, octom a cukrom podľa chuti.
  4. Ak je kapusta veľmi riedka, zahustite ju múkou rozmiešanou vo vode a povarte, aby múka nebola surová.
  5. Ak je kapusta príliš hustá, rozrieďte ju vodou.
  6. Pre zvýraznenie chuti môžete pridať prelisovaný cesnak.
Kapusta z cukety

Mohlo by vás zaujímať aj: Pozor na jedovaté cukety! Kedy je cuketa jedovatá a prečo?

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *