jahody recepty z veľkej úrody

6x JAHODY RECEPTY: Veľká úroda jahôd? Poradíme, čo s nimi!

Jahody sú sladké, šťavnaté a osviežujúce plody, ktoré nám prinášajú neodolateľnú chuť leta. Urodilo sa vám tento rok veľa jahôd a vy neviete, čo s nimi? V tomto článku vám predstavíme skvelé jahody recepty, ktoré vám pomôžu využiť jahody a užiť si ich naplno. Bez ohľadu na to, či si prajete sladký dezert, osviežujúci nápoj alebo zaujímavú kombináciu s inými surovinami. Tieto recepty z jahôd vám poskytnú inšpiráciu, ako vytvoriť lahodné a originálne pokrmy a zároveň tak využiť prebytok jahôd. Vyskúšajte zaváranie jahôd, jahodové nápoje, sladké pokrmy alebo napríklad marmeládu z jahôd.

Čo robiť s jahodami?

Ak sa vám urodilo veľké množstvo jahôd alebo ste navštívili samozber jahôd a nechcete jahody predať alebo darovať niekomu, kto by ich potreboval, tak existuje veľa spôsobov, čo s nadbytočnými jahodami urobiť. Vyskúšať môžete napríklad urobiť si z nich domácu zmrzlinu – stačí jahody rozmixovať s mliekom, smotanou a pridať trochu cukru.

Pokiaľ máte sušičku na ovocie, tak môžete jahody usušiť. Sušené jahody sú vynikajúce ako zdravá desiata. Prípadne môžu poslúžiť ako prísada do cereálií, müsli alebo ovsenej kaše. Klasikou je zaváranie jahôd, ktoré umožnia jahody využiť aj mimo ich obdobia zberu.

V neposlednom rade si môžete z jahôd pripraviť chutné nápoje alebo sladké dezerty. Ktoré recepty z jahôd vyskúšate?

Zavárane jahody

Ako pripraviť zavárané jahody? Zaváranie jahôd je skvelý spôsob, ako si uchovať ich sladkú chuť a využiť ich aj po sezóne.

  1. Pripravte si čerstvé, zrelé a nepoškodené jahody. Umyte ich dôkladne pod tečúcou vodou a odstráňte stonky.
  2. Sterilizujte poháre a viečka, ktoré budete používať na zaváranie. Môžete ich ponoriť do vriacej vody alebo použiť sterilizátor pohárov.
  3. Naplňte poháre jahodami, nechajte medzeru asi 1 cm od horného okraja pohára.
  4. Pripravte si sirup. Môžete použiť jednoduchý sirup z cukru a vody v pomere 1:1. Pridajte sirup do pohárov tak, aby jahody boli úplne ponorené.
  5. Uzavrite poháre viečka a skontrolujte, či sú správne uzavreté.
  6. Pripravte si hrniec s vodou a priveďte ho do varu. Položte doň poháre s jahodami a nechajte ich variť vo vodnom kúpeli asi 10-15 minút.
  7. Potom poháre vyberte z vody a nechajte ich voľne vychladnúť na izbovú teplotu vekom dole.
  8. Akonáhle sú poháre úplne vychladené, skontrolujte, či sú viečka správne utiahnuté. Ak sa pri stlačení viečka pohybuje, zavarenie sa nepodarilo a pohár by mal byť spotrebovaný čo najskôr.
  9. Zavarené jahody môžete skladovať na chladnom a suchom mieste.

Týmto spôsobom si môžete vychutnať sladké jahody aj mimo sezóny a následne ich využiť na ďalšie recepty z jahôd, napríklad pri pečení, príprave dezertov alebo ako sladkú prílohu k rôznym pokrmom.

Marmeláda z jahôd

Z prebytku zozbieraných jahôd možno vytvoriť aj voňavá, jemná a veľmi chutná domáca jahodová marmeláda. Môžete ju konzumovať s toastovým chlebom, pridať do jogurtu alebo použiť ako náplň do tort a koláčov. Skvele sa hodí aj v kombinácii s palacinkami. Ako sa robí jahodová marmeláda?

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 500 g želírovacieho cukru (s obsahom pektínu na zahustenie)
  • 1 citrón
  • 1 vanilkový struk (voliteľné)

Postup:

  1. Pripravte si jahody. Odstráňte ich stonky a opláchnite ich dôkladne pod tečúcou vodou. Ak sú jahody väčšie, môžete ich pred prípravou nakrájať na menšie kúsky.
  2. Vložte jahody do hrnca a pridajte želírovací cukor. Zmes premiešajte, aby sa cukor rovnomerne rozložil.
  3. Pridajte šťavu z jedného citróna. Môžete pridať vyškriabané semienka z vanilkového struku.
  4. Hrniec priveďte do varu a nechajte jahody variť na strednom plameni asi 15-20 minút. Občas premiešajte, aby sa zmes nepripiekla na dno hrnca.
  5. Počas varenia sa jahody rozpadnú a vytvoria hustú konzistenciu marmelády. Pokiaľ preferujete hladšiu konzistenciu, môžete marmeládu pred naliatím do pohárov rozmixovať tyčovým mixérom.
  6. Pripravte si sterilizované poháre a prelejte do nich horúcu jahodovú marmeládu, nechajte len malú medzeru na vrchole pohára.
  7. Uzavrite poháre viečka a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu hore dnom.
  8. Po úplnom vychladnutí skladujte marmeládu v chladnom a tmavom prostredí.
jahodová marmeláda patrí medzi obľúbené jahody recepty

Jahodové nápoje

Jahodový milkshake

Jahodový milkshake, nazývaný aj ako jahodový koktail, je lahodný a krémový nápoj, ktorý spája sladkosť jahôd s osviežujúcou vanilkovou zmrzlinou a je tak ideálnym sladkým letným nápojom. Ako sa robí jahodový koktail?

Suroviny:

  • 1 šálka čerstvých jahôd
  • 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička cukru
  • Šľahačka na ozdobenie
  • Jahodový sirup na ozdobenie

Postup:

  1. Umyte jahody, odstráňte stonky a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Vložte jahody, vanilkovú zmrzlinu, mlieko, vanilkový extrakt a cukor do mixéra.
  3. Mixujte ingrediencie na vysokú rýchlosť, kým nedosiahnete hladkú a krémovú konzistenciu. Na dosiahnutie požadovanej konzistencie môžete priliať mlieko.
  4. Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac cukru alebo jahôd.
  5. Nalejte jahodový milkshake do vysokého pohára.
  6. Ozdobte šľahačkou a pokvapkajte jahodovým sirupom.

Tento jednoduchý recept z jahôd vám umožní vychutnať si jahody vo forme chutného a krémového nápoja. Môžete si ho pripraviť kedykoľvek počas horúcich letných dní, ako sladkú pochúťku alebo osviežujúci nápoj.

Jahodový milkshake je osviežujúci recept z jahôd

Smoothie s jahodami a banánom

Jahodové smoothie je osviežujúci nápoj, ktorý môžete ľahko pripraviť doma.

Suroviny potrebné na recept z jahôd

  • 1 šálka čerstvých jahôd
  • 1 banán
  • 1 šálka mlieka (alebo rastlinného mlieka pre vegánov)
  • 1 lyžička medu (voliteľné na pridanie sladkosti)
  • kocky ľadu

Postup:

  1. Umyte jahody a odstráňte ich stonky. Ak sú veľké, môžete ich nakrájať na menšie kúsky.
  2. Olúpte banán a nakrájajte ho na kolieska.
  3. Vložte jahody, banán, mlieko a med do mixéra.
  4. Mixujte ingrediencie na vysokú rýchlosť, kým nezískate hladkú a krémovú konzistenciu. Môžete rozmixovať aj s kockami ľadu.
  5. Ochutnajte smoothie a prípadne doslaďte podľa chuti.
  6. Nalejte smoothie do pohára a ozdobte plátkami jahôd alebo lístkom mäty.
jahody recept smoothie

Jahody recepty na sladké pokrmy

Jogurtová torta bez pečenia – sladký recept z jahôd

Tento ľahký letný dezert patrí medzi ľahké jahody recepty a získa si vás svojou veľmi jemnou textúrou a jednoduchou prípravou. Čo naň bude potrebné nakúpiť? Okrem pol kila jahôd z domácej záhradky budete na 8 porcií tejto dobroty ešte potrebovať: 

  • 2 veľké jahodové jogurty
  • 500 gramov sušienok s obsahom cukru
  • približne 200 mililitrov mlieka
  • 30 gramov želatíny
  • čerstvú mätu (na dozdobenie)

Ako pripraviť tento recept z jahôd?

  1. Akonáhle budete mať pripravené všetky ingrediencie, tak umyte jahody a zbavte ich stopiek.
  2. Rozemeľte sušienky, aby nezostali žiadne väčšie kúsky.
  3. Želatínu zalejte vodou (v pomere 1:6), nechajte napučať a rozohrejte ju.
  4. Do sušienok pridajte mlieko, a miešajte kým hmota nezíska konzistenciu cesta.
  5. Hmotu zo sušienok a mlieka rozotrite na dno formy.
  6. Na cesto zo sušienok rozložte jahody.
  7. Nalejte jogurt do samostatnej nádoby a pridajte doň želatínu.
  8. Jahody zalejte jogurtovým želé a dajte na 6 hodín do chladničky.
  9. Ozdobte čerstvými jahodami a mätou. 

Jahodová charlotta

Charlotte je jednoduché domáce sušienkové pečivo s náplňou. Charlotta sa tradične varí s jablkami, ale nemenej chutí je aj verzia charlotty s jahodami. Okrem 150 gramov čerstvých jahôd by váš zoznam ingrediencií mal čítať aj 150 gramov múky, rovnaké množstvo cukru, 3 vajíčka a prášok do pečiva.

Ako postupovať pri príprave?

  1. Do misky rozklepnite vajíčka a pridajte cukor.
  2. Túto zmes následne rozšľahajte do hustej hmoty s konzistenciou cesta. 
  3. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a následne ich vmiešajte do cesta, ktoré je ešte potrebné uhnetať.
  4. Omyte jahody, zbavte ich stopiek a nakrájajte na kúsky, ktoré pridajte do cesta. 
  5. Cesto nalejte do pekáča a uhlaďte stierkou. 
  6. Charlottu s jahodami pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút.
  7. Opatrne vyberte charlottu z formy a posypte ju práškovým cukrom.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *