Ľadová káva

ĽADOVÁ KÁVA recept: Ako pripraviť lahodné letné osvieženie?

Prichádzajú horúce letné dni as nimi zvýšený dopyt po osviežujúcich nápojoch. Čo by ste povedali na kombináciu ľadového osvieženia a príjemného kofeínového prebudenia? Pokiaľ vás láka chutná ľadová káva, tak presne pre vás máme skvelý recept. Aké jednoduché je pripraviť si toto letné osvieženie? A aké ingrediencie budete potrebovať? Pripravte sa na chvíle plné chutí a sviežosti, a poďte objaviť, ako si pripraviť skvelú ľadovú kávu.

Prečo si doma pripraviť ľadovú kávu?

Ľadová káva je skvelým nápojom pre letné obdobie. Je ideálnym variantom k teplej káve, pretože dokáže príjemne ochladiť. Ľadová káva je často obohatená o prísady ako je mlieko, cukor, rôzne sirupy či príchute, ktoré jej dodajú osobitú chuť. Môže sa podávať v rôznych variáciách, ako napríklad ľadová káva s mliekom, ľadová latte alebo ľadová frappé.

Vyskúšajte aj náš kombucha recept a ochutnajte svieži letný nápoj.

Čo budete potrebovať na prípravu domácej ľadovej kávy?

Základom je pochopiteľne mletá káva, prípadne instantný kávový nápoj. Vôbec najlepšie je ale použiť jemne mletú kávu, ktorá je najvhodnejšia na prípravu chutnej a kvalitnej ľadovej kávy. Chýbať nesmie samozrejme ani čistá a studená voda, ktorú použijete na prípravu kávy. 

Rovnako tak budete potrebovať dostatočné množstvo ľadu na ochladenie kávy, ideálne rozdrveného na menšie kúsky. Voliteľnými, ale rozhodne odporúčanými ingredienciami na doladenie chutí sú potom cukor a mlieko.

Ľadová káva recept

Aké vybavenie si pripraviť pre recept na ľadovú kávu?

Nevyhnutnosťou je logicky kávovar, prípadne iné zariadenie na prípravu kávy. Môžete použiť rôznorodé metódy prípravy kávy, ako sú príprava pomocou french pressu, kávovaru s filtrovaním alebo napríklad príprava prekvapkávanej kávy.

Ďalej určite budete potrebovať dostatočne veľkú nádobu, teda pohár alebo pohár, na zmiešanie kávy s ľadom. Aby ste mohli dokonale zmiešať a premiešať kávu s vodou a ľadom, tak chýbať nesmú ani lyžice. Na prípravu ochutenej ľadovej kávy mliekom si pripravte aj mixér alebo šejker.

Ako sa robí ľadová káva?

Ako urobiť ľadovú kávu? Tu vám prinášame recept na ľadovú kávu s prípravou v kávovare. Ako urobiť ľadovú kávu z kávovarov?

  1. Pripravte si silnú dávku kávy vo vašom kávovare. Použite dvakrát až trikrát viac kávy ako obvykle, aby ste dosiahli intenzívnejšiu chuť aj po zmiešaní s vodou a ľadom.&lbsp;
  2. Nechajte kávu vychladnúť na izbovú teplotu, dolejte ju vodou a potom do nej vložte nadrvené kocky ľadu. 
  3. Po vložení kociek ľadu do pohára s kávou zalejte nápoj studeným mliekom alebo smotanou. Prípadne ešte pridajte cukor alebo iné sladidlo podľa vašich preferencií. Potom už iba zamiešajte a ľadová káva je pripravená na pitie!
ledová káva

Ľadová káva recept s použitím mlieka

Pripravte si silnú dávku kávy pomocou svojej obľúbenej metódy prípravy kávy – napríklad french pressom alebo klasicky v automatickom kávovare. Následne nechajte kávu vychladnúť na izbovú teplotu a potom do nej vložte predpripravené kocky ľadu. 

Shakerom alebo s pomocou mixéra vyšľahajte penu na mlieku a nalejte ho do ľadovej kávy. Pomer kávy a mlieka si môžete upraviť podľa svojich chuťových buniek a toho, ako to máte radi.

Aké ďalšie tipy na prípravu perfektnej ľadovej kávy existujú? Vyskúšať môžete napríklad pridanie toniku do tohto receptu. Konkrétne malé espresso zmiešajte s kockami ľadu a tonikom. Výsledkom bude dokonale osviežujúci alkoholický nápoj s kávou. Príprava tohto nápoja je navyše skutočne rýchla a jednoduchá. Akurát kávu je v tomto prípade odporúčané pridávať až ako poslednú ingredienciu.

Čím ozdobiť a doplniť ľadovú kávu?

Vyskúšať môžete pridanie šľahačky na vrch ľadovej kávy, tú následne ešte možno posypať napríklad kakaom. Prípadne pridajte karamelový sirup do ľadovej kávy, aby ste jej dodali sladkú chuť. Kvôli rovnakému cieľu môžete do kávy nastrúhať horkú alebo mliečnu čokoládu na jemné kúsky a posypať nimi vrch ľadovej kávy.

Skvelou voľbou, čím ochutiť ľadovú kávu je aj čerstvé ovocie, ako sú napríklad maliny, čučoriedky či plátky citrusových plodov. Pre maximálne ľadové potešenie pridajte kopček zmrzliny – najviac sa k tejto káve hodí čokoládová a vanilková zmrzlina.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *