Ak hľadáte nové a chutné spôsoby, ako využiť cuketu, potom ste na správnom mieste. V tomto článku vám predstavíme 4 najlepšie recepty z cukety na prípravu lahodných jedál, a to ako na obed, večeru, tak aj ako dezert. Od perníka z cukety, ktorý je výborným vláčnym dezertom, až po plnené cukety, ktoré sú skvelou voľbou pre rýchly a výživný obed. Vyskúšajte naše najlepšie recepty z cukety a užite si cuketu vo všetkých možných pokrmoch. Ktorý recept z cukety vyskúšate ako prvý?
Obsah článku
Čo sa dá robiť z cukety?
Cuketa je zelenina, ktorá je nielen zdravá, ale tiež ponúka široké spektrum možností pri varení. Je bohatá na vlákninu a vitamíny, a preto je skvelým doplnkom zdravej stravy. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodí do mnohých receptov a dokáže sa ľahko prispôsobiť rôznym chutiam a ingredienciám. Môžete ju využiť ako pri príprave sladkých, tak slaných jedál a vďaka tomu vytvoriť rôzne jedlá od dezertov cez obedy až po večere. Vyskúšajte naše recepty na perník z cukety, cuketové zemiakové placky, plnené cukety alebo cuketovú kapustu.
Najlepšie recepty z cukety
Perník z cukety – sladký recept z cukety
Hoci je cuketa zelenina, pre svoju neutrálnu chuť sa dá využiť aj pri pečení dezertov. Medovník z cukety je lahodným dezertom, pretože mu cuketa dodáva vláčnosť a vlhkosť.
Ingrediencia:
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 3 lyžice kakaa
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
- 1 lyžička perníkového korenia
- 3/4 šálky cukru
- 1/2 šálky oleja
- 3 vajcia
Môžete pridať aj:
- 2 lyžice kyselkavej marmelády do cesta
- 1/2 šálky nasekaných orechov do cesta
- Čokoládovú alebo citrónovú polevu
- Mučkový cukor na posypanie
Postup na perník z cukety:
- Predohrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech, ktorú vymažte maslom a vysypete múkou alebo vystelete papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie. Na ozvláštnenie chuti môžete do cesta pridať marmeládu.
- Pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem cukety a cesto dôkladne premiešajte, najlepšie za použitia ručného šľahača.
- Následne do cesta vareškou vmiešajte najemno nastrúhané cukety.
- Zmes preložte do pripravenej formy a cesto zarovnajte.
- Perník vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-45 minút, alebo kým nezozlátne a pri zapichnutí špajlí do stredu buchty nevyjde špajľa čistá.
- Po upečení nechajte perník vychladnúť
- Podľa vášho gusta môžete perník ozdobiť polevou alebo posypať sypkým cukrom.
Tento perník z cukety je zdravšou alternatívou klasického perníka. Cuketa dodá dezertu vláčnosť a vlhkosť, čo ho robí neodolateľne chutným.
Placky z cukety
Tento pokrm kombinuje klasický zemiak s cuketou, čím vznikne zdravší variant tohto obľúbeného jedla. Stačí nastrúhať cuketu a zemiaky, zmiešať ich s vajcami, múkou, cesnakom, soľou a bylinkami a opiecť na panvici. Placky z cukety sú výbornou voľbou pre ľahkú a chutnú večeru či obed. Navyše do cesta môžete pridať nastrúhaný syr alebo najemno nakrájanú údeninu a upraviť si tak tento recept z cukety podľa svojich chutí a preferencií.
Ingrediencia na 2 porcie:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 stredne veľká cuketa
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky strúhanky
- 2 vajcia
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžičky sušenej majoránky
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Oškriabte zemiaky a očistite cuketu. Nastrúhajte ich na jemnom strúhadle. Vložte ich do sitka a zľahka ich osoľte. Nechajte ich odpočívať, aby sa odcedila prebytočná šťava.
- Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, cuketu, prelisovaný cesnak, múku a strúhanku, vajcia, soľ, korenie a majoránku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Ak máte cesto príliš riedke, pridajte múku alebo strúhanku. V prípade, že je príliš husté, narieďte ho mliekom.
- Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Lyžicou alebo malou naberačkou odoberajte pripravenú zmes a opatrne ju vkladajte na panvicu. Rozotrite cesto na panvici do tvaru placiek a zľahka ich stlačte obracačkou.
- Zmažte cuketové zemiakové placky z oboch strán do zlatista. Malo by to trvať približne 3-4 minúty z každej strany. Prenesiete usmažené cuketové zemiakové placky na tanier s obrúskom, ktorý z nich odsaje prebytočný tuk
- Zemiaku z cukety môžete podávať ako samotné jedlo, alebo aj ako prílohu napríklad k mäsovému pokrmu.
Plnené cukety
Plnené cukety sú obľúbeným pokrmom pre celú rodinu. Vydlabte cukety, naplňte ich zmesou z mletého mäsa, ryže a zeleniny a upečte v rúre. Výsledkom je chutná a zdravá večera, ktorá zaručene poteší všetkých. Náplne navyše môžete meniť a vytvoriť tak rôzne jedlá.
Ingrediencia potrebná na plnené cukety:
- 4 stredne veľké cukety
- 300 g mletého mäsa
- 1/2 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 1 paradajka, nasekané na kocky
- 1/2 šálky varenej ryže
- 1/2 šálky strúhaného syra (napr. eidam, gouda)
- 1 lyžička sušeného oregana
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej na poliatie
Postup prípravy:
- Predohrejte rúru na 180 °C. Pripravte si pekáč alebo formu na pečenie, ktorú vymažte maslom alebo olejom alebo vysteľte papierom na pečenie.
- Cukety umyte a rozpolte ich pozdĺžne. Vydlabajte stred cukety. Ponechajte dostatočnú hrúbku stien cukety, aby sa počas pečenia nepretrhli.
- Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a opražte na ňom cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte mleté mäso a smažte dozlatista
- Pridajte nasekané paradajka, varenú ryžu, sušené oregano, soľ a korenie. Premiešajte a nechajte zmes variť ešte asi 5 minút, aby sa ingrediencie prepojili.
- Naplňte vydlabané cukety pripravenou zmesou. Ak zostane nejaká zmes, dajte ju okolo cukiet v pekáči.
- Posypte plnené cukety strúhaným syrom a zakryte pekáč alobalom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút. Potom odkryte alobal, aby ste docielili zlatisté a chrumkavé vrchné vrstvy. Pokračujte v pečení ešte ďalších 10 minút.
- Hotové plnené cukety môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tento recept na plnené cukety je skvelou voľbou pre zdravý, chutný a rýchly obed či večeru. Plnené cukety ponúknu bohatú kombináciu chutí a sú skvelým spôsobom, ako využiť túto zeleninu. Môžete sa s receptom z cukety pohrať a pridať ďalšie obľúbené ingrediencie, ako sú papriky, šampiňóny alebo bylinky tak, aby ste vytvorili vlastnú jedinečnú verziu plnených cukiet.
Kapusta z cukety
Ingrediencia na kapustu z cukety:
Táto kapusta z cukety je skvelou alternatívou k tradičnej kapuste. Je ľahké, zdravé a ponúka osviežujúcu chuť. Môžete ho podávať ako prílohu k mäsu, alebo ho použiť ako ingredienciu v rôznych pokrmoch, ako sú napríklad polievky alebo šaláty. Buďte kreatívni a prispôsobte si tento recept z cukety svojim chutiam a preferenciám.
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 lyžice olivového oleja
- 1-3 lyžice hladkej múky
- 1/2 lyžičky rasce
- Soľ a korenie podľa chuti
- Ocot a cukor podľa chuti
Postup prípravy kapusty z cukety:
- Cukety umyte a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Ak majú cukety veľké semienka, najprv ich vydlabte.
- Na panvici zohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Zasypte múkou, pridajte nastrúhané cukety a rascu a varte asi 5 minút, kým cukety nezmäknú.
- Nakoniec cuketovú kapustu dochuťte soľou, korením, octom a cukrom podľa chuti.
- Ak je kapusta veľmi riedka, zahustite ju múkou rozmiešanou vo vode a povarte, aby múka nebola surová.
- Ak je kapusta príliš hustá, rozrieďte ju vodou.
- Pre zvýraznenie chuti môžete pridať prelisovaný cesnak.
Mohlo by vás zaujímať aj: Pozor na jedovaté cukety! Kedy je cuketa jedovatá a prečo?
-
Novy a splny v roku 2025: Kalendár a čo nám prinesú?
Nov a spln 2025 vás zavedú na cestu zmien, nových začiatkov a hlbokých emócií. Kalendár splnu a novu na rok 2025 nájdete tu.
-
Striedanie plodín na záhone: plánovanie a čo zasadiť po čom?
Striedanie plodín je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako udržať záhradu zdravú. Prečítajte si, ako plánovať striedanie plodín a čo zasiať.
-
Ako vyrobiť tablety do umývačky? Použite toto a ušetrite!
Ako vyrobiť tablety do umývačky, ak chcete ušetriť peniaze? Zistite, aké sú možnosti. ako účinne umývať riad v umývačke riadu.
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.