Ako naložiť mäso na grilovanie

Ako naložiť mäso na grilovanie a 3 recepty na skvelé marinády

Grilovanie je obľúbenou letnou aktivitou, ktorá prináša radosť ako zo samotného jedla, tak zo spoločnosti s rodinou či priateľmi. Nič sa nevyrovná vôni čerstvo grilovaného mäsa, ktorá sa šíri vzduchom a láka na spoločné posedenie v záhrade alebo na terase. Na dosiahnutie skutočne vynikajúcich výsledkov je však dôležité vedieť správne naložiť mäso na gril a vytvoriť vhodnú marinádu.

V tomto článku sa zameriame na to, ako naložiť mäso na grilovanie a predstavíme vám niekoľko skvelých receptov na marinády, ktoré dodajú vášmu mäsu výnimočnú chuť a šťavnatosť. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený grilovací nadšenec, tu nájdete užitočné informácie a tipy, ktoré vám pomôžu vytvoriť výborné chute.

Ako naložiť mäso na grilovanie

Správna technika naloženia mäsa je kľúčová pre zaistenie šťavnatosti a chuti. Ako naložiť mäso na grilovanie tak, aby bolo chutné a šťavnaté?

  1. Vyberte kvalitné mäso: Začnite výberom kvalitného mäsa. Zvoľte čerstvé a pevné kúsky mäsa, ktoré neobsahujú príliš veľa tuku. Odstráňte prípadné kože a tukové výbežky.
  2. Príprava marinády: Marináda je kľúčová pre dodanie chuti a arómu. Zvoľte si marinádu, ktorá zodpovedá vašim preferenciám. Môžete použiť kombináciu oleja, octu, citrónovej šťavy, bylín a korenia. Pridajte aj trochu soli a cukru pre dokonalú rovnováhu chutí.
  3. Marinovanie mäsa: Pripravené mäso dajte do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby a zalejte marinádou tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Uzavrite vrecko alebo prikryte nádobu a nechajte mäso marinovať v chladničke. Odporúčaná doba marinovania je minimálne 2-4 hodiny, ale najlepšie je nechať mäso v marináde cez noc pre intenzívnejšiu chuť.

Ako rýchlo naložiť mäso na gril?

Ak vám nezostáva veľa času na marinovanie mäsa, existuje niekoľko spôsobov, ako rýchlo naložiť mäso na gril a napriek tomu dosiahnuť vynikajúcu chuť. Vďaka tomu môžete jednoducho vytvoriť chutný rýchly obed.

  1. Pripravte intenzívnu marinádu: Použite marinádu obsahujúcu silné korenie, bylinky a citrusové šťavy, ktoré môžu rýchlo preniknúť do mäsa a dodať mu tak chuť. Využite napríklad marinády s cesnakom, limetkovou šťavou, horčicou, čiže papričkami, čerstvými bylinkami atď.
  2. Nakrájajte mäso na menšie kúsky a tenšie plátky: Namiesto veľkých kusov mäsa, ktoré by vyžadovali dlhšiu dobu marinovania, skúste nakrájať mäso na menšie kúsky alebo tenké plátky. To umožní marináde rýchlejšie preniknúť do mäsa.
  3. Využite vákuové vrecúško: Ak máte k dispozícii vákuové vrecúško alebo potravinovú fóliu, môžete mäso vložiť do neho spolu s marinádou a vrecko vákuovo uzavrieť. Týmto spôsobom sa marináda rýchlejšie vstrebe do mäsa a skráti sa tak čas potrebný na marinovanie.
  4. Použite ihličkový valček alebo marinádovú injekčnú striekačku: Tieto nástroje vám umožnia priamo vstreknúť marinádu do mäsa, čo zrýchli proces marinovania.
  5. Použite instantné marinády: Na trhu sú k dispozícii instantné marinády. Tieto marinády sú často k dispozícii vo forme prášku alebo tekutej zmesi, ktorú stačí jednoducho pridať k mäsu a okamžite začať grilovať.

Ako naložiť mäso aby bolo šťavnaté?

Každý má radšej šťavnaté krehké mäso ako suché a tuhé. Ako to však dosiahnuť? Najprv mäso naložte do marinády s olejom a nechajte odležať. Olej zabraňuje vysúšaniu mäsa a dodáva mu šťavnatosť. Pred samotným grilovaním mäso vytiahnite z chladničky a nechajte ho chvíľu oddýchnuť pri izbovej teplote. Tým sa zaručí rovnomerné prepečenie mäsa. Dôležité je tiež nepiecť mäso na grile príliš dlho. Pri dlhšej dobe pečenia dochádza k vysúšaniu mäsa.

Ako naložiť mäso na grilovanie

Najlepšia marináda na grilovanie

Existuje nespočet variant marinád na grilovanie, ktoré dodajú mäsu skvelú chuť. Vyskúšajte naše 3 najobľúbenejšie:

Najlepšia marináda na kuracie mäso

Medová marináda je skvelou voľbou pre grilovanie kuracieho mäsa, pretože dodáva mäsu sladkú a ľahko karamelovú chuť. Tu je recept na výbornú medovú marinádu na kuracie mäso:

Ingrediencia:

  • 1/4 šálky medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
  • Šťava z jedného citróna
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 4 kuracie prsia (alebo iné diely kuracieho mäsa)

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte med, olivový olej, sójovú omáčku, nasekaný cesnak, rozmarín, šťavu z citróna, soľ a korenie. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  2. Pripravenú marinádu nalejte do nádoby vhodnej na marinovanie.
  3. Pridajte kuracie mäso a dôkladne ho obaľte, aby bolo kompletne pokryté. Nechajte mäso marinovať v chladničke po dobu minimálne 30 minút, najlepšie však aspoň 4 hodiny alebo cez noc.
  4. Pred grilovaním nechajte mäso pri izbovej teplote asi 15-30 minút odpočinúť.
  5. Predohrejte gril na strednú teplotu. Opatrne vyberte mäso z marinády a odstráňte prebytočnú marinádu.
  6. Grilujte kuracie mäso na predhriatom grile asi 6-8 minút z každej strany, kým nie je mäso zvnútra dokonale prepečené a získa zlatistú farbu. Ak máte tenké plátky, doba grilovania sa skráti.
  7. Počas grilovania môžete mäso potierať zostávajúcou marinádou, aby ste dodali intenzívnejšiu chuť.
  8. Po dokončení grilovania nechajte mäso odpočinúť v uzavretom hrnci asi 5 minút, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
  9. Podávajte s prílohou podľa vášho výberu a užite si lahodné kuracie mäso s medovou marinádou.

Najlepšia marináda na krkovici

Ak hľadáte najlepšiu marinádu na krkovici, mám pre vás skvelý recept, ktorý dodá krkovici dokonalú chuť a šťavnatosť. Tu je jednoduchý a osvedčený recept:

Ingrediencia:

  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Šťava z jedného citróna
  • 800 g krkovice, nakrájané na rovnomerné plátky

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte sójovú omáčku, med, olivový olej, nasekaný cesnak, mleté korenie, mletú rascu, sladkú papriku a šťavu z citróna. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nezamiešajú.
  2. Vložte nakrájané plátky krkovice do marinády a dobre ich obaľte, aby boli kompletne pokryté. Nechajte mäso marinovať v chladničke po dobu minimálne 2 hodiny, ideálne však cez noc, aby ste dosiahli maximálne preniknutie chuti do mäsa.
  3. Pred grilovaním nechajte mäso pri izbovej teplote asi 30 minút odležať, aby sa vyrovnala teplota a zabezpečilo sa rovnomerné grilovanie mäsa.
  4. Predohrejte gril na strednú teplotu a potom položte plátky krkovice na rozpálenú grilovaciu plochu. Grilujte mäso asi 4-5 minút z každej strany, kým nie je zvnútra dobre prepečené, ale stále šťavnaté.
  5. Po dokončení grilovania nechajte mäso odpočinúť v uzavretom hrnci asi 5 minút.

Táto marináda na krkovici dodá mäsu bohatú a aromatickú chuť s ľahkou sladkosťou od medu.

Najlepšia marináda na krkovici

Najlepšia marináda na rebrá

Ak chcete pripraviť skvelú marinádu na rebrá, mám pre vás jednoduchý a chutný recept, ktorý dodá rebrám úžasnú chuť i vôňu.

Ingrediencia:

  • 1/2 šálky kečupu alebo paradajkového pretlaku
  • 1/4 šálky medu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice Worcestrové omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1,5 kg rebier

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte kečup, med, trstinový cukor, horčicu, Worcestrovú omáčku, nasekaný cesnak, mleté korenie, mletú papriku, soľ a kajenské korenie. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hladkej marinády.
  2. Do marinády vložte rebrá a dôkladne ich obaľte, aby boli kompletne pokryté. Uistite sa, že sa marináda dostane do všetkých štrbín.
  3. Nechajte rebrá marinovať v chladničke po dobu minimálne 4 hodín, najlepšie však cez noc, aby sa mäso prijalo chuť marinády.
  4. Pred grilovaním nechajte rebrá pri izbovej teplote asi 30 minút odpočinúť, aby sa vyrovnala teplota a zabezpečilo rovnomerné grilovanie.
  5. Grilujte rebrá na predhriatom grile na strednú teplotu asi 30-40 minút, pravidelne ich obracajte a občas ich potrite zostávajúcou marinádou. Uistite sa, že sú rebrá zvnútra dokonale prepečené a zvonku získajú príjemnú karamelovú a mierne dymovú chuť.
  6. Po dokončení grilovania nechajte rebrá odpočinúť v uzavretom hrnci asi 5-10 minút, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.

Pre vegetariánov

Ste vegetariáni? Nezúfajte! Existuje množstvo výborných pokrmov, ktoré môžete vykúzliť na grile aj keď nejete mäso. Medzi ne patrí zelenina ako paprika, cuketa, baklažán, paradajky, cibuľa alebo huby sú skvelou voľbou na grilovanie. Nakrájajte zeleninu na plátky alebo kolieska, potrite olejom, posoľte a okoreňte a dajte na gril.

Tofu je vynikajúcou alternatívou k mäsu. Má schopnosť dobre absorbovať príchute marinád a korenia. Pripravte marinádu na báze sójovej omáčky, medu, citrónovej šťavy, cesnaku a zázvoru a nechajte tofu v nej marinovať pred grilovaním. Grilované tofu je lahodné a plné bielkovín.

Halloumi je syr, ktorý sa dobre griluje, pretože sa nerozteká. Má výraznú chuť a skvelú konzistenciu. Stačí ho nakrájať na plátky a priamo položiť na gril. Po chvíľke grilovania získa chrumkavú vonkajšiu vrstvu a lahodne mäkký stred.

Vytvoriť si môžete aj špízy z rôznych druhov zeleniny, ako sú paprika, baklažán, cibuľa, cherry paradajky a huby. Potrite ich olejom, posypte bylinkami a soľou a grilujte, kým zelenina nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.

V neposlednom rade môžete vyskúšať vegetariánske alebo vegánske náhradky mäsa. Na trhu existuje mnoho možností. Tieto produkty sú často vyrobené z rastlinných bielkovín a prinášajú skvelú alternatívu k mäsovým výrobkom.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *